Issues

Mij zal het echt niet lukken ben ik bang om zo goed als afvalloos te leven. De zussen Nicky en Jessie schijnen dat al drie jaar te doen. Wat knap! Ik vind wel dat we een verantwoordelijkheid hebben wat dit soort dingen betreft. Regelmatig verbaas ik me over de enorme hoeveelheden zwerfafval en daar kan ik best nijdig om worden. Gooi je zooi in de afvalbak of neem het mee naar huis. Ik leer de meiden om nooit iets op de grond te gooien (heb bijvoorbeeld af en toe een akkefietje met een van hun vriendjes/vriendinnetjes die dat wel doen en die ik dan vriendelijk doch dwingend verzoek het per ongeluk gevallen lollystokje op te ruimen en ja, dan schamen mijn dochters zich voor me, hoe raar kan het lopen!?) en ik scheid ons afval zo goed en volledig mogelijk.

Het is voor mij eigenlijk onverteerbaar dat bedrijven nog steeds (mogen) weigeren om statiegeld in te voeren. Neem je verantwoordelijkheid meneer de CEO (of hoe je dan ook mag heten). Gelukkig schijnt er wat te gaan gebeuren, maar of het genoeg is en of het ook echt doorgezet zal worden? Ik waag het te betwijfelen, want money makes nog steeds the world go round. De Student studeert packaging en is nog vol idealisme en hoop. Ik hoop dat zij er echt toe kan gaan doen.

Het is voor mij eigenlijk ook onverteerbaar dat 1% van de wereldbevolking samen meer bezit dan de rest van de 99% en alleen maar rijker en rijker wordt. Ik hoorde op het journaal dat deze mensen in staat zouden zijn om samen het grootste deel van alle problemen in de wereld op te lossen. Waarom doen ze dat dan niet? Als je 50.000.000 euro bezit, zou dat dan niet genoeg zijn? Of word je echt zo veel gelukkiger van 1.000.000.000? Ik snap er de ballen niet van. Iedere maand doneer ik aan een aantal goede doelen. Koop ik daarmee mijn geweten vrij of helpt het echt? Het eerste weet ik niet en het tweede hoop ik van harte.

Hetzelfde geldt ook wel voor ondermijning. De onderwereld probeert meer en meer grip te krijgen op de bovenwereld zodat men op die manier invloed uit kan (gaan) oefenen op dingen. Ik hoorde tijdens een programma dat de onderwereld in feite ook  ‘gewoon’ bestaat uit bedrijven die winst willen maken. Ja, zo lust ik er nog wel één. En waarom kunnen die criminelen dan niet gewoon tevreden zijn met wat ze doen en met wat ze hebben. Ook hier snap ik het niet. Het moet altijd maar meer, meer, meer zijn. En dat altijd ten koste van anderen.

En zo’n man als Bono dan. Vroeger was hij toch wel zo’n beetje mijn held. Maar in mijn optiek moeten juist deze helden zich goed gedragen. En nee, daar hoort belastingontduiking dan echt niet bij. Ze hebben al zoveel, moet het dan echt steeds maar meer, meer, meer zijn? Wat voor voorbeeld ben je dan???

Ach, ik weet best dat een logje als dit totaal geen effect zal hebben, maar af en toe lucht het toch wel een beetje op om het van me af te schrijven.

Welk maatschappelijk onderwerp kan jou heel erg bezighouden?

 

10 gedachten over “Issues

  1. Het kwam als kind zelfs niet in mijn hoofd op om ‘per ongeluk’ iets te laten vallen. Afval gaat in de vuilbak of als die er niet is, de jaszak. Punt. Goeie opvoeding 😉 Ik laat mij niet meer opwinden over de actualiteit, dat haalt niks uit…De wapenwet in Amerika, grote leiders die nog steeds weigeren te geloven in de klimaatopwarming, misdadigers die vrijkomen door procedurefouten, Dutroux die dreigt vervroegt vrij te komen…. Zoiets snapt ge toch allemaal niet….. Ja dan ben ik maar cynisch als ik er niet te veel aandacht aan wil besteden zeker? 🙂

  2. al deze dingen! ik roep het al jaren, de wereld gaat aan hebzucht ten onder.. en dan zo’n bono.. kaartjes voor meer dan 200 geld per persoon om ze te gaan zien, ik vraag me ook af, hoeveel geld wil een mens nog hebben? is het op een gegeven moment niet zoveel meer dan genoeg?!!
    ik hoop ook dat de Student iets kan gaan betekenen in de wereld van packaging, want ook daar verbaas ik mij dagelijks. hoe overdreven iets ingepakt wordt. de alsmaar kleiner wordende porties, oftewel, nog meer verpakkingsmateriaal.. en dan de dingen die driedubbel ingepakt worden, of in veel te grote verpakkingen? hoezo?

  3. Ik kan me heel erg irriteren aan de ‘verhuftering’ van de maatschappij. Niemand heeft meer iets voor een ander over, niemand wil nog ergens moeite voor doen. Het is ikki-ikke-ikke. Dat is zo jammer. Het zou een hoop problemen oplossen als we wat liever voor elkaar ens ons wereldbolletje waren.

  4. Nou, Bono gooit zijn geld niet weg aan plastische chirurgie zo te zien 🙂

    Ik kan ook slecht tegen afval, al die verpakkingen… na de weekboodschappen zit de prullenbak vol!

  5. Je hebt hier zo gelijk in! Jammer genoeg kunnen we niet veel meer doen dan zelf het goede voorbeeld geven en hopen dat onze kinderen er iets van oppikken.
    Spijtig genoeg draait alles in de wereld om geld en winst maken, wat de kostprijs voor het milieu en de medemens hiervan is boeit de machthebbers vaak niet echt…

  6. Ik heb het artikel over de afvalloze zussen ook gelezen en was er behoorlijk van onder de indruk. Het milieu gaat me aan het hard. Er is maar één Aarde en daar moeten met z’n allen zuinig op zijn.

  7. Het valt niet mee of afvalloos te leven. Mij lukt het in ieder geval niet, ook niet omdat ik gewoon de tijd niet heb om de winkels af te lopen waar je verpakkingsloos kunt kopen.
    Ook ik probeer met niet te veel bezig te houden met problemen waar ik geen invloed op kan uitoefenen, maar lukt niet altijd.
    En overigens is er voor mij maar één oplossing voor (bijna) alle problemen: we zijn met te veel dus moeten we de bevolkingsgroei inperken (en daar geen probleem van maken).
    Maar dat is mijn mening….

  8. Ik doe mijn best: afval scheiden, tassen ipv plastic zakken, (papieren) zakjes hergebruiken, losse groente en fruit kopen, statiegeldflessen kopen en inleveren. De oplossing voor afvalproblematiek kan alleen mi alleen opgelost worden door politiek en de bedrijven/producenten. Dus werk (genoeg) aan de winkel voor De Student!

  9. Nee, me bezighouden met problemen die ik niet op kan lossen doe ik niet meer. Ik beperk me tot in m’n directe omgeving het verschil proberen te maken. En nee die groot geldbezitters gaan niét alles weggeven dat ze bezitten maar zullen allemaal wél een bepaald percentage “goeddoen”al was het maar omdat het af te schrijven is voor de belasting.
    Maar ook in Nederland hebben veel mensen waaronder jij en ik méér dan we strikt genomen nodig hebben en wij doen ook niet meer dan een bepaald percentage “goed doen”, we geven óók niet de rest weg ” om te gaan voor” het absolute bestaansminimum.
    Afval scheiden én beperken begint een beetje door te dringen en gaat vast ooit goed komen en als ouders nou maar blijven opvoeden gaat het nog lukken ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *