Referenda

Wat mij betreft hadden ze het niet eens in moeten voeren dus ik ben helemaal blij met het afschaffen van het raadgevend referendum.  Gelukkig maar dat we in ons land het bindende referendum niet kennen, want dan zouden de rapen helemaal gaar geweest zijn. Die grote grijze massa die vaak het verschil maakt is immers vaak niet te bewegen tot actie waardoor uitkomsten vaak niet goed uitvallen omdat alleen mensen die echt iets te winnen (of te verliezen) hebben bij een referendum zullen gaan stemmen. Mmm, binnenkort toch maar ‘ns een logje schrijven over die grote grijze massa, want de heersende opinie is dat het enorm slecht is in ons land terwijl ik er van overtuigd ben dat die grote grijze massa gewoon heel erg tevreden is. Maar goed, dat terzijde.

De meeste mensen (en daar reken ik mezelf ook onder) zijn helemaal niet in staat om over ingewikkelde dingen een afgewogen stem uit te brengen. Een heleboel mensen snapt de ballen niet van wat er gevraagd wordt en wat er inhoudelijk speelt, een heleboel mensen stemmt uit emotie of omdat ze ergens een klepel hebben horen slaan maar geen idee waar de klok hangt (of zoiets). En daarbij dekt een simpel ‘ja’ of ‘nee’ vaak de lading helemaal niet. We kiezen, als het goed is, een keer in de vier jaar een Tweede Kamer en we moeten er op kunnen vertrouwen dat de mensen die daarin zitten ons goed vertegenwoordigen. En ja, ik weet dat ik hiermee best een knuppel in het hoenderhok gooi want oh, oh, oh, wat hebben we (of tenminste heul veul mensen) toch allemaal een mening over politici. En die mening is meestal niet mals. Deels wordt dat veroorzaakt door de media die in mijn ogen een zeer kwalijke rol speelt in de huidige beeldvorming, deels door de politici zelf die vaak op de man spelen in plaats van op de inhoud en deels door het feit dat we allemaal veel en veel mondiger zijn geworden met alle gevolgen van dien. In dit land leven, zo lijkt het, louter betweters. En daar baal ik van. Want dat maakt ons mooie land kapot. Maar ook dat overigens eveneens geheel terzijde want ik wilde het dus hebben over het referendum.

Wat een ellende en onbegrip brachten die al teweeg klik en klik. Of wat te denken van dit referendum? Ik vind oprecht dat de beslissingen in Den Haag genomen moeten worden, dat de kosten die referenda met zich meebrengen weggegooid geld zijn en dat we (zowel wij als Den Haag) ons beter bezig kunnen houden met de echt belangrijke zaken. Zij in Den Haag met goede inhoudelijke politiek (en ja, dan sluit je nu eenmaal compromissen) en wij met positiviteit uitstralen, onze eventuele kinderen goed opvoeden, zorgen voor onze naasten en onze omgeving en vooral ook met meer oog hebben voor de positieve dingen in het leven.

Goed, er zal dan dus nog één raadgevend referendum gehouden worden en dan is het klaar. En weet je: ik weet nog niet eens of ik wel ga stemmen omdat ik zo tegen het principe ben. Ik gok er dus maar op dat de drempel van 30% niet gehaald wordt, al denk ik dat dat dit keer waarschijnlijk juist wel zo zal zijn in verband met de gemeenteraadsverkiezingen. Die er overigens in onze gemeente niet zijn (al geweest in november 2016 in verband met de fusie) waardoor er alleen al voor dit suffe referendum een heleboel kosten gemaakt moeten worden om mensen toch in staat te stellen om te gaan stemmen. Maar goed, ook dat wederom geheel terzijde.

Oh, en waar ik ook heel, heel erg tegen ben is de gekozen burgemeester. Maar daarover blog ik wel een andere keer.

Echt, je hoeft het helemaal niet eens te zijn met mij. Want dat mag in dit mooie land, dát is het mooie van democratie en vrijheid van meningsuiting (al heeft die vrijheid ook grenzen wat mij betreft).

Goed: ik heb even stoom afgeblazen. En nu WEEKEND!

17 gedachten over “Referenda

 1. Ik heb me er totaal niet mee bezig gehouden. Maar als ik je argumenten zo lees, vind ik ze heel goed klinken. Dus bedankt! Hoef ik dat zelf niet meer te bedenken1 😉

 2. Ben het er helemaal mee eens. Ik ben er ook niet rouwig om dat dat wordt afgeschaft. En net wat je zegt: je hebt er gewoon te weinig verstand of achtergrond informatie over om een goed advies te geven. Het enige wat je hebt is wat je hoort in het nieuws. En dat is al te vaak gekleurd.

 3. Ik vind het een beetje kort door de bocht om alle burgers als kleuters neer te zetten die “helemaal niet in staat om over ingewikkelde dingen een afgewogen stem uit te brengen.”
  Ik ben dan ook helemaal niet te spreken over het afschaffen van het referendum. Van mij mogen de partijen de letter D uit hun partijnaam schrappen! Helemaal D66!

 4. Ik ben heel tevreden dat ze het raadgevend referendum gaan afschaffen. het deed mij te veel denken aan de hearings en de inspraak van de jaren 80. Even luisteren naar het volk om vervolgens het eigen plan uitvoeren. Hadden ze toch aan de verplichting van luisteren naar het volk gedaan. ze hadden alles aangehoord, dus dan is het toch klaar.

 5. Ik maak altijd gebruik van mijn recht om te stemmen, en moet daar meer moeite voor doen dan dat ik ‘gewoon’ in Nederland zou wonen. Maar die referenda, pffff, daar heb ik niet aan meegedaan. Ben blij dat dat weer ‘out’ is.

 6. Sinds dat Oekreine gebeuren denk ik, ‘Waar gaat dit over’. Ga er dus niet wakker van liggen dat dit recht ons ontnomen wordt. Was sowieso al een wasse neus die klauwen met geld kost…

 7. Eh…. begrijp ik goed dat “het stemrecht “dan ook wel kan verdwijnen? Ook daar blijft een grote grijze massa thuis en heeft menigeen nauwelijks een idee waar het allemaal om gaat.
  Bovendien krijgen we ook daar geen aan de uitslag gerelateerde regering door want daarvoor is de kiesdrempel véél te laag”.

  • Nee, dat begrijp je niet goed. Maar het lijkt me al met al toch nog een heel stuk eenvoudiger om te stemmen op een politieke partij dan op een inhoudelijk iets.

   En het feit dat er zo weinig mensen gaan stemmen is mij sowieso een doorn in het oog. Dat zouden ze wat mij betreft best verplicht mogen maken.

   Maar feit is nu dat wie de meeste stennis schopt en de meeste mediaaandacht krijgt vaak een referendum naar zijn hand kan zetten. Het samenstellen van een coalitie gaat altijd nog in overleg tussen een aantal partijen. Met een uiteindelijke samenstelling kun je het eens of oneens zijn, maar laat vervolgens die mensen hun werk doen.

   • Ik begreep jou natuurlijk heel goed maar voor mij is stemmen een serieuze bezigheid, of dat nou voor een referendum is of voor een regering en in beide gevallen voel ik me knap in de maling genomen als blijkt dat de uitslag niet terug te vinden is in de uitvoering. De eerste partij die een flinke kiesdrempel eist krijgt mijn stem, het is te gek voor woorden dat we genoegen moeten nemen met een kabinet dat niet representatief is voor uitslag van de verkiezingen Dan kun je dus net zo goed het stemrecht afschaffen. Een andere optie is stemmen verplicht maken, ik heb nog meegemaakt dat het verplicht wás. maar dan nóg zit je met veel mensen die onze ondoorgrondelijke politiek niet begrijpen.

    • Het gaat inderdaad niet altijd zoals we het graag zien. En regeren is compromissen sluiten. En toch denk ik dat we heel blij mogen zijn dat we in Nederland wonen.

 8. Gelijk heb je. Hier heeft een referendum geen raadgevend karakter, maar beslist wat er moet gebeuren. De grijze massa beslist – met slechte argumenten – alleen populistische propaganda. tsjj..!
  Daarom hebben wij geen Euro.
  Daarom zijn er nog steeds restricties tov de EU.
  Daarom ….nog veel meer-

 9. Zelden was ik het meer met je eens dan over die referenda. Je moet het volk niet laten kiezen over zaken waarvan ze de gevolgen niet kunnen overzien.

 10. Ik vind het al moeilijk genoeg om een partij te kiezen om op te stemmen. Een antwoord geven op zo’n vraag bij een referendum vind ik nóg lastiger. Want dat wil je doen obv informatie maar dan moet je eerst wel alles goed begrijpen. Je kan het niet maar een beetje begrijpen en dan je beslissing nemen. Dus van mij mogen ze die beslissingen ook gewoon lekker in den haag nemen.

Reacties zijn gesloten.