Subliem, briljant, genoten: Andersen

Ik realiseer me terdege dat je open moet staan voor het uitgangspunt van ‘Andersen‘, maar man, man, man, mocht je dat zijn dan wed ik dat jij net zo gaat genieten van dit meesterwerk als dat ik gedaan heb.

In Charles Lewinsky’s “Andersen’ krijgt een mens een tweede kans. Hij wordt opnieuw geboren. Als Jonas. Maar met dat tweede leven kan hij niets beginnen. De man werd ook al eens in 1898 geboren. Vrijwillig nam hij deel aan de Eerste Wereldoorlog en hij folterde later mensen in de Tweede Wereldoorlog, althans, dat geeft hij meerdere malen aan. Boven alles heeft hij zich goed van zijn taken gekweten en anderen er met geweld toe gebracht ook hún functie te vervullen. Jonas is een vreemd, soms onuitstaanbaar kind. Want Jonas denkt als een volwassene, maar is gevangen in het lichaam van een kind – dat hij natuurlijk zo snel mogelijk achter zich wil laten. Op zijn twaalfde verdwijnt hij. Jonas is een hoofdfiguur die eigenlijk niet goed raad weet met zichzelf en er slechts van kan dromen zijn schuld te ontvluchten.

Ik las al eerder boeken van Charles Lewinsky en ‘Andersen’ is met geen van die boeken te vergelijken. Maar echt, wat was dit een fantastisch boek. Het boek bestaat uit vijf delen. Deel 1, 3 en 5 wordt vanuit Jonas verteld en deel 2 en 4 vanuit de vader van Jonas In deze recensie wordt eigenlijk heel erg duidelijk gemaakt hoe geweldig dit boek is.

Je moet natuurlijk een beetje openstaan voor het uitgangspunt van het herleven van levens, maar mocht je dat doen dan ben ik ervan overtuigd dat je -net als ik- ook zult genieten van de fantastische vertelkunst van Lewinsky.

Lezen dus. En snel!

7 gedachten over “Subliem, briljant, genoten: Andersen

  1. Ik las al eens een boek over het herleven van levens, ‘Life after life’ heette het, al ging het iets anders want het meisje werd elke keer op hetzelfde moment geboren en kreeg dan telkens de kans om haar leven opnieuw te beleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat het nog interessanter maakte.
    Van Charles Lewinsky ligt ‘Het lot van de familie Meijer’ hier nog in de kast. Maar dit ga ik alvast in het achterhoofd houden!

  2. Hmmm. Ik weet het niet. Of het iets voor mij is. Maar altijd goed om te weten waar het over gaat. Dus toch bedankt!

  3. Denk niet dat het mijn voorkeur heeft voor de nog zoveel andere boeken die ik wil lezen! Gelukkig ben ik eindelijk weer eens lekker op dreef. Heerlijk!

    • Oh wat erg. Dat staat er dan dus al heel erg lang. Ik heb het aangepast. Dank voor het melden.

Reacties zijn gesloten.