Katten

Sinds september 2012 wonen Suske en Wiske bij ons in huis en wat genieten we van die twee heerlijke poezen. S&W zijn de opvolgers van Puck en Muck, ook al twee heerlijke ‘katgenoten’ en nog langer geleden had ik ‘Lucky’. Lucky was een gestoorde kater overigens, niet te handelen en niet in bedwang te houden. Toen mijn ex en ik uit elkaar gingen was ik dan ook erg opgelucht dat hij terecht kon op de boerderij van mijn neef zodat hij (Lucky dus, niet de neef) zich daar kon uitleven en de andere boerderijkatten kon gaan terroriseren. Maar dat geheel terzijde uiteraard.

Laatst las ik onderstaand bericht in de krant en ik kan me daar wel in vinden. Al mijn katten zijn binnenkatten geweest (ook bovengenoemde Lucky die zich gelukkig redelijk snel aan het boerderij-, en dus het buitenleven, aanpaste). Want ik vind dat als ik een kat heb, dat mijn buren daar geen (over)last van hoeven te hebben.

Ik heb er zelf ook een hekel aan als ik, al tuinierend, in een kattendrol grijp. En ja, dat overkomt mij geregeld. En daarbij hebben zowel onze linker- als rechterburen vogeltjes. Dus je kunt het in mijn ogen niet maken om dan je katten los te laten rondlopen.


Over het algemeen gaat het ook heel goed om onze poezen binnen te houden. Natuurlijk ontsnapt er wel eens één maar die keren zijn op één hand te tellen. Onze Muck is een keer bijna een week weggeweest en toen knepen we hem wel. Uiteindelijk bleek hij ingesloten te zijn geweest in een schuurtje in de wijk achter ons. Blij dat ie thuis was zeg. Suske is vorig jaar een keer pleite geweest en toen was De Scholier erg in paniek. Gelukkig vond Mr. T. hem na een paar uurtjes zoeken. De ‘held’ zat helemaal verstopt in het (open) schuurtje achter in onze tuin. Het was hem allemaal te veel geworden die vrijheid.

Hoe denk jij over katten? Vind jij dat ze los buiten moeten kunnen lopen? Heb je zelf katten en zo ja, hoe gaat het bij jullie dan?

14 gedachten over “Katten

  1. Als tuinbezitter had ik een enorme hekel aan katten. Ik was meer een hondenmens. Zeven jaar geleden deed de ex van vriendjelief ‘hun’ kat weg. Of-ie bij ons mocht… Hilarisch want vriendjelief heeft tijdens zijn scheiding een aparte rechtzaak aangespannen om de kat te krijgen. Die verloor hij. En nu dumpte ze de kat bij ons. Maar goed, kat kwam bij ons. Hij was een buitenkat maar bij ons in (toen nog) Amsterdam kon hij echt niet buiten. Onze Spike is niet zo handig dus binnen was veiliger. Daar wende hij prima aan. Inmiddels ben ik zo stapeldol op ‘m dat ik er niet aan moet denken dat-ie buiten loopt en onder een auto komt of zo…

  2. Ik heb er zelf geen moeite mee als er katten in mijn tuin zitten. Over het algemeen heb ik toch tuinhandschoenen aan en ik vind het wel gezellig zo van die doorstekende katten (mijn tuin wordt gebruikt als afsteekroute).
    Overigens heb ik zelf ook katten gehad die buiten kwamen.

  3. heb 2x een kat gehad en die mochten allebei naar buiten. ik snap wat je zegt, maar het zijn wel roofdieren natuurlijk.. daarnaast heb ik meer last van hondenpoep dan van kattenoverlast in welke vorm ook. absurd veel, zelfs. dat je je afvraagt waarom overal van die poepzakjes hangen, als mensen het toch allemaal maar laten liggen. ook lopen er nog steeds veel honden los op het strand op dagen/ tijden dat dat niet mag. en dan van die niet luisterende honden veelal.
    loslopende katten verbieden vind ik ook echt te ver gaan.

  4. Er is nog een tussenvariant natuurlijk; je eigen tuin zodanig afzetten dat je kat wel naar buiten kan maar de buren er geen last van hebben of het maken van een zgn Kattenren.

    Wat ik zelf vind; Katten binnenhouden. Je laat je hond toch ook niet bij iemand in de tuin poepen (hoop ik). Uitzondering is het buitengebied/boerderijen, daar heeft vrijwel iedereen liever een enkele keer kattenpoep in de tuin dan een ratten- en muizenplaag, of vergif.

  5. Vroeger hielden we de katten binnen, en ja, als ze niet beter weten gaat dat prima. Deze katten mogen door kattenluik met sensor gaan en staan waar ze willen. De een is wel wat meer outgoing dan de ander, haha. Ze komen altijd netjes thuis op de kattenbak en eten ook thuis, maar ik kan niet garanderen dat ze nooit in de tuin poepen (zag laatst dat ze in ónze tuin zaten te graven!) of een vogeltje grijpen…

  6. Ik kan me prima voorstellen dat buren last hebben van de kat van de buren en ik denk dat een goed gesprek ook heus oplossingen kan bieden. Maar binnenhouden nee dat gaat niet lukken. Hier zijn er 5 en er slapen er 4 binnen ‘s nachts. Ze zijn meestal rond het huis te vinden. Zodra het donker wordt moet Doezel hier binnen. Zijn vrijheid daar geniet hij wel van maar toch geniet hij enorm van zijn warme plekjes binnen. Ik denk dat als je in een dicht bebouwd gebied woont de problemen groter zijn. Hiervoor ging ik dagelijks met Doezel aan de wandel en had hij zijn dakterras. Koffiedik is trouwens iets waar katten een hekel aan hebben mocht iemand nog een tip nodig hebben.

  7. Poes Sjimmie is 19 jaar geworden, (drie jaar ouder dan hond Sjors). Achter ons grenst een strook bos en daar ging poes Sjimmie altijd zijn behoefte doen. We zijn hier komen wonen toen Sjors en Sjimmie 3 jaar oud waren en Sjimmie waande zich in het paradijs terecht gekomen te zijn. Zij is vrijwel nooit bij de buren op bezoek geweest om daar haar behoefte te deponeren. Ze kwam mij wel achterna lopen als ik toevallig eens ergens in de buurt moest zijn. Niemand kende Sjimmie, men was altijd stomverbaasd als ik vertelde dat we naast hond Sjors ook poes Sjimmie hadden.

  8. Als niet kattenliefhebber (en zwaar allergisch) ben ik blij met buren die hun kat binnenhouden. Helaas denkt de buurman er anders over. Voorheen stond er een plantenspuit op het balkon om het poezenbeest te verjagen maar nadat het beestje van schrik van de balustrade is gevallen kan ik dat niet meer over mijn hart verkrijgen.. Dus roep ik ‘kssssstttttt’….

    Ach ja…Zoon heeft er meer problemen mee maar ook hij sprietst niet meer met de plantenspuit richting het beestje want hij was toch wel geschrokken toen het beestje naar beneden viel..

  9. Ik heb in het verleden een siamees gehad, een binnenkat, nu hebben we Beau, een probleemgevalletje want anders had ik geen kat meer genomen. Maar Beau is ook een binnen kat gelukkig want ik zou het erg vinden als anderen last hebben van ons huisdier. Wie de poes “buiten wil laten spelen”in een stadse omgeving moet gewoon zorgen dat het dier niet uit de tuin kan.

  10. Ben echt geen kattenmens, maar heb er wel 2 gehad. De eerste omdat ex dat graag wilde, hij was katten gewend. Was geen lieve kat en is later bij mijn schoonouders oud geworden. De tweede was toen mijn kids 4 en 2,5 waren. Dochter, de jongste, was bang van alles wat dier was. Dat moest anders worden. En het lukte.. De kat sjouwde ze overal rond. Was trouwens wel een buitenkat. Later altijd hondjes gehad.
    Ben echt niet blij met de katten van mijn buren want ze piesen tegen de voordeur, de blokhutdeur en de schuurdeur. Ze gebruiken mijn grind onder de carport als wc… In de buitengebieden OK, maar in woonwijken mogen ze het verbieden. Jeetje, hebben jullie die 2 alweer ruim 5 jaar?
    De tijd gaat echt snel, want ik herinner het me nog!

  11. Ik heb twee siamezen, plaatsvervangend knuffelspul sinds de kinderen het huis uit zijn. En die zitten dus altijd binnen, of onder toezicht in onze eigen tuin. Altijd siamezen dus binnenkatten gehad. Ik vind ook dat je je katten binnen moet houden, andere mensen hoeven daar geen last van te hebben. Als je in het buitengebied of op een boerderij woont ligt het anders maar zeker in een volgebouwde woonwijk is het niet netjes om je katten zo maar rond te laten lopen.

  12. Wij hebben diverse katten gehad en dat waren allemaal buitenkatten. Luikje in de deur en rennen maar. Nu kan Robbert er niet meer tegen en krijgt jeuk en uitslag. Dus helaas geen katten meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *