Nachthandel & Het Duitse meisje

Twee boeken maar weer vandaag. Ten eerste is dat ‘Nachthandel‘ met mijn held Jack Reacher in de hoofdrol.

Jack Reacher is op zijn tocht nergens naar toe en toevallig valt zijn blik op de etalage van een pandjeshuis in het Amerikaanse Midwesten. Daar ziet hij een damesring van de militaire academie West Point liggen. Dat klopt niet. Niemand die die opleiding volbracht heeft, zou de ring verpanden of vrijwillig verkopen. Dus gaat Reacher op zoek naar de eigenaresse.

Een onverwachte reis volgt en uiteraard moet er weer het een en ander opgelost worden. Het verhaal mag dan een beetje onwaarschijnlijk zijn, het zit weer heel erg fijn in elkaar en Jack redeneert er wederom op los. Heerlijk zoals Child dat steeds weer opnieuw beschrijft. Ik ♥ deze boeken.

En dan is daar ‘Het Duitse meisje‘ van Armando Lucas Correa.

Voordat alles veranderde had de Joodse Hannah Rosenthal een heerlijk leventje. Maar nu, in 1939, zijn de straten behangen met rood-wit-zwarte vlaggen; de bezittingen van haar familie zijn ingenomen en ze zijn niet langer welkom op plekken die vroeger aanvoelden als een tweede huis. Dan dient zich een uitweg aan: de SS St. Louis, een oceaanstomer die Joden een veilige overtocht vanuit Duitsland biedt. Het lukt de Rosenthals een plaats te bemachtigen en ze vertrekken op het luxe schip richting Havana. Maar al snel zorgen onheilspellende geruchten ervoor dat de voorzichtige hoop van de passagiers plaatsmaakt voor angst. Het schip dat hun redding leek te zijn, wordt hun noodlot.

Zeventig jaar later, in New York, ontvangt Anna Rosen voor haar twaalfde verjaardag een raar pakketje van haar oudtante Hannah. De inhoud van het pakketje zorgt ervoor dat Anna en haar moeder naar Havana reizen om de waarheid te achterhalen over het mysterieuze en tragische verleden van hun familie.

Een heel bijzonder boek vond ik dit. Uiteraard weer gebaseerd op historische feiten. Het verhaal van de St. Louis kende ik trouwens al omdat ik dat verhaal twee jaar geleden verwerkte in mijn toespraak voor dodenherdenking omdat ik de link met de gebeurtenissen van toen en de vluchtelingen van nu zo treffend vond. Het boek zelf is af en toe wel wat wazig vond ik, maar verder vooral heel erg mooi en indrukwekkend. Hoe Hannah en haar moeder in het leven staan. Of misschien beter: niet in het leven staan. Hoe Anna haar vader verloor, hoe die band er dan vervolgens is tussen Hannah en Anna. Echt heel mooi. Een aanrader dus.

 

4 gedachten over “Nachthandel & Het Duitse meisje

Reacties zijn gesloten.