Monnikenwerk

Ik ben niet blij. En Mr. T. is niet blij. Want ook hier is ie inmiddels gearriveerd die vermaledijde buxusmot. Vorig jaar hadden we al enig vermoeden, maar toen bleek het allemaal reuze mee te vallen. Maar nu is het wel anders. Het potje op de foto laat het resultaat zien van ongeveer 10 minuutjes zoeken en uit de buxus plukken. En toen had ik nog maar een klein deel van de buxus in onze tuin gehad.

We hebben in de achtertuin twee buxushagen en een solitaire buxus. Het gaat in totaal om zo’n 8 meter denk ik. Ik geloof dat vele mensen wanhopig zijn en dat eigenlijk niets lijkt te helpen. Behalve het eruit plukken van de rupsen. Nou, dat deed ik dus even, maar ik werd daar niet heel blij van. En mijn rug ook niet.

Dus ik denk dat we ons verlies maar moeten nemen en de buxus eruit moeten halen. Niet tof, maar de planten zien er inmiddels op sommige stukken ook echt niet meer uit.

Stom zeg: dat zo’n klein rupsje zo’n gevolgen kan hebben.

Hoe zit het bij jou? Buxus in de tuin of in de buurt? En de mot/rups al gesignaleerd?

19 gedachten over “Monnikenwerk

  1. Ik ben in mijn dromen al ons toekomstig tuintje aan het plannen en ik weet al één ding zeker: geen buxus 😀 Maar dapper dat je de strijd op z’n minst hebt probéren op te nemen.

  2. Hier geen tuin (wel een gemeenschappelijke tuin, zonder buxus). Bij m’n ouders heeft de buxusmot ook al lelijk huis gehouden. Een van hun buxussen staar er al sinds ik 1 jaar ben. Zonde om die te zien verloren gaan. Het is een echte pest hé.

  3. Mijn ouders hebben dit ook, wat een drama! Inmiddels is de heg er uit en denken we/ze na over een nieuwe tuinafscheiding. (Mijn moeder werd helemaal eng van het idee dat die beestjes zomaar ook naar binnen konden wandelen 🙂 )

  4. Och ja het is een plaag. Wel leuk om die beestjes altijd te zien, jammer als ze dingen stuk maken. Ik heb vandaag in het natuurpark met werk een aantal kleintjes gezien… Dit zijn er wel heel erg veel!

  5. Hier in Zeist, enkel een paar motten gespot in…………….m’n oude jas!

    Vroeger op de boerderij, zagen we plotsklaps de kleine suikerbieten plantjes plotseling omvallen.
    Emelten, ook een soort kale rupsachtig beestje vrat enkel de worteltjes door van het plantje.
    Een dure spuitsessie voorkwam, als je er optijd bij was een misoogst.

  6. Mijn hubbie heeft vorig jaar bestrijdingsmiddel gekocht (geen idee wat voor soort) en dat werkt voortreffelijk. Buxus is gered en ziet weer helemaal groen. Tenminste, voor zo lang het duurt want in de rest van de straat is alle buxus vergeven van de mot.

  7. Hier idem! Vorig jaar 2 bollen uit de achtertuin gehaald. Het weekend hebben de buren hun haag weggehaald aan de voorkant. Ze kropen richting onze voordeur.. brr
    Succes ermee!

  8. Vorig jaar alle buxus eruit. In de hele straat zat deze mot. Geen beginnen aan dus hup eruit! (Midden nl)
    Succes!

  9. De afgelopen 3 zomers was dat drie maal daags mijn bezigheid: rupsen plukken. Nu niet meer, we hebben alle hagen en solitaire buxus de tuin uit gegraven. Mijn jongste stuurde me gisteren een grappig filmpje door van twee snackende eenden. Zal eens kijken of ik je dat kan doorsturen

  10. Ja daar is bijna geen beginnen aan.Wij hebben inplaats van buxus de eonymus/kardinaalsmuts.Lijkt heel veel op de buxus maar is ongevoelig voor de mot.Staat hier al minstens 20 jaar.Misschien een idee als je gaat vervangen.

  11. Nou, ik kan me levendig voorstellen dat je hiervan niet vrolijk wordt. Bij ons in het dorp (onder de rook van R’dam) zijn ze ook al gesignaleerd. Wij hebben in onze huidige tuin geen buxushaag. Slechts twee bollen in potten bij de voordeur.

  12. Mijn ouders hebben ze twee jaar geleden al stap voor stap weggedaan. Was geen beginnen an hier want de hele buurt had er last van. Zelfs al zou het ze gelukt zijn (met monnikenwerk en/of bestrijdingsmiddelen) om de buxus beestvrij te krijgen dan was dat van korte duur geweest, met zoveel beestjes in de omgeving. Gelukkig hadden zij er geen hagen van, maar allemaal solitaire. Das toch wat makkelijker qua vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *