Achter je & Het enige verhaal

Al weer van begin mei zijn deze twee boeken. Eigenlijk moet ik mezelf dan maar aanwennen om meteen de recensie te schrijven, maar soms heb ik daar de tijd niet voor. Wat ik meestal doe is de foto van het boek naar mezelf mailen en er dan heel beknopt bijzetten wat ik van het boek vond. Bij ‘Achter je‘ schreef ik → heel spannend. Bij ‘Het enige verhaal‘ → wat twijfel, maar het tweede deel fantastisch.

Eerst maar even ‘Achter je’ van Lisa Gardner:

Acht jaar geleden vermoordde Sharlahs broer hun beide ouders, om zijn eigen leven en dat van zijn zusje te redden. Sharlah werd geadopteerd door de FBI-profilers Pierce Quincy en Rainie Conner, en zag haar broer nooit meer terug. Maar nu worden Pierce en Rainie opgeroepen na een schietpartij in het plaatselijke tankstation, de dader is op de vlucht geslagen. Alles wijst erop dat de broer van Sharlah de dader is, en iedereen vraagt zich af waarom hij opnieuw aan het moorden is geslagen. Voor de dertienjarige Sharlah is dit dé kans om weer in contact te komen met haar broer, en eindelijk inzicht te krijgen in die zwarte nacht waarin hun beide ouders omkwamen. Maar ze weet ook als geen ander dat het werkelijke gevaar altijd dichterbij is dan je denkt.

Er zitten een aantal lagen in dit boek die het superspannend en interessant maken. Het zorgt er ook voor dat je het eerste deel van het boek totaal geen benul hebt van wat er allemaal nog gaat volgen. Nou is dat natuurlijk vrij logisch, want je bent nog aan het lezen. Maar soms zijn gebeurtenissen redelijk voorspelbaar. Dat is in dit boek niet. Ik heb er van genoten.

‘Het enige verhaal’ van Julian Barnes vond ik vooral een heel bijzonder boek.

“Het enige verhaal’ van Julian Barnes is een pijnlijk mooie roman over eerste liefde – en de levenslange gevolgen daarvan. Begin jaren zestig. In een saaie voorstad van Londen brengt de negentienjarige student Paul de zomermaanden door in zijn ouderlijk huis. Op aanraden van zijn moeder schrijft hij zich in bij de plaatselijke tennisclub. Tijdens een toernooi ontmoet hij Susan: achtenveertig jaar oud, zelfverzekerd, ironisch, overdonderend. Susan is getrouwd, met twee volwassen dochters. Paul en Susan worden elkaars geliefden. In “Het enige verhaal’ kijkt Paul jaren later terug op de zomer die zijn leven voorgoed veranderde, op de daaropvolgende jaren samen en hoe dit leven uiteindelijk, heel langzaam, uiteenviel.

Met dit boek weet ik het niet precies. Ik vond het uitgangspunt erg interessant. Een jonge kerel die een relatie begint met een veel oudere vrouw en dat in die tijd in het ‘preutse’ Engeland. De schrijfstijl van Barnes vond ik echt heel mooi, maar af en toe ook wel wat langdradig. Het boek bestaat uit drie delen en van die drie delen vond ik deel twee van ongekende klasse: echt heel erg mooi en indringend. In vergelijking met het eerste en derde deel sprong dat er heel erg uit omdat dat deel vooral de verdieping van de relatie weergeeft, de twijfels, de angsten en dergelijke.

 

3 gedachten over “Achter je & Het enige verhaal

  1. Die tweede is niet zo mijn ding. Die eerste zet ik op mijn lijst. Ik ben nu ook een boek van Lisa Gardner aan het lezen.

    Ik houd mijn gelezen boeken bij in Goodreads, trouwens. Vooral omdat dochterlief wel eens vraagt om een goed boek en ik dan niet één titel kan onthouden.

Reacties zijn gesloten.