Eens gegeven & Complot tegen de president

Een heuse chicklit is ‘Eens gegeven‘ van Charlotte de Monchy. Ook dit boek leest weer vlot, heeft niet al te veel diepgang, het gaat eerst faliekant mis maar gelukkig is daar dan toch weer een happy end tussen Teun en Feline (oeps: spoileralert, maar hé: het is niet voor niet chicklit dus dat weten jullie ook allemaal al lang. Toch? En anders: sorry!)

In Felines leven is er ruimte voor verbetering: ze woont anti-kraak in een krakkemikkig voormalig hotel. Op papier heeft ze haar droombaan: taxateur bij de Amsterdamsche Veiling. Helaas geeft haar baas alle interessante klussen aan zijn zoon en laat hij de slaapverwekkende taken aan Feline over. Als Feline een keer iets voor haar baas moet ophalen, eindigt dat uitstapje onverwachts in een wilde nacht met de knappe Teun, die werkt als bankier in de Londense City. Het kitscherige schilderijtje dat hij haar ten afscheid voor de grap cadeau geeft, blijkt een tweede, veel waardevoller schilderij te verbergen: een onontdekte Breitner, iets wat Teun duidelijk niet wist. Als ze het verkoopt, kan Feline het geld héél goed gebruiken om het huis op te knappen. En ze ziet Teun toch nooit meer, dat weet ze zeker. Tot een Engelse zakenbank de Amsterdamsche Veiling inhuurt om voor zijn nieuw te openen Nederlandse vestiging een kunstcollectie samen te stellen. En de bankier die het project leidt, wil alleen werken met Feline…

Van een heel andere orde, en ook nog eens razend actueel is ‘Complot tegen de president‘ van Sam Bourne.

De VS hebben een onstabiele demagoog tot president verkozen en als een woordenstrijd met het Noord-Koreaanse regime uit de hand loopt, komt de president gevaarlijk dicht in de buurt van het afvuren van een kernraket. Dan ontdekt een doorgewinterde Washington-insider een complot om de president te vermoorden en wordt ze geconfronteerd met het ultieme morele dilemma. Moet ze de president redden en de westerse wereld overlaten aan een in toenemende mate grillige pseudo-tiran, of moet ze hoogverraad plegen aan haar opperbevelhebber en het risico nemen het land in een burgeroorlog verzeild te laten raken?

Echt heel erg spannend en zeer actueel. De president uit dit boek wordt nooit bij naam genoemd, maar het is evident dat Bourne Donald Trump als uitgangspunt genomen heeft. Ook de eerste adviseur van de president Crawford McNamara is een bullebak eerste klas (echt: Bourne schrijft af en toe pagina’s lange uitbarstingen van deze McNamara die zo grof zijn dat je haren je te bergen rijzen die je je tegelijk doen afvragen of het op dit moment echt de realiteit is in het Witte Huis). Het is aan Maggie, als een van de weinige na het vertrek van de voorgaande president, in het Witte Huis achtergebleven routiniers, om in actie te komen om de moordaanslag te verijdelen. En dat terwijl ze de president verschrikkelijk vindt. Een intens dilemma voor haar. Hoe het afloopt en hoe een aantal terloopse moorden in de wereld, haar uiteindelijk op het juiste spoor zetten lees je allemaal in dit spannende boek.

Van deze twee boeken gaat mijn voorkeur duidelijk uit naar het tweede boek. En de jouwe?
 

5 gedachten over “Eens gegeven & Complot tegen de president

  1. Dank je wel weer voor de tips!
    Ken jij de boeken van M.J. Arlidge over inspecteur Helen Grace? Ben nu met het 3e deel bezig en krijg al buikpijn als ik bedenk dat ik ze over een paar delen allemaal gehad heb. Een echte aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *