Twee Alicen

Twee boeken las ik met een ‘Alice’ in de hoofdrol. Ik vond ‘Wat Alice vergat‘ van Liane Moriarty een prachtige roman waarin verschillende thema’s naar voren komen. Ik las van Moriarty al eerder een boek en ook dat vond ik top!

Alice Love is 29, dol op haar man en zwanger van hun eerste kind. Dus… stel je Alice’ schok voor wanneer ze bijkomt op de vloer van haar sportschool, naar het ziekenhuis wordt gereden en daar ontdekt dat de bruidsweken al lang voorbij zijn. Ze ligt in een scheiding, heeft drie kinderen en ze is 39 jaar.  Alice moet de gebeurtenissen van het afgelopen decennium zien te reconstrueren, en tegelijkertijd proberen haar leven weer op de rit te krijgen. Ze probeert erachter te komen waarom haar zus haar niet meer wil spreken, en hoe het komt dat ze een van die superslanke moeders met veel te dure kleren is geworden. Uiteindelijk moet Alice vooral erachter komen of geheugenverlies een zegen is of een vloek, en of het mogelijk is om helemaal opnieuw te beginnen.

Het is een boel vol humor en af en toe ook erg serieus. De 29-jarige Alice is een erg sympathiek persoon, de 39-jarige is dat toch een stuk minder. Althans, dat vond ik. Het boek laat dus goed zien hoe mensen veranderen door allerlei zaken, hoe onbevangenheid verandert in volwassenheid. Hoe mensen daardoor elkaar kunnen verliezen. De verhaallijn over de ongewenste kinderloosheid van de zus van Alice past heel mooi in het boek en laat ook duidelijk de verschillen in reageren van de 39-jarige Alice die denkt dat ze 29 is en de realiteit (dat staat hier een beetje ingewikkeld denk ik, daarvoor moet je het boek dus echt even lezen) zien.

Het tweede boek met een ‘Alice’ in de hoofdrol was ‘Wildernis‘ van Jane Harper.

‘Is Alice hier? Heeft ze het gehaald? Is ze veilig? In de chaos, in het donker was het onmogelijk om te zeggen wie van de vier vrouwen dit riep. Later, toen alles erger werd, zou ieder van hen beweren dat zij het was geweest…’ Met enige tegenzin beginnen vijf vrouwen aan een zware, regenachtige trektocht. Slechts vier van hen bereiken de eindstreep. De tocht door het ruige achterland van Australië was bedoeld om de vijf collega’s uit hun kantoorbubbel te halen en zo meer kracht en teamgevoel te creëren. Aaron Falk, agent bij de federale politie, is extra geïnteresseerd in de vermiste vrouw, Alice Russel. Ze is de klokkenluider in Falks onderzoek – en wist bepaalde geheimen. Over de firma waar ze werkte en over haar collega’s. In plaats van over een trektocht met een hechte samenwerking als resultaat, krijgt Falk verhalen te horen over een tocht vol beschuldigingen, agressie en afbrokkelend vertrouwen. En hoe dieper hij in de verdwijningszaak duikt, hoe groter de gevaren lijken te worden…

Dit was best een mooi boek dat om en om in heden en ‘verleden’ speelt: in het ene hoofdstuk beleef je de zoektocht, in het andere wat er tijdens de trektocht gebeurt en met name de spanning tijdens de trektocht wordt mooi opgebouwd. Een prima thriller.

 

7 gedachten over “Twee Alicen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *