Schitterende ruïnes & De buitenstaander

Ik weet eigenlijk niet zo heel goed wat ik nou van ‘Schitterende ruïnes‘ van Jess Walter vind. Aan de ene kant vond ik het echt een heel mooi boek, maar aan de andere kant had het volgens mij wel een bladzijde of 150 korter gekund.

Het is 1962. Op de rotsen van het ingeslapen vissersplaatsje Porto Vergogna staat Pasquale, een jonge Italiaan en eigenaar van het enige hotel. In dagdromen verzonken kijkt hij uit over het glinsterende water. Aan de horizon verschijnt een boot met op het dek een prachtige, in wit geklede dame. Ze is een Amerikaanse actrice en doodziek, zo ontdekt hij als ze haar intrek neemt in zijn hotel. Hollywood, vijftig jaar later. Een oudere, Italiaanse heer betreedt het kantoor van filmproducent Michael Deane op zoek naar de vrouw die hij nooit heeft kunnen vergeten. Schitterende ruïnes vertelt het meeslepende verhaal van een onmogelijke, maar onverwoestbare liefde.

Er zitten hoofdstukken en alinea’s in het boek die volgens mij helemaal niets toevoegen en die ik dus ook een soort van ‘scannend’ gelezen heb zodat ik toch een beetje wist wat Walter wilde vertellen. Ik heb het absoluut niet gemist dat ik delen dus niet echt gelezen heb. Tegelijkertijd vond ik het hele idee van het boek wel weer heel erg mooi en bijzonder. Het boek heeft sympathieke en ronduit onsympathieke personages en vooral Pasquale sloot ik meteen in mijn hart. Mooi dat hij uiteindelijk, tot twee keer toe, het goede doet. En die Michael Deane: wat een karikatuur. Bizar gewoon.

Een boek dat ik dus echt helemaal gelezen heb is ‘De buitenstaander‘ van Stephen King.

Wanneer het misbruikte en levenloze lichaam van een elfjarig jongetje wordt gevonden, wijzen ooggetuigen en forensisch materiaal onmiskenbaar in de richting van de populaire coach van het plaatselijke Little League-team. Maar de verdachte, die met groot machtsvertoon wordt gearresteerd, heeft een waterdicht alibi. Detective Ralph Anderson raakt na verder onderzoek ook overtuigd dat hij inderdaad buiten de stad was. Hoe kan hij dan tegelijkertijd op twee plekken zijn geweest?

Gewoon weer een geweldig boek van King met -uiteraard- een vleugje bovennatuurlijks. Ik heb er enorm van genoten. En hoe tof dat ook Holly weer om de hoek komt kijken. Ik ♥ Holly!

 

5 gedachten over “Schitterende ruïnes & De buitenstaander

  1. Het boek van Jess Walter staat op mijn e-reader om binnenkort gelezen te worden. Ik ben iets minder enthousiast nu…. Ben benieuwd of ik het ook te langdradig vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *