Lul niet lolly

Ik ben het niet altijd met Akyol eens, maar meestal toch wel. En onderstaande column, die kan ik alleen maar volop beamen. Het is echt af en toe niet normaal hoe publiek zich meent te moeten gedragen als men naar een theatervoorstelling of concert gaat.

Absoluut not done vind ik het ‘kletsen tijdens een theatervoorstelling’. En als je dan echt, echt, echt iets moet zeggen, doe het dan heel, heel, heel zachtjes en ga vooral geen gesprekken zitten voeren. Want … dat gebeurt. Als mensen achter mij zitten te kletsen, dan kijk ik altijd om en zet ik mijn allerstrengste en bozigste blik op. En reken maar dat ik boos kan kijken! (Wat met een hartgrondig ‘ja’ beaamt wordt door De Scholier die hier nu naast me zit.) Als men het niet snapt, dan zeg ik ook wel iets.

Ook suf: een telefoon die nog aanstaat, mensen die gaan zitten snoepen van snoepjes waar ritselpapiertjes omheen zitten en minutenlang durende hoestbuien (hoe vervelend het natuurlijk ook is als je dat hebt, ga in hemelsnaam op een gegeven moment de zaal uit).

In een andere column las ik iets over de ‘lul niet lolly’, die je uit kunt reiken aan mensen die continu aan het kletsen zijn. Ha, dat vind ik best een goed idee. Een subtiel hintje.

Dat er gekletst wordt tijdens concerten dat vind ik van een andere orde. Ook niet altijd tof, maar veel minder erg dan tijdens een theaterbezoek. Het hoort er ook wel een beetje bij.

En dat foto’s maken, ook zo’n apart fenomeen tijdens concerten (en helaas ook soms in het theater). Ik beken, ik maak ook wel foto’s en een enkel filmpje tijdens een concert. Maar soms lijkt het alsof mensen continu met hun armen in de lucht staan te filmen. Je ziet dan toch helemaal niets van het concert? Ik snap het niet. Bierdouches vind ik ook werkelijk waardeloos. Wat een ‘humor’. Eén keer meegemaakt tijdens een concert van Rowwen Hèze en ik vond het absurd. Niet respectvol richting de artiesten en ook niet richting ander publiek (waaronder mijzelf want ik kreeg ook een lading bier over me heen). Laten we zeggen dat ik het in ieder allemaal erg bizar/bijzonder vind.

8 gedachten over “Lul niet lolly

 1. Allez jong, ge betaalt toch om de band in kwestie te zien, wat zou je dan de hele tijd staan babbelen? Op festivals lijkt me dat vrij normaal, maar als de band die aan het optreden is je niet interesseert, ga je ergens opzij lameren, niet voor het podium (lijkt me). Zo’n bierdouche heb ik nog nooit meegemaakt… Jeez, zo weinig respect.

 2. Geklets tijdens een voorstelling in bijvoorbeeld een cultureel centrum (zoals stand up comedy/toneel) vind ik ook storend. Tijdens een concert vind ik dit niet storend. Doorgaans is dit niet mogelijk door de hoge decibels die daar dan al in de lucht hangen :-). Bierdouches zoals deze van de beelden de laatste dagen tijdens het WK…ach, ik kan er wel eens om lachen, het getuigt van des menschen enthousiasme al zou ik het niet graag zelf over me heen gekapt krijgen…

 3. Goh. Ik wist niet dat dat typisch Nederlands is. Waar een klein land groot in is. Treurig.

 4. Als je popconcerten bedoeld kan ik me er nog wel iets bij voorstellen dat er bij gepraat wordt, maar bij een klassiek concert kan dat natuurlijk helemaal niet. Ook tijden een voorstelling toneel of cabaret vind ik dat men stil moet zijn. Soms stoot ik mijn partner even aan als ik denk dat we samen even een gevoel moeten delen van lachen geroerd zijn of iets van dien aard.

 5. Het is inderdaad een ontzettend Nederlands fenomeen. Ik ga zelf regelmatig in Duitsland naar concerten en heb een jaar in België gewoond, daar is het vanzelfsprekend dat je naar de artiest / band kijkt en geniet.
  Een ontzettend Nederlandse houding bij de wat kleinere evenementen is ook dat men aan de bar staat te kletsen terwijl de band speelt. Men kijkt niet op of om en applaudisseren is ook te veel werk en dan ineens bij de laatste set komen ze vooraan staan en schreeuwen om nog een liedje. Dat de band al 3 uur zijn stinkende best doet heeft bijna niemand in de gaten.
  Helaas betekend dit dat veel artiesten liever in de landen om ons heen spelen.

 6. Inderdaad, artiesten zouden gewoon de voorstelling moeten stoppen, maar ja, dan zijn de goedwillenden weer de dupe van de kwaadwillenden. Het zou al veel helepen als iedereen, net als jij, laat merken het niet te pikken. De schrijver van deze column gebruikt wel een naam voor een fenomeen die totaal niets te maken heeft met wat als Dutch disease ( Hollandse ziekte) bekend staat .
  http://www.dfbonline.nl/begrip/10121/hollandse-ziekte

 7. Ik kan me ook zo ergeren aan mensen die hun mond niet houden tijdens een theatervoorstelling. Of tijdens een concert zo hard meezingen dat ik het origineel niet meer kan horen. Had trouwens geen idee dat dat iets typisch Nederlands is.

 8. Ik kan mij daar ook mateloos aan ergeren. Tijdje terug zaten wij bij een musical, voor ons drie vrouwen van mijn leeftijd. Voeten tegen de stoelen van diegene voor zich en ze hingen er alsof ze thuis op de bank voetbal keken..en kwekken..niet te filmen hoe onbeschoft deze types zich gedroegen. En dit is tegenwoordig meer regel dan uitzondering..helaas

Reacties zijn gesloten.