Inenten

Ik heb een jaar of zes geleden best na moeten denken of ik De Student wel of niet zou laten inenten want, ik geef het toe, ik vond het een lastige. Uiteindelijk hebben Mr. T. en ik besloten het toch te laten doen. Wij hebben daarover wel met De Student gesproken maar wij als ouders namen die beslissing. Als ik hoor dat kinderen niet ingeënt werken omdat ‘ze niet houden van een prik’ dan zakt mij in ieder geval de broek af. Ik vind zoveel dingen niet leuk maar daar heb ik me ook maar bij neer te leggen maar dat uiteraard geheel terzijde.

Destijds heb ik gesproken met zowel huisarts als GGD en hebben we dus besloten de inenting te laten zetten. Ook De Scholier heeft pas haar eerste inenting gehaald. Dit keer heb ik, gezien haar voorgeschiedenis, ook contact gehad met de kinderarts die haar heeft behandeld voor Pubertas Praecox om te checken of het nadelige gevolgen kon hebben in verband met de injecties die zij een aantal jaar heeft gehad. Het advies destijds en ook nu was: DOEN! En tja, vindt er van wat je wilt: maar ik vertrouw erop dat de medische specialisten het toch heus het beste weten. En, wederom, vindt ervan wat je wilt: maar ik denk echt dat als je onze instanties niet meer kunt geloven dat je dan het beste maar meteen overal de stekker uit kunt trekken.

Bizar vind ik het dat veel mensen geneigd zijn om allerlei complottheorieën te geloven die de ronde doen. Die, niet op wetenschappelijk gestoelde, beweringen van willekeurig welke kwakzalver geloven. Of, nog erger, die denken dat ze het zélf beter weten.

Nou geldt het niet voor de inenting tegen HPV maar de inentingen die we onze baby’s en jonge kinderen geven zorgen ervoor dat besmettelijke ziektes niet uit kunnen breken zodat mensen die uit bijvoorbeeld  ideologische overwegingen zelf niet ingeënt zijn/hun kinderen niet laten inenten ook beschermd zijn. Een zeer recent artikel laat maar weer ‘ns het belang daarvan zien (en ja, ook daarvan weet ik natuurlijk niet zeker of het waar is want niet alles wat op internet staat is waar ;-)), maar dat uiteraard wederom geheel terzijde. Wat mij betreft mogen ze inenten dus gerust verplicht maken.

Ik weet trouwens niet eens of onderstaande vaccinaties feitelijk hetzelfde doen als inentingen, maar ik vind het wel bijzonder dat mensen dát blijkbaar wel belangrijk genoeg vinden en het rijksvaccinatieprogramma steeds minder. Kan iemand mij dat uitleggen aub?

17 gedachten over “Inenten

 1. de ‘standaard’ vaccinaties hebben ze wel gekregen. de hpv heb ik niet laten doen. en niet omdat ik tegen vaccinaties ben, integendeel, maar omdat het wat mij betreft te kort gebruikt wordt om de gevolgen op lange termijn te kunnen bepalen. dat voelde voor mij gewoon heel verkeerd.

 2. En oh ja… Als antwoord op je vraag… Vaccinatie halen voor een reis is iets heel anders. Want in het buitenland kun je echt hele enge ziektes oplopen. Ziektes waar je aan dood gaat. Zucht. Ik denk dat mensen de ‘kinderziektes’ onderschatten.

 3. ‘Omdat ze niet van prikken houden’ Nou, dan kun je je lol op als je ziek wordt. Echt het stomste argument ever. Dochterlief is gewoon voor alles ingeënt. Maar er was toen nog vrijwel niemand die daar over nadacht. Ik ook niet, toen trouwens. Maar als ik toen wel nagedacht had, had ik haar ook gewoon in laten enten.

 4. Bizar is dit he? Jongste is ook ingeënt tegen baarmoederhalskanker. Je weet nooit of je er nu goed aan doet… Het gekke is dat middelste door zijn stamceltransplantatie middenin zijn baby-inentingen zit nu! 😂😂 Hij heeft net zijn eerste DKTP gehad en krijgt binnenkort nr 2 van deze serie. Overigens zijn er ook inentingen die hij nooit mag krijgen. Gele koorts bijv. Dit betekent dat sommige landen in de wereld door hem vermeden moeten worden. Maar ja, als dat het allerergste is…. ;-)

 5. Hoewel dochter idd niet stond te springen om die “prik” hebben we het toch doorgeduwd. Wij geloven nooit zo in complottheorieen en vage bijwerkingen.

 6. Bij mij vielen deze entingen een dag voor het begin van de examens en die prik moest verplicht in de arm die ik de dag erna dus nodig had. Ik had wel wat anders te doen. Nu zoveel tijd later is pas bekend of het wel echt goed is geweest. Nog steeds blij dat ik die heb overgeslagen de klasgenotes die hem wel haalde hadden allemaal ene stijve arm op 2 na.

 7. Ik ben het ook met je eens hoor… heb helaas geen uitleg, omdat ook ik sommige dingen (in dit leven) simpelweg niet snap (of misschien zelfs -soms- niet wil snappen…).
  Wens je in ieder geval een mooi weekend!

 8. Onze jongste is vandaag voor haar inenting geweest, dwz die voor vierjarigen. Hier geen enkele twijfel bij het rijksvaccinatieprogramma, vooral de wetenschap dat je hiermee niet alleen jezelf/je eigen kind beschermt maar bijdraagt aan de grotere bescherming. De fanatieke weigeraars kunnen hier in Nederland wel heel veilig een andere keuze maken daardoor.
  Het HPV-vaccin vind ik spannender, maar dat is vooral door alle ophef er omheen. Of het echt veel spannender is, ik heb me er nog niet in verdiept.

 9. Die reisvaccinaties zijn net zo belangrijk als de inentingen die onze kinderen krijgen. Het fijne is, mochten je ouders ooit besloten hebben dat je de DTP prik niet hoeft te krijgen, kan je hem als volwassenen altijd nog gaan halen.

 10. Ik ben het weer geheel met je eens. Mijn dochter is ook ingeënt nadat ik eerst de huisarts en vervolgens ook een bevriende gynaecoloog om advies heb gevraagd. Van mij mag vaccineren ook verplicht gesteld worden. Al is het alleen maar om de kinderen die om gezondheidsredenen niet ingeënt kunnen/mogen worden ook te beschermen.

 11. Het probleem is natuurlijk dat men ondanks alle goede bedoeningen toch niet echt weet of, en zo ja, welke negatieve bijwerkingen er op de lange duur kunnen zijn.
  Ik acht het zeker mogelijk dat het feit dat we steeds meer allergiën ontwikkelen te maken heeft met het feit dat we véél meer vaccinaties krijgen dan vroeger. Voor sommige ernstige ziektes is dat risico zeker aanvaardbaar maar ik vraag me af of bijv. bij ziektes als bof en mazelen de risico’s van complicaties bij vaccinatie niet even groot is als bij het krijgen van de ziekte. Ik ben heel blij dat ik geen beslissing hoef te nemen voor die baarmoederhals enting, ik zou het werkelijk niet weten! Het zou toch zeker niet voor het eerst zijn dat iets dat als volkomen veilig wordt beschouwd jaren later soms rampzalige gevolgen blijkt te hebben.

 12. Het lijkt erop dat we zo langzamerhand niets meer geloven en de hele tijd denken dat de pharmaceutische industrie (en ook andere industrieën) misdadige elementen zijn. Zo is het natuurlijk niet. Het vertrouwen is inmiddels in allerlei zaken heel erg aangetast en dat merk je op alle fronten. Mensen weten het zo langzamerhand niet meer.
  Jullie hebben in ieder geval goed nagedacht en toen in overleg een besluit genomen.

 13. Ooh wat ben ik het met je eens. De weigeraars hebben ook niet eens door dat hun kinderen gezond blijven omdat wij onze kinderen wel in laten enten. Wel de lusten niet de “lasten”. Ik kan er zelfs boos om worden, om hun alles behalve sociale, maar dat heet dan “kritische” denkwijze.

 14. De middelste is hier ook ingeent..tjonge wat kreeg ik een commentaren daarop , en de middelste heeft nergens last van hoor. Mijn kinderen hebben al hun inentingen gehad en ik ben blij dat het aangeboden werd/wordt.

Reacties zijn gesloten.