De vroedvrouw van Braintree & Leven en laten leven

De vroedvrouw van Braintree‘ is een historische roman die speelt tijdens de Amerikaanse revolutie.

In de lente van 1775 is het naar onafhankelijkheid strevende Noord Amerika in oorlog met Engeland. De echtgenoot van de pas getrouwde Lizzy Boylston komt om het leven in de strijd bij Charleston. Alleen achtergebleven op hun boerderij houdt Lizzy zich staande door in de buurt te werken als vroedvrouw en genezeres, een vak dat zij van haar moeder heeft geleerd. Al snel komt ze in contact met de historische Abigail Adams-Smith, de echtgenote en moeder van twee toekomstige presidenten. Tussen de vrouwen ontstaat een hechte vriendschap. Abigail dringt er op aan dat Lizzy een hulp op de boerderij aanneemt, Martha, die tevens als vroedvrouw zal worden opgeleid. Wanneer Lizzy ontdekt dat twee doden zijn gestorven door gif, gaat ze op onderzoek uit. Gaandeweg blijkt dat mensen om haar heen zich verschuilen achter een valse identiteit, dat Abigail in gevaar is en ze bijna niemand kan vertrouwen.

Ik vond het boek zelf eigenlijk niet zo heel bijzonder. De geschiedenis rondom de revolutie en de rol van John Adams (en dan vooral het feit dat hij grote delen van zijn huwelijk elders was om allerlei belangrijke dingen te doen) daarin dan weer wel. Bij bol.com zag ik dat dit het eerste deel van een serie was, maar ik denk niet dat ik die serie zal gaan lezen.

Het tweede boek dat ik las was ‘Leven en laten leven‘ van Peter de Smet Hendrik Groen

Arthur Ophof had zich het leven toch anders voorgesteld. In plaats van spectaculaire reizen te maken naar verre landen, staat hij vier keer in de week in de file van Purmerend naar Breukelen én in de file van Breukelen naar Purmerend. Groots en meeslepend kun je zijn uitgebluste, kinderloze huwelijk en zijn autovrije hofje voor de deur niet noemen. En hij wordt vijftig, dus de tijd begint te dringen. Maar als zijn werkgever hem ‘helaas’ moet ontslaan en hij er een mooie ontslagvergoeding uit weet te slepen, openen zich onverwachts mooie perspectieven op een geheel nieuw leven…

Dit was een leuk en wat bizar boek. Het leest als een tierelier en de gebruikte humor past zeer in mijn straatje. Omdat het leest als een tierelier is het ook heel snel uit, maar dat past ook wel bij het boek. Niet te veel, niet te moeilijk, gewoon even genieten. Met heel veel plezier gelezen dus.
 

5 gedachten over “De vroedvrouw van Braintree & Leven en laten leven

Reacties zijn gesloten.