Kroonringen

Echt hé, ik vind het zo’n bijzonder fenomeen dat, sinds in onze gemeente het ‘kroonringsysteem‘ is geïntroduceerd, er op steeds meer plekken soms wel 13 dagen lang volle zakken aan die kroonringen hangen. Het plastic wordt hier één keer per twee weken opgehaald, dus dat betekent dat meteen de dag na het ophalen er alweer mensen zijn die hun volle zak aan zo’n ring hangen.

Maar waarom dan toch vraag ik me af. Toen er nog geen kroonringen waren, was er geen sprake van dat mensen hun zakken gewoon op de stoep of het trottoir deponeerden. Tenminste, niet dat ik weet. En nu wel. Het ziet er gewoon echt niet uit. Nou valt het bij ons in het dorp hartstikke mee (volgens mij komt het zelfs niet voor, maar dat moet ik misschien maar snel afkloppen) en dat zal best wel een beetje boel aan de sociale controle liggen, maar in de grotere kernen van de gemeente loopt het soms de spuigaten uit.

Het ziet er ook zo lelijk uit, hele dagen die zakken aan die palen. Nu kun je wel zeggen dat de gemeente het dan maar op moet ruimen, maar volgens mij is het toch echt zo dat mensen zich wat betreft afvalinzameling aan de regels moeten houden. En dat ze, als ze echt van hun plastic afwillen en niet kunnen wachten tot de ophaalronde, het maar naar de gemeentewerf moeten brengen. Dat kan hier gratisch en ik denk dat dat ook wel bij andere gemeentes kan.

Op zich is het natuurlijk een mooi systeem. De zakken waaien niet weg, zijn (meestal) onbereikbaar voor ongedierte en de ophalers hoeven niet steeds te bukken.

Hoe wordt het plastic in jouw gemeente ingezameld en opgehaald?

14 gedachten over “Kroonringen

  1. Wat een geniaal systeem! Vanochtend was er in Leuven ophaling van de ‘roze zak’ met de zachte plastics, die wegen niks en door de herfstwind lagen ze overal op stoepen en de straat. Maar inderdaad, los van die kroonringen moeten mensen zich toch houden aan afvalophaaltijden, neen? Anders is dat niet minder dan sluikstorten…

  2. Het systeem is leuk bedacht. Jammer dat het niet werkt. Stom, zeg! Dat mensen dat zelf niet snappen.

    Wij hebben een aparte ruimte waar een grote container staat. Daar mag alles in, gewoon bij elkaar. Da’s dan wel weer jammer. Papier, glas en plastic houd ik dus zelf maar apart.

  3. Hier worden de plastic zakken ook één keer per twee weken opgehaald. Ik kende het systeem van de kroonringen helemaal niet. Wel een goed idee hoewel als men er nu de hele week zo maar zakken aanhangt het idee misschien wel weer op de schop gaat.

  4. Ziet er inderdaad niet uit en dan mag je hopen dat het niet gaat stinken want waarschijnlijk wordt niet altijd alles schoongespoeld voor het in de zak gaat. Hier staat op de hoek van de straat een container die regelmatig geleegd wordt. Prima oplossing.

  5. Een keer per 2 weken en verzameld in een container met oranje deksel (onze PMD bak) tezamen met blikjes (M=metaal) en drankenkartons. Was een proef maar wordt gewoon doorgedrukt al zijn veel mensen het er niet mee eens dat ze dan voor hun restafval een stuk moeten lopen of langsrijden om in een ondergrondse container te doen.
    Die zakken met plastic, ik vind het ook geen gezicht.

  6. Bij ons in het dorp wordt het plastic op dezelfde manier opgehaald, maar wij mogen het elke week ophangen. Het is de bedoeling dat we dat niet doen voor half 10 s avonds.Het ophalen gebeurt s morgens vroeg.
    Verder hebben we nog een blauwe container voor oud papier ,wordt 1xper 4 weken opgehaald, en een groene container voor GFT afval.In de zomer mogen we die wekelijks aanbieden, s winters 1xper 2weken. Tot slot hebben we nog een grijze container voor restafval, en die wordt ook 1xper 4 weken geleegd.Kortom ..een heel gedoe, maar ik ben wel blij dat het goed geregeld wordt, want we hebben we toch veel afval…

  7. pmd (blauwe zak: plastic flessen, metaal als in blikjes en drankkarton zoals melkpakken) worden 1x in de 2 weken opgehaald. Restafval in de dure witte zakken elke week. Oud papier 1x per maand en de roze zakken voor plastic (boterpakjes, zakjes, speelgoed enz.) 1x per 8 weken. Witte zakken kosten 25 euro per rol van 10, blauwe en roze 2,50 per rol van 10.

  8. Wat leuk, het heeft een naam! Wel al eens gezien in de gemeente waar ik werk (en daar dan s ochtends vroeg terwijl het dezelfde dag wordt afgehaald, denk ik, in ieder geval geen dagenlang). Het lijkt me een mooi systeem, behalve dan het moeten wachten tot de ophaaldag en de hoeveelheid mensen in onze stad die dat niet zullen doen (en de meeuwen die de zakken ongetwijfeld zullen weten te kraken).

    Hier moeten we het plastic zelf wegbrengen. Gelukkig is de container ervoor bij ons winkelcentrum groter gemaakt en wordt deze vaker geleegd. In het begin had ik geregeld een volle zak plastic ook op de terugweg nog onder de kinderwagen liggen. Ik nam ‘m tenminste nog mee terug. Vaak lagen er meerdere zakken naast de bak.

    Wat ik ook interessant is, is ‘omgekeerd inzamelen’. Dat je alle recyclebare spullen (papier, glas, plastic, GFT) in containers aan de straat mag zetten zodat het opgehaald wordt en dat je alle ‘restafval’ zelf moet wegbrengen. Dat motiveert misschien nog het meeste om trouw te scheiden én om na te denken over wat je koopt. Dat je kiest voor koffiemelk in een glazen flesje, voor grotere verpakkingen of zelfs voor de verpakkingsvrije supermarkt.

  9. In onze gemeente staan containers voor plastic. Bijvoorbeeld aan het begin van een wijk of bij winkelcentra. Onderweg wel eens zakken aan ringen gezien, zal handig zijn maar spuuglelijk.

  10. Ook 1 keer in de 2 weken maar hier moet het vuil gewoon aan straat worden gezet. Ik vind het zo lelijk staan. Bij de afvalpunten stapelt het zich iedere keer enorm op. In de plaatselijke krant stond dat ze niet verwacht hadden dat de mensen zo massaal zouden inzamelen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *