Vakantieboeken 2

In de twee weken die ik in Frankrijk doorbracht las ik 5 boeken. Hieronder mijn, korte, mening over die boeken.

Ik ken je nog‘ van Alice Fokkelman.

Manon heeft nooit iemand verteld over de jongen die haar jeugd gruwelijk verpestte. Maar nu lijkt het verleden haar in te halen… Vanaf de dag dat haar beste vriendin verhuist en de nieuwe buren hun intrek nemen, verandert het leven van Manon onomkeerbaar. Terwijl haar man aanpapt met de nieuwe buurvrouw, zinkt Manon dieper en dieper weg. Schuilt in buurman Wessel nog steeds de manipulator van vroeger of wordt ze geterroriseerd door waanbeelden in haar hoofd?

2 sterren → wat de effecten op pesten zijn op latere leeftijd. Niet heel bijzonder eigenlijk, wat simplistisch gebracht. Alleen de laatste twee stukjes brengen nog iets van ‘kwaliteit’ in het boek.

Wees onzichtbaar‘ van Murat Isik.

De verteller en ik-persoon is Metin, een Turkse jongen die in de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw opgroeit in de Bijlmer. Ondanks zijn tirannieke vader die een zwaar stempel op het gezinsleven drukt en de gestage teloorgang van de ooit idealistisch ontworpen Bijlmer, blijft de zachtaardige Metin zich met vallen en opstaan door zijn kindertijd en puberteit heen worstelen. In ruim honderd korte hoofdstukken wordt met veel mededogen het verhaal van een jong allochtoon gezin en dat van een jonge probleemwijk verteld.

2 sterren → Ik kon niet zoveel met dit boek en mijn visie past dus duidelijk niet bij de enthousiaste recensies op bijvoorbeeld bol. Ik vond het niet echt een heel speciaal boek, ook erg langdradig. Wel een gemakkelijke schrijfstijl (die dan weer maakte dat ik stukken ‘gescand’ heb al kreeg ik door dat scannen niet echt het idee dat ik iets miste) en een interessant kijkje in het leven in de Bijlmer.

De negen dagen van Rabbit Hayes‘ van Anna McPartlin.

Mia ‘Rabbit’ (44) heeft borstkanker met uitzaaiingen. In een Iers verpleeghuis wordt ze haar laatste dagen omgeven door haar ouders, dochter, broer, zus en vriendin, een chaotische familie die mee lijdt. Het perspectief rond het sterfbed wisselt tussen hen en Rabbit. Herinneringen, via flashbacks, verduidelijken de onderlinge band, maar centraal in deze ontroerende en meeslepende roman staat het leven in het nu, en plezier beleven aan elkaar, ondanks angst en verdriet.

4 sterren → Ontroerend mooi. Wel veel personages en daardoor af en toe wat verwarrend. Mooi om te lezen hoe Rabbit in het leven staat.

Tijden van vuur‘ van Kate Mosse.

Carcassonne, 1562. De negentienjarige Minou Joubert ontvangt een anonieme brief in de boekhandel van haar vader. De brief is verzegeld met een opvallend familiewapen, en bevat slechts zeven woorden: Zij weet dat jij in leven bent. Maar voordat Minou de geheimzinnige boodschap kan ontcijferen verandert haar lot voor altijd door een ontmoeting met de jonge hugenoot Piet Reydon. Piet heeft een eigen gevaarlijke missie, en hij heeft Minou’s hulp nodig om de Cité levend te ontvluchten. Religie zorgt voor steeds meer verdeeldheid in de Midi. Oude vrienden worden aartsvijanden en zowel Minou als Piet komt vast te zitten in Toulouse. Overal in de hele stad laait de spanning op. Als een lang verborgen document boven water dreigt te komen, raakt de machtige en wrede Vrouwe van Puivert geobsedeerd door het document. Het geheim dat het bevat zou haar macht kunnen vernietigen – en dat wil ze koste wat kost voorkomen.

3 sterren → Prima historische roman, maar niet heel bijzonder. Ook wel wat ‘kinderlijk’ verteld. Dramatisch om te lezen hoe er, vanuit het geloof, oorlog gevoerd werd. Wat dat betreft hebben we nog maar weinig geleerd nietwaar?

Dochter van het moeras‘ van Karen Dionne.

Helena groeit op met haar ouders in een afgelegen moerasgebied in Michigan. Haar vader leert haar alles over de natuur, jagen, spoorzoeken en overleven in de wildernis. Helena adoreert haar vader en zou alles voor hem doen. Maar als ze ouder wordt en in de puberteit terecht komt, zet ze toch wat vraagtekens bij zijn gedrag en handelen. Zeker als hij Helena’s moeder om het minst zwaar mishandelt. Wat Helena niet weet, is dat vader haar moeder op twaalfjarige leeftijd ontvoerde en sindsdien gevangen houdt in het uitgestrekte moeras. En dat haar moeder al jarenlang zoekt naar een kans om te ontsnappen.

5 sterren → Mooi boek, originele invalshoek en een heel fijne schrijfstijl. Goed gewerkt met flasbacks, het sprookje dat door het verhaal heenloopt en de huidige tijd. Interessant om te lezen hoe het werkt als je zo geïsoleerd en zonder enige invloed van buitenaf opgroeit en hoe geïndoctrineerd je dan raakt.  Ik heb heel erg genoten van dit boek.

7 gedachten over “Vakantieboeken 2

  1. Ik vond het boek van Murat Isik echt heel goed. Maar misschien komt het omdat het deels herkenbaar omdat ik ook in een achterstandsbuurt in Amsterdam ben opgegroeid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *