Sexting

Jemig, liet De Scholier onlangs toch even een bommetje ontploffen bij ons op een doordeweekse dag aan het avondeten. Wat was het geval: een klasgenootje van haar had een seksueel getinte foto van een ander klasgenootje verspreid. WTF???? Echt, ik wist niet wat ik hoorde.

Want …

 1. Wat bezielt een meisje van 13/14 om überhaupt dat soort foto’s van zichzelf te maken?
 2. Wat bezielt zo’n meisje om dan dat soort foto’s met anderen te delen?
 3. Wat bezielt een ander meisje om dat soort foto’s van een ander op social media te verspreiden?

Mijn meiden worden waarschijnlijk heel, heel moe van mij. Want met grote regelmaat druk ik hen op het hart om nooit, nooit, nooit naaktfoto’s van zichzelf te maken en die dan aan een ander te sturen. De Student heeft dikke verkering met Haar Lief en ze is er heilig van overtuigd dat ze samen oud worden. En toch heb ik al een aantal keer tegen haar gezegd dat ze nooit, nooit, nooit zoiets moet doen. ‘Jaha mam, tuurlijk doe ik dat niet,’ is dan haar stellige reactie. En ik denk dat ze ook wel zo verstandig is. ‘Maar hé,’ zeg ik dan: ‘nu ben je verliefd, maar stel dat het ooit uit gaat …’ Uit kwaadheid, gekwetstheid of frustratie doen mensen soms de gekste dingen.

‘En neehee mam’, is de reactie van De Scholier. Natuurlijk doet ze dat never, nooit, niet. En ik moet er maar op vertrouwen. En ik wil er ook op vertrouwen. Maar op de een of andere manier … De Scholier zal het heus niet doen, maar De Scholier is vooral ook een heel ander typje dan De Student. Ondernemender, wordt ook een wat ‘lastigere’ puber. Al valt het tegelijk allemaal reuze mee, maar ze is wel heel wat feller dan De Student. Ze is al zoveel meer bezig met dingen waar De Student op die leeftijd nog helemaal niet mee bezig was. Waarschijnlijk deels omdat ze natuurlijk haar grote zus als voorbeeld heeft, maar ook omdat de wereld al weer zo veel veranderd is in de afgelopen vijf jaar. Maar poe. Lastig. Je wilt ze zo graag behoeden voor fouten.

Of nee, dat zeg ik niet goed. Natuurlijk mogen ze fouten maken. Moeten ze fouten maken. Moeten ze fouten mogen maken. Maar ‘sexting-gerelateerde fouten’ dat zijn fouten die nooit uitgewist kunnen worden. Wat een drama als je daarmee te maken krijg.

 

De rel in de klas van De Scholier is gesust, maar er is veel schade aangericht. En dat vind ik heel erg verdrietig.

16 gedachten over “Sexting

 1. Gisteren hoorde ik toevallig iemand (een onderzoekster?) op de radio beweren dat sexting helemaal geen kwaad kan. Meestal gaat het goed en het is een gezonde manier voor pubers om met sex om te gaan, beweerde zij. Bovendien is het écht niet zo dat zo’n foto voor altijd op internet blijft staan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat toch anders zie. En natuurlijk is het de verspreider die fout is en niet degene die, in goed vertrouwen een foto verstuurt. Maar toch…. beter safe than sorry.

 2. Zijn je meiden zich er van bewust dat het verspreiden van zo’n foto strafbaar is? 1 van mijn mannelijke klasgenoten is er ooit voor opgepakt en heeft een lange dag mogen zweten op het bureau.
  Als er geen foto’s zijn kunnen ze niet verspreid worden, maar mocht het toch gebeuren is degene die de foto’s doorstuurt of post natuurlijk hartstikke fout. En het niet maken van dergelijke foto’s is geen garantie, met fotoshop is het tegenwoordig vrij gemakkelijk om een hoofd op een naaktfoto te plakken.
  Het blijft een eng iets, waar gelukkig veel mensen niet zelf mee te maken krijgen maar alleen over horen.

 3. Hier wordt ik stil van. Ik gun de jonge mensen van nu zo een veilig leven en hoop zo dat ze het voor zichzelf niet verknoeien. Wens alle ouders veel wijsheid.

 4. En ondanks alle voorlichting hierover blijft het probleem bestaan dus blijkbaar zijn veel meiden en misschien ook wel jongens hier toch niet goed tegen bestand en doen ze het toch ondanks alle waarschuwingen. Wat dat betreft benijd ik de jeugd echt niet om in deze tijd op te groeien met al die sociale prikkels.

 5. Ik moet eigenlijk alleen maar aan die ouders denken. Die ellende die ervan komt. Dat was anders toen ik opgroeide hoewel msn chatten op openbare sites en de webcam er echt wel waren.

 6. Tja, daar sta je dan als ouders met goede raad. En nou maar hopen dat het goed gaat. Zo’n foto kan inderdaad overal weer opduiken.

 7. Ik was ook ooit van mening dat je nooit dat soort foto’s moet maken of versturen. Zelf zie ik er de lol niet van in, dus ik heb makkelijk praten. Maar zeggen dat je zoiets niet moet doen is hetzelfde als zeggen dat het dragen van een kort rokje verkrachting uitlokt. De dader is strafbaar, niet degene die het rokje draagt/de foto’s stuurt. Gewoon niet.

 8. Naar voor haar om dat mee te maken over dat meisje, maar misschien ook een waarschuwing en een goede les… Jouw woorden zullen heus wel begrepen worden, maar het kan zomaar zijn dat dit zwaarder weegt!

 9. Dit zijn de gevallen dat ik blij dat mijn kinderen opgroeiden in een tijd dat dit nog niet bestond, het lijkt me héél moeilijk want fouten maken hoort gewoon bij kinderen ,ook dit soort fouten helaas.

 10. Vreselijk..wij hebben hier in de stad destijds een jongen gehad die zelfmoord heeft gepleegd nadat zijn foto werd verspreid. Echt een drama dat heeft bij de jongste een enorme indruk achter gelaten over de gevolgen van dit soort dingen.

Reacties zijn gesloten.