Klaar!

Gisteren ging ik met De Scholier naar het ziekenhuis voor een laatste controle rondom de pubertas praecox waarvoor zij behandeld is. De kinderarts wilde weten hoe het met haar gaat, zowel lichamelijk als psychosociaal en ik kan met recht zeggen dat het goed met de dame gaat. Ze zit in een fijne klas en ze zit over het algemeen prima in haar velletje. Lichamelijk groeit ze snel en ik heb zo maar het vermoeden dat ze een prachtige jonge vrouw zal worden. Sterker, dat is ze eigenlijk al.

Uiteraard wilde de kinderarts ook weten hoe het met gewicht en lengte zat dus de dame werd gewogen en gemeten. De uitslag was meer dan prima. Ha, dacht ik, ik weet eigenlijk ook helemaal niet hoe groot (of zeg maar beter: klein) ik ben dus ik werd ook even gemeten (gewicht dat stond wel op dat weeg-/meetding, maar daar heb ik niet naar gekeken. De Scholier zei dat het alleszins meeviel. Maar een paar kilo meer dan haar zei ze).

Enfin, zie hier het resultaat:

.
Ik heb gewoon altijd gedacht dat ik drie millimeter groter was dan dat ik ben. Wat een desillusie! Of zou de krimp al begonnen zijn?

Dit is de groeicurve van De Scholier. Elk rode bolletje betekent een bezoekje aan het ziekenhuis en in de eerste twee jaar dat we er kwamen werd het nog niet eens digitaal bijgehouden. We hebben er heel wat ritjes opzitten en het grootste deel van de bolletjes betekent ook nog een prik.

De brede rode draad is het gemiddelde. Ze zit daar nog steeds behoorlijk boven en dat zal ook wel zo blijven. De kinderarts denkt dat ze nog een paar centimeter zal groeien en dan is ze klaar.

Hoe groot (of klein) ben jij eigenlijk?

15 gedachten over “Klaar!

 1. SD +2 en SD -2 staat voor het gemiddelde gebied van groeicurve.
  Beide dochters blijken ern zeldzame groei afwijking te hebben geërfd van mij.
  Zelf ben ik 1.60. Oudste dochter spuit dagelijks groeihormoon in de hoop dat zij tot een acceptabele lengte komt wat voor de Nederlandse vrouw 1.55 is.
  Verder allemaal gezond en blij dat we in een land wonen waar medische interventie mogelijk is. Fijn dat jullie meisje klaar is met de behandeling!

 2. Hé, da’s een mooie lengte! Fijn dat het goed met haar gaat! Ik ben 1,68 en ik vond dat altijd vrij gemiddeld. Maar de laatste jaren valt me op dat dat eigenlijk best klein is. Ik kan vaak ergens nét niet bij. Ik zou best 10 cm langer willen zijn. Dan was mijn BMI ook beter ;-)

 3. Wat heerlijk dat jullie daar vanaf zijn! Best lastig geweest. Maar het is allemaal goed uitgepakt en ze is inderdaad prachtig.
  Haha.. ik was 45 cm bij mijn geboorte en woog 5,5 pond. Een kleine, mollige baby.
  Dat mollige is na mijn 30e ook weer teruggekomen want ik was altijd heel mager.
  158 cm toen ik uitgegroeid was. En nu 156 cm. Want gekrompen. ;-)

 4. Fijn dat alles goed is en ze niet meer op controle hoeft!
  Herinner ik het me goed dat de controles voornamelijk waren vanwege haar lichamelijke ontwikkeling en niet zo zeer haar lengte? Haar lengte lijkt me niet zo heel lang, maar wanneer je op de grafiek afgaat…

  Kun je de grafiek wat meer toelichten? Wat is de meest rechtse leeftijd bijvoorbeeld? En wat betekent +2,5SD?
  Zelf ben ik 1.86 meter :)

  • De meest rechtse leeftijd is 13 jaar en 5 maanden. Wat die 2,5sd betekent, geen idee. Hebben we niet gevraagd.
   Als we destijds niet gestart waren met de behandeling was ze uiteindelijk rond de 150 geworden/gebleven en dat naast de sociaalemotionele problematiek die er gekomen zou zijn (en deels al was).

 5. Ik ben 170m. Op de lagere school een van de grootste, op de middelbare een middelmoter, tegenwoordig een kleintje.
  Wel wat zwaarder dan jouw kleintje…

 6. Tja, oma is gewoon de kleinste en maar wat trots op de prachtige kleinkinderen. Fijn dat het nu klaar is met de behandelingen, en vooral dat het goed gaat met haar.

 7. Fijn dat alles helemaal goedgekomen is met de Scholier , je mag gerust trots zijn op je twee mooie jonge dames. Ik ben nooit groot geweest, was van m’n 2 zussen in lengte de middelste met mijn 1.64.

 8. Met mijn 1.65 de kleinste van de hele familie. Mijn broers en zus zijn langer, al mijn kinderen en hun eega’s en zelfs mijn kleinkinderen groeien me boven het hoofd (op de jongste twee na, maar die zijn goed op weg).

Reacties zijn gesloten.