Heel, heel mooi in al zijn gruwelijkheid

Hoe raar is het om ontzettend te genieten van een fantastisch mooi boek dat gaat over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog? Maar dat is wat ik gedaan heb: echt genoten van een waarlijk prachtig boek dat verschrikkelijke dingen beschrijft. Waar gaat ‘Scherven van hoop‘ van Gemma Liviero over?

Een aangrijpend oorlogsverhaal over een Nazi-arts, een Joodse vrouw en een klein meisje, wier wegen op een bijzondere manier samenkomen. Drie verschillende mensen proberen op hun eigen manier om te gaan met de verschrikkingen van de oorlog. Willem, een Nazi-arts met gewetenswroeging; Elsi, een jonge Joodse vrouw die probeert te overleven in een Poolse getto; en Matilda, een meisje dat vastgehouden wordt in een Lebensborn kliniek waar het Arische ras wordt verbeterd. Wanneer hun wegen zich kruisen, vechten ze samen voor een nieuw bestaan. Maar de oorlog laat diepe sporen na.

Het boek speelt zich af in Polen en Duitsland en volgt drie verschillende mensen. Liviero laat de hoofdstukken steeds vanuit een van die drie vertellen en dat doet ze echt heel erg mooi. Het boek belicht gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog waar wij hier eigenlijk nauwelijks weet van hebben en ik vond het buitengewoon boeiend om te lezen. Het is een zeer indrukwekkend boek dat me raakte en nog lang zal bijblijven. De personages zijn zo realistisch weer gegeven en de verschrikkingen van de oorlog kruipen onder je huid. Je wilt zo graag dat het goed afloopt voor Willem, Matilda en Elsi.

De schrijfstijl is heel mooi en past precies bij de karakters die op dat moment het hoofdstuk ‘vertellen’. Ik zag op bol.com dat Liviero meer boeken op haar naam heeft staan. Helaas zijn ze nog niet vertaald in het Nederlands en ik hoop dat dat heel snel gaat gebeuren want wow, wat kan deze dame schrijven.

Tegen jou wil ik zeggen: lees dit boek! Zo snel mogelijk.

8 gedachten over “Heel, heel mooi in al zijn gruwelijkheid

  1. Ik onthoud ‘m. Maar heb me net door een draak van een boek geworsteld dus nu eerst even iets leuks.

  2. Dank voor de tip. Ik weet niet of ik het snel zal lezen. Vroeger wel, nu ben ik wat terughouden met oorlogsverhalen.

  3. Ik begin tijdens het lezen van jouw verslag al te trillen, laat staan als ik het boek echt zou gaan lezen. Nee, ik kan er absoluut niet tegen. Lig soms nog wel wakker van het boek Danseres zonder benen van Clara Asscher-Pinkhof wat ik jaren geleden gelezen heb. Ik zie dan voor me hoe erg het moet zijn om te staan tot je er dood bij neervalt.

Reacties zijn gesloten.