Heup

Ik vertelde in dit logje al dat Mr. T. soms niet mee ging wandelen omdat hij last had van zijn heup. Nou speelt dat natuurlijk al best een tijdje ‘dat last hebben van’. Hij loopt zichtbaar met een soort tik, kan alleen met veel moeite zijn sokken aantrekken en moet -als hij even gezeten heeft of uit bed komt- ook echt op gang komen. Als hij gesport heeft (al klinkt dat serieuzer dan dat het is: van oktober tot en met maart sport hij een uurtje in de week), dan heeft hij de dag erna extra last en in de tijd dat hij nog handbalde had hij echt dagen erna nog pijn.

Pijn heeft hij eigenlijk altijd aan zijn heup al is die normaliter goed te dragen, maar toch is dat niet wat je wilt. Enfin: genoeg redenen dus om een keer bij de huisarts langs te gaan die hem onderzocht en doorstuurde voor röntgenfoto’s. Wat wij al verwacht hadden werd werkelijkheid → vergevorderde artrose en feitelijk is er maar één remedie: een nieuwe heup.

En tja, dat is nogal wat hoor, als je 52 bent. Want was is wijsheid? Aan de ene kant neig ik naar gewoon doen want dit is ook niet fijn. Maar hé, ik hoef die beslissing natuurlijk niet te nemen. Dat moet Mr. T. doen. Het accepteren van het feit dat het ‘moet’ is nog best een dingetje voor hem. Daarnaast te horen te krijgen dat de huisarts ‘kijkende naar zijn vingers’ denkt dat daar ook al artrose zichtbaar is is gewoon hartstikke k*t.

Heb jij misschien een nieuwe heup of ken je iemand met een nieuwe heup? Heb je tips of zo? Ze zijn van harte welkom. 

18 gedachten over “Heup

 1. Ik snap dat het best een gek idee is, maar altijd pijn is ook zo wat…
  Mijn moedertje heeft een paar jaar terug een nieuwe knie gekregen. Ze had maar van een ding spijt…. dat ze zolang gewacht heeft… Of dat voor een heup ook geldt, weet ik niet. Maar toch…

 2. Heftig joh! Ik kan in ieder geval zeggen, de mensen die ik ken, die het gedaan hebben, zijn allemaal enthousiast! Ik duim voor jullie xx

 3. Ik lees al heel lang mee, maar nu moet ik toch even reageren :-)
  Mijn vader was 42 toen hij zijn eerste nieuwe heup kreeg.
  Hij kreeg een nieuwe arts en die vond hem veel te jong om met pijn rond te lopen. (omdenken noem je dat)
  Helaas was het een nieuw soort materiaal en bleek het niet zo goed te zijn als men dacht en zo werd de heup op zijn 47e al weer vervangen. Deze heeft hij 16 jaar gehad en een paar jaar geleden is deze weer vervangen voor een 3d geprinte heup. Hij heeft hier nog mee in allerlei bladen gestaan omdat hij de eerste was waarbij dit gebeurde.
  Na alle 3 de operaties was hij zo weer op de been en, ook niet onbelangrijk, eindelijk pijn vrij!!
  Wij zeggen: doen!!! Je man is nog veel te jong om met pijn rond te lopen en te worden belemmerd in alles wat hij doet.

 4. Ja, 1 van mijn beste vriendinnen heeft met begin 50 1e nieuwe heup gehad, en met 57 de andere. Zij hield eerst heel erg de boot af, zovan: hij gaat 15 jaar mee, en wat dan na die 15 jaar? Maar man wat is ze blij dat ze t gedaan heeft . Over 15 jaar is de operatie vast een stuk simpeler, en op zich is het haar ontzettend meegevallen.
  En wat heeft ze er veel voor teruggekregen. Ze heeft een zeer intensieve baan, die ze nu weer naar volle tevredenheid kan uitvoeren.
  Ik zeg:doen.
  Geen jaren gaan wachten, dat is zo jammer voor je kwaliteit van leven!
  groetjes
  Roelien

 5. Nee, gelukkig geen ervaring mee. Wel heel jong zeg voor al een nieuw onderdeel. Sterkte met keuzes maken.

 6. Geen ervaring. De nieuwe heup van mijn moeder was ook een herinrichting van pezen en spieren, dus dat was een heel ander verhaal…

  Sterkte voor Mr T. Pijn is nieh fijn.

 7. Mijn oom heeft, om de operatie nog wat uit te stellen, eerst een pijnblokkade in zijn rug gehad. Of dat altijd mogelijk is weet ik niet. Mijn schoonmoeder kreeg vorig jaar juni een nieuwe heup (via de voorzijde). Ze was snel weer op de been en pijn viel mee. Ze is nu 64

 8. Nee, merkwaardig genoeg ken ik geen mensen “die het op hun heupen hebben”. wel mijn schoonvader maar in die tijd werd het bij voorkeur niet bij mensen onder de 70 gedaan omdat het eenmalig was. Tegenwoordig is een tweede of derde keer een nieuwe heup geen uitzondering.

 9. Mijn vader heeft al twee keer een nieuwe heup gehad. En ik ken meer mensen. Het is best een veel voorkomende onderhoudsbeurt geloof ik. Op zich is het herstel van een operatie natuurlijk fijner als je jong en fit bent. En die heup gaat er waarschijnlijk toch een keer moeten komen?! Als het goed is kan hij dan weer een stuk fijner bewegen. Na de revalidatie, dat moet je wel incalculeren. Sterkte!

 10. Een nieuwe heup is in ieder geval niet zo zwaar qua revalidatie als een knie. En zeker laten doen, heb alleen maar goede berichten van mensen die het hebben laten doen.
  Is er een Annatommie kliniek in jullie buurt? Daar werken orthopeden gespecialiseerd in bewegingsapparaat, maar dan gericht op alleen knieën, alleen heupen, alleen schouders (daar ben ik dus nu bij in behandeling). Ieder zijn specialisatie.
  Een aanrader, alles geregeld op een dag. Gesprek met fysiotherapeut en onderzoek, foto’s, echo’s, overleg met fysiotherapeut en orthopeed, en dan weer radioloog en orthopeed. Dan ga je zelf naar de orthopeed en krijg je meteen te horen wat er precies is en hoe erg of niet en ook wat ze kunnen gaan doen.. Sterkte voor Mr T.

 11. Ik lag vorige week met 2 dames op een kamer die een nieuwe heup hadden gekregen. Ze liepen de tweede dag al achter de rollator. Ik vond het kanjers.

 12. Een bevriende arts heeft 4 jaar geleden een nieuwe heup gekregen. Hij was toen een jaar of 6 ouder dan jouw man nu is. En een heus succesverhaal. Na jaren de noodzakelijke operatie te hebben uitgesteld, kan hij nu weer pijnloos lopen en sporten (fanatiek wielrennen) en skiën.
  Dat neemt niet weg dat ik jullie aarzeling begrijp. Het is niet niets.

 13. De oma van mijn man heeft net een nieuwe heup.. Operatie viel mee, alleen de na pijn en het herstellen is nu nog aan de gang.. Iedereen zal het denk ik ook anders ervaren..

 14. Ik volg mee. Mijn echtgenoot moet ook onderzocht worden ivm pijnlijke heup mm. Hij heeft artrose in zijn rug, wat NIET verholpen kan worden. Hij loopt moeilijk pt.

  NB, Mijn moeder kreeg een nieuwe heup toen ze 85 was. Prima verloop, pijn weg en ze kon zelfs weer trappenlopen :-)

 15. Ik volg mee. Mijn echtgenoot moet ook onderzocht worden ivm pijnlijke heup mm. Hij heeft artrose in zijn rug, wat NIET verholpen kan worden. Hij loopt moeilijk pt.

 16. Geen ervaring bij mezelf maar wel bij naaste familie. Alledrie zijn ze ontzettend blij met de nieuwe heup. Operatie valt erg mee, als je in de 50 bent herstel je er snel van, en eindelijk geen pijn meer!

 17. Dat is niet fijn, maar ik heb mij laten vertellen dat een nieuwe heup qua operatie en qua herstel beter gaat dan een nieuwe knie. Bij mij op zwemmen zitten nogal wat dames op leeftijd, die uit ervaring spreken.

Reacties zijn gesloten.