Gezondheid

Herfst, klok verzet, de kou nadert, meer regen (die keihard nodig is), griep en verkoudheid dus geproest in het verschiet.

En daar wil ik het even met jullie over hebben: hoe proest jij? Er zijn mensen die kunnen heel charmant niezen. Zo’n heel klein hatsjoetje komt er dan uit. Of eigenlijk dat niet eens. Ik kan dat niet. Het is bij mij gewoon een grote, harde HATSJIE! Weinig ladylike wellicht, maar ik ben het dan wel kwijt (met hand voor de mond uiteraard).

Een collega van mij niest trouwens altijd in haar elleboog. Want, zo zegt ze, daar geef ik een ander geen hand mee. Daar zit wat in, dus dat probeer ik nu ook maar. Ik las hier trouwens dat zo’n klein charmant niesje produceren eigenlijk best onverstandig is maar dat krijg ik De Student (die dus op die manier niest) niet aan het verstand gebracht. Als Mr. T. niest, nou, dan berg je maar. Dat gaat echt met een boel kabaal gepaard en als mijn broer niest dan lijkt het vaak net alsof hij mij roept. Zijn nies klinkt dus soort van als mijn naam.

Anyway: wat voor niezer ben jij? Voluit of ingehouden? En ben jij vaak verkouden? 

15 gedachten over “Gezondheid

 1. Hahaha, heerlijk berichtje! Ik nies “normaal”, denk ik: niet heel stilletjes, maar ook niet overdreven luid (als ik nies omdat ik ziek ben, is het wel luider). Vind het altijd wel grappig als mensen een bijna perfect “hatsjie”-geluid maken, dat geeft mij altijd een stripverhaal-gevoel :-)
  Die tip van niezen in je elleboog i.p.v. in je hand ga ik vanaf nu wel proberen toepassen. Klinkt heel logisch alleszins :-)

 2. Haha! Volgens mij heb ik best een heel normaal niesje. Niet heel overdreven hard maar ook niet zo’n ladylike niesje. Ik nies overigens wel altijd in de holte van mijn elleboog.

 3. Na mans ziekenhuisopname leerde ik overigens dat in je elleboog niezen echt belangrijk is als je met kwetsbare mensen omgaat. Wij hebben het ons allemaal aangeleerd toen.
  Wel nog met dikke hatsjoe overigens. Ik heb wel serieniezende collega’s met van die schattige piepende niesjes.

 4. Ik vind zelf dat ik beschaafd nies. Heb genoeg oefening gehad toen ik in de puberteit aan hooikoorts leed. Dertig keer achter elkaar niezen was heel gewoon.

 5. Meestal komt de kalk naar beneden. Beetje luidruchtig dus. Ik kan het trouwens ook heel bescheiden. Maar dat is inderdaad niet gezond.

 6. Gewoon voluit niezen, bij voorkeur met een zakdoek in de hand en anders inderdaad in de knik van de elleboog. En dan met enige regelmaat flinke niesbuien zonder dat ik echt verkouden ben!

 7. Een harde HATSJIE schijnt beter te zijn!!!Heb ik uit redelijk betrouwbare bron(KNO Poli) vernomen :)

 8. Inhouden is inderdaad niet goed, zegt de dokter ook hoor.
  Ik probeer het in een tissue te doen. Als ik in mijn hand nies, ga ik mijn handen wassen en als dat niet kan pak ik dus ook een tissue of mijn handdoekje. Ik heb nl altijd een klein handdoekje in mijn tas, zeg maar zo’n waslapje. En ik heb vaak aan het eind als ik een paar keer nies achter elkaar een raar klein extra niesje… geen idee waar dat vandaan komt ;-) Grappig logje!

 9. Ik kan het beiden (soms heel effectief als je je in een situatie bevindt waarin een grande nies nogal storend is…), maar meestal voluit en aan het commentaar van lief te horen dan, is dat ook ‘behoorlijk’ voluit :)

Reacties zijn gesloten.