Halloween

Ik heb helemaal niets met Halloween eerlijk gezegd al moet iedereen vooral vieren wat hij/zij wil natuurlijk. Dat Halloween in ons land steeds populairder schijnt te worden bewijst wat mij betreft toch ook maar weer dat onze cultuur continu in beweging is en dat gebruiken en rituelen in zwang komen, verdwijnen of veranderen en dat is natuurlijk prima (zolang er geen dwang aan te pas komt of een heleboel gezeik, maar dat is uiteraard weer een heel andere discussie).

Maar echt snappen zal ik het toch niet snel dat Halloween en dan zeker niet die verschrikkelijk geschminkte gezichten die je vaak ziet. Erg, erg kunstig maar doodeng. Dat is toch niet leuk meer? Of ben ik een bange poeperd?

Kijk, zo’n gezicht als hieronder vind ik al best heftig, maar vooral nog wel heel kunstzinnig.

Maar heus, als je even rondsnuffelt op het weeweewee dan zie je de meest verschrikkelijke dingen. Als je als klein kind met zoiets geconfronteerd wordt, dan heb je toch een trauma voor het leven lijkt me.

In ons dorp is er meestal wel een lampionnenoptocht in de week van Allerheiligen/Allerzielen en dat is alles. Er wordt, voor zover ik weet, ook niet langs deuren gegaan voor snoep.

Hoe zit dat met jou? Wordt er Halloween gevierd door jou of bij jou in de buurt? Wat vind je van het fenomeen Halloween?

16 gedachten over “Halloween

 1. Ik heb er niks mee. Het heeft in mijn ogen ook niet de gezelligheid van Kerst of Sinterklaas. In ons dorp wed het wel gevierd met een speurtocht voor de kinderen. Ik zag toch voornamelijk prinsesjes lopen. Denk dat mensen een griezeligeoutfit (nog) niet in huis hebben. Dus dan maar de prinsessenjurk
  :-)

 2. Ik woon vlak bij het pretpark Toverland en daar worden ieder jaar verschillende Halloween thema avonden georganiseerd. Ik vind het vooral erg knap en mooi hoe mensen die personages creëren.
  Ik ga zelf ook graag tijdens de carnaval als een eng of ‘vies’ personage op stap. Omdat iedereen verkleed en geschminkt vinden de kinderen het meestal ook niet gek of eng. Soms herkennen mijn neefjes en nichtjes mij niet, maar als ik op mijn hurken ga zitten en met ze praat kijken ze er snel doorheen en willen ze aan het nepbloed of de littekens voelen.

 3. Jongste deed Halloween op de scouting, Ging metmasker op weg, enthousiast. Maar eenmaal thuis was het tocbh niet zo leuk geweest. Beetje te eng. Al wist hij dat het “bloed” gewoon siroop was, het was toch niet zo leuk…

 4. Ik vier geen Halloween. Las van de week wel wat over de oorsprong. Het verjagen van enge geesten. Dat doe je natuurlijk niet in je dagelijkse kloffie. Dan ben je niet eng genoeg.

 5. Is gewoon hartsrikke leuk! Ik woon in Amerika en daar is het een big deal. Ik zie niks geen afschuwelijk geschminkte mensen of andere horrortaferelen. Nee, gewoon een stoet van prinsesjes, dino’s, enz., die allemaal een snoepje krijgen. Toen de kinderen nog klein waren, kwamen we samen met andere ouders en aten pizza vooraf wn dan erop uit. Was gewoon een gezellige avond. Vooraf holden we pompoenen uit, kaarsje erin en bij de voordeur. Nu zijn de kids groot maar er is nog steeds feest op Halloween. Mijn dochter verkleedt zich vanavond en gaat met vriendinnen snoep uitdelen en een film kijken. Mijn man verkleedt zich op het werk en hebben in de namiddag een ‘wedstrijd’ wie het creatiefst verkleedt is. Zelfs mijn hond is verkleed en op mijn ochtendrondje roepen we dan allemaal Happy Halloween naar elkaar. Een beetje vrolijkheid in deze nare wereld;)

 6. Mensen houden zich vaak zoet met onzinnige dingen.
  Hulken vieren heel andere dingen.
  Ik vierde afgelopen week de erwtensoep!

 7. Een paar straten bij mij vandaan, wordt er door dat buurtje best veel aangedaan. De meeste huizen op dat pleintje zijn versierd, soms bescheiden, soms over the top. De buurtkinderen mogen daar dan bij de deelnemende huizen langs om snoepjes op te halen. Mijn jongste dochter, nu 10, verheugd zich er ook echt op, misschien deels om de snoep, maar ook om het griezeleffect van in het donker buiten lopen. Voor mij heeft halloween geen betekenis. Ik hou het bij Samhain.

 8. Bij ins in de buurt leeft het nauwelijks, maar in Zoetermeer zijn wel wijken waar het echt gevierd wordt. O.a. in de wijk waar onze kleindochter woont die er ook actief aan mee doet. Ik vind verkleedpartijen altijd leuk dus dus zo nodig help ik met liefde ;-) De kleintjes vinden het prachtig en beseffen waarschijnlijk de gruwelijke details nog niet, net als in sprookjes, ze doen dapper mee. Zolang het niét ten koste gaat van onze eigen feesten ( en Halloween heeft ook wel raakvlakken met ons aller zielen en Sint Maarten) heb ik geen probleem met nieuwe feesten

 9. Afschuwelijk. Als je ziet wat er dan bijvoorbeeld in Walibi gebeurt met doodskisten en zo, ik vind het verschrikkelijk en snap er de humor niet van

 10. Ik vind het ook vreselijk en schrik me vaak te pletter van die enge gezichten.
  Hier vieren ze het wel, maar ze kwamen tot nu toe niet langs onze deur.

 11. Ik heb helemaal NIETS met Halloween, echt helemaal niets. Ik houd ook niet van griezelen, dus daar heeft het wellicht mee te maken. Dit feest had van mij in Amerika mogen blijven. Ook hier in de buurt wordt het gevierd en in de wijk van dochter. Bij een uitgeholde pompoen houdt het bij mij op.
  Ik vind Sint Maarten een geweldig feest. (11november) Misschien wel het leukste in Nederland. Wordt niet overal gevierd, maar wel in Noord- Nederland. In Groningen zijn zelfs op veel basisscholen voederbieten uitgedeeld om lampionnnen van te maken. Kijk, dat vind ik nu leuk.

  • Bij mijn ouders in de buurt (buitenaf in Noord-Limburg) wordt het ook nog goed gevierd. We hadden als kinderen de avond van ons leven met een groot vuur, thermoskannen met chocomel en oliebollen. Het doel was om zo vies mogelijk weer thuis te komen en vooral lekker in het donker rond te rennen op de velden.
   We maakten geen lampionnen, dat was meer iets voor de kinderen die in het dorp woonden, die hadden niet zo’n grote troshoop en liepen vooraf een optocht.

Reacties zijn gesloten.