Volwassen. Ik?

Hier gezien en te leuk om niet ook te plaatsen

 1. Hoe ga jij om met geld? Hoe zorg je dat je rondkomt elke maand, nu een leuk leven hebt én zonder zorgen de toekomst tegemoet gaat. → Geld moet rollen vind ik, want anders hadden ze het wel vierkant gemaakt toch? Nee, zonder gekheid: ik denk best goed. Ik spaar maandelijks. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de kinderen. En ik heb een heel mooi bedrag op mijn spaarrekening staan. En als de vaste dingen (wekelijkse boodschappen, zorgverzekering, sparen en dergelijke) van de rekening zijn, dan mag de rest van mij gewoon op. 
 2. Hoe regel jij de papierwinkel? Hoe weet je wat je allemaal aan verzekeringen, voorzieningen en vooruit-zieningen  moet regelen en hoe pak je dat aan? → Ik beken, het grootste deel hiervan wordt door Mr. T. gedaan en de belasting wordt door iemand anders ingevuld. Kortom: niet bepaald volwassen. Niet verstandig natuurlijk, maar het interesseert me allemaal helemaal niets.
 3. Weet jij wat je moet doen bij huis-tuin-en-keuken-rampen? → En ook hier moet ik melden dat ik niet heel volwassen ben wat dat betreft. Ja, ik kan de aardlekschakelaar omzetten en een stop vervangen. En een gloeilamp vervangen lukt me uiteraard ook nog wel. Maar dingen met elektriciteit: geen idee! En een band plakken: nog nooit gedaan. Heel slecht natuurlijk. 
 4. Hoe hou jij alle ballen in de lucht: het huishouden, boodschappen, koken en sporten en ook nog tijd voor jezelf. Hoe zorg je dat alles wat gedaan moet worden ook gebeurt zonder drie extra armen en benen? → Hier ben ik dan weer wel goed in vind ik. Het klinkt misschien saai, maar ik draai wat dat betreft best wel volgens vaste routines. En dat gaat heel goed. En wat betreft tijd voor mezelf: daar ben ik echt heel goed in. Ik sport en wandel veel, lees heel veel en doe veel leuke dingen. 
 5. Hoe ontmoet je nieuwe mensen en leg je contact? → Dat gaat vrij gemakkelijk vind ik. Als ik zin heb tenminste. Want ik heb niet altijd zin om sociaal te doen. Maar goed, als ik dan zin heb, dan stap ik gerust op een ander af en begin ik een gesprek. Meestal verloopt dat vrij geanimeerd.
 6. Zelfde als 5 maar dan op liefdesgebied: hoe begin je met daten en waar zit de vertaalknop voor het mannenbrein (/partnerbrein)? → Uh, dat is al zo lang geleden dus hoe dat heden ten dage zou moeten: geen idee. Ik weet wel dat ik, toen ik Mr. T. voor het eerst aansprak, hij uit volle borst een lied aan het meezingen was in de discotheek en het eerste wat ik tegen hem zei iets in de trant was van ‘dat komt volgens mij recht uit je hart’. En dat kwam het ook. 
 7. Hoe gedraag je je professioneel en assertief op het werk? → Ik ben zeer professioneel op mijn werk. Assertief ook wel, al zou ik het liever zakelijk willen noemen. Ik vind het trouwens ook van volwassenheid getuigen als je je kwetsbaarheid durft te laten zien. Zeker op het werk. 
 8. Hoe weet je of je kinderen wilt, en zo ja, hoe je ze het beste kunt opvoeden? → Mr. T. en ik hebben het er eigenlijk nooit vaak over gehad, maar het was wel duidelijk dat we ooit kinderen zouden willen. Dus toen we elkaar bijna vier jaar kenden besloten we er maar voor te gaan. Drie maanden later was ik zwanger. En opvoeden? Ik vind het opvoeden an sich niet eens zo moeilijk en we zitten wat dat betreft goed op een lijn. Wat het af en toe verdraaide lastig maakt zijn alle dingen die er gebeuren (van gepest, tot gedoe met vriendinnen, tot gezondheidsdingetjes et cetera).
 9. Hoe weet je wat/welke baan echt bij je past. Wat je levensdoel of passie is? → Ha, geen idee. Ik weet wel dat mijn huidige baan mij past als een warme en heel comfortabele jas. Omgaan met mensen en dingen doen voor mensen vind ik supertof. Mensen in het zonnetje zetten, herdenkingen organiseren en al dat andere: erg fijn. Mijn levensdoel? Uh … goed zijn en op mijn eigen bescheiden schaal de wereld een heel klein beetje mooier kleuren?
 10. Hoe herken je je eigen gezonde verstand en leer je vertrouwen op dat stemmetje? → Ik vind altijd dat ik de dingen goed op een rijtje heb in mijn hoofd, ik weet wat ik wil en in mijn ogen zijn die wensen redelijk en logisch. Ik vertrouw op mezelf, ondanks het feit dat het af en toe ook best een chaos is daarboven. 
 11. Hoe ontwikkel je een volwassen levenshouding: wat is loslaten, wat is vergeven en hoe doe je dat? → Ik ben heel erg open en heel erg van het dingen bespreken en/of uitpraten. Ik denk dat dat best volwassen is. Verder ben ik ook wel goed in accepteren dat iets verandert zoals vriendschappen soms veranderen. Zelfdiscipline hoort ook wel bij volwassenheid vind ik en dat heb ik een boel. Vergeven vind ik soms wel lastig. Daarbij: wie ben ik om een ander iets te vergeven. En vergeven dat lukt dan misschien nog wel, maar vergeten is een heel ander verhaal. En vergeten, dat doe ik (helaas) nooit. 
 12. Last but not least: HOE en/of VAN WIE heb je dit allemaal geleerd? → Van mijn moeder, mijn vader, oma, Mr. T., vrienden en vriendinnen, collega’s en ook van mezelf. En hoe volwassen ik nu eigenlijk ben? Best wel denk ik. Op dat papierwerk en een x-aantal praktische zaken na. 

Doe je ook mee? Kopieer dan het lijstje hieronder en plaats dat in het reactieveld.

 1. Hoe ga jij om met geld? Hoe zorg je dat je rondkomt elke maand, nu een leuk leven hebt én zonder zorgen de toekomst tegemoet gaat.
 2. Hoe regel jij de papierwinkel? Hoe weet je wat je allemaal aan verzekeringen, voorzieningen en vooruit-zieningen  moet regelen en hoe pak je dat aan?
 3. Weet jij wat je moet doen bij huis-tuin-en-keuken-rampen?
 4. Hoe hou jij alle ballen in de lucht: het huishouden, boodschappen, koken en sporten en ook nog tijd voor jezelf. Hoe zorg je dat alles wat gedaan moet worden ook gebeurt zonder drie extra armen en benen?
 5. Hoe ontmoet je nieuwe mensen en leg je contact?
 6. Zelfde als 5 maar dan op liefdesgebied: hoe begin je met daten en waar zit de vertaalknop voor het mannenbrein (/partnerbrein)?
 7. Hoe gedraag je je professioneel en assertief op het werk?
 8. Hoe weet je of je kinderen wilt, en zo ja, hoe je ze het beste kunt opvoeden?
 9. Hoe weet je wat/welke baan echt bij je past. Wat je levensdoel of passie is?
 10. Hoe herken je je eigen gezonde verstand en leer je vertrouwen op dat stemmetje
 11. Hoe ontwikkel je een volwassen levenshouding: wat is loslaten, wat is vergeven en hoe doe je dat?
 12. Last but not least: HOE en/of VAN WIE heb je dit allemaal geleerd?

11 gedachten over “Volwassen. Ik?

 1. “En als de vaste dingen (wekelijkse boodschappen, zorgverzekering, sparen en dergelijke) van de rekening zijn, dan mag de rest van mij gewoon op.” Bij mij blijft er helaas bitter weinig over nadien :-D

 2. Leuk om te lezen. Vooral van een ander dus hier komt-ie:

  Hoe ga jij om met geld? Hoe zorg je dat je rondkomt elke maand, nu een leuk leven hebt én zonder zorgen de toekomst tegemoet gaat.
  – net als jij, ik reserveer geld voor vaste lasten, boodschappen en sparen. Daarna komen de extraatjes.

  Hoe regel jij de papierwinkel? Hoe weet je wat je allemaal aan verzekeringen, voorzieningen en vooruit-zieningen moet regelen en hoe pak je dat aan?
  – ik heb een ‘mannetje’ daarvoor. Hij is de opvolger van het mannetje dat vroeger bij mijn ouders kwam. Als ik iets niet weet, bel ik hem.

  Weet jij wat je moet doen bij huis-tuin-en-keuken-rampen?
  – Ja. Meer dan twintig jaar alleen (met kind) gewoond.

  Hoe hou jij alle ballen in de lucht: het huishouden, boodschappen, koken en sporten en ook nog tijd voor jezelf. Hoe zorg je dat alles wat gedaan moet worden ook gebeurt zonder drie extra armen en benen?
  – Dat vraag ik me ook wel eens af ;-) Net als jij: routine.

  Hoe ontmoet je nieuwe mensen en leg je contact?
  – Ik ben niet onvriendelijk maar wel op mezelf. Mijn vriendenkring is vol. Ik heb geen tijd voor uitbreiding.

  Zelfde als 5 maar dan op liefdesgebied: hoe begin je met daten en waar zit de vertaalknop voor het mannenbrein (/partnerbrein)?
  – Oogcontact? Was dat niet de truck? En aangezien ik niet echt een meisje-meisje ben, vind ik het mannenbrein logischer dan het vrouwenbrein.

  Hoe gedraag je je professioneel en assertief op het werk?
  – Ja, dat kan ik wel. Maar wel heel netjes.

  Hoe weet je of je kinderen wilt, en zo ja, hoe je ze het beste kunt opvoeden?
  – Proest! Die van mij was er al voor ik daar over na had gedacht. En dat was zo leuk dat ik er wel vier gewild had. Helaas… Opvoeden was een makkie met haar. Afgezien van de peuterpuberteit en wat kleine ruzies in de echte puberteit hobbelden we overal vrij makkelijk doorheen.

  Hoe weet je wat/welke baan echt bij je past. Wat je levensdoel of passie is?
  – Och, een baan die past? Ik weet het niet. Ik ben iemand die altijd alles met hart en ziel deed, wat voor werk ik ook deed.

  Hoe herken je je eigen gezonde verstand en leer je vertrouwen op dat stemmetje
  – door schade en schande

  Hoe ontwikkel je een volwassen levenshouding: wat is loslaten, wat is vergeven en hoe doe je dat?
  – eerlijk gezegd… geen idee. Door ouder te worden?

  Last but not least: HOE en/of VAN WIE heb je dit allemaal geleerd?
  – van mijn ouders en – hoe raar het ook klinkt – van mijn kind. En ook door schade en schande. Vallen en opstaan.

 3. 1 Hoe ga jij om met geld? Hoe zorg je dat je rondkomt elke maand, nu een leuk leven hebt én zonder zorgen de toekomst tegemoet gaat.
  Helaas ben ik de afgelopen jaren verschillende keren van baan gewisseld met alle problemen en verminderde salarissen a;s gevolg. Mijn reserve is dus aardig verminderd, maar ik blijf er voor zorgen dat alle rekeningen betaald worden zodat er geen schulden ontstaan. Dan maar een paar dagen brood eten.
  2 Hoe regel jij de papierwinkel? Hoe weet je wat je allemaal aan verzekeringen, voorzieningen en vooruit-zieningen moet regelen en hoe pak je dat aan?
  Ik heb het meeste digitaal en zorg er voor dat alle nieuwe rekeningen e.d. meteen verwerkt worden, de belastingaangifte doen we samen zodat we allebei weten wat er speelt.
  3 Weet jij wat je moet doen bij huis-tuin-en-keuken-rampen?
  Ja! Lekkages, stroomuitval, geen warm water ik heb het allemaal meegemaakt als student en ik heb dus ook mezelf geleerd om het op te lossen.
  4 Hoe hou jij alle ballen in de lucht: het huishouden, boodschappen, koken en sporten en ook nog tijd voor jezelf. Hoe zorg je dat alles wat gedaan moet worden ook gebeurt zonder drie extra armen en benen?
  Ik werk, doe het huishouden, ben mantelzorger voor meerdere mensen en zorg dat ik af en toe een avond op de bank zit of naar de kroeg ga om te ontspannen. Het sproten schiet er dus bij in.
  5 Hoe ontmoet je nieuwe mensen en leg je contact?
  Ik praat gemakkelijk met nieuwe mensen al blijft het contact bij de meeste mensen vrij oppervlakkig.
  6 Zelfde als 5 maar dan op liefdesgebied: hoe begin je met daten en waar zit de vertaalknop voor het mannenbrein (/partnerbrein)?
  Ik ben geïnteresseerd in mensen en (bijna) iedereen heeft wel een leuk of mooi verhaal. Ik denk dat de meeste miscommunicatie voorkomen kan worden door je uit te spreken en niet voor de ander te denken (wat vind hij van mij, de situatie, het eten?)
  7 Hoe gedraag je je professioneel en assertief op het werk?
  Door duidelijk te zijn en de regels uit te leggen. Het is belangrijk om mijn grenzen aan te geven en duidelijk te maken waarom iets niet kan, goed voelt of fout is.
  8 Hoe weet je of je kinderen wilt, en zo ja, hoe je ze het beste kunt opvoeden?
  Mijn partner wil geen kinderen, maar ik weet het nog niet. Ik ben nu 33 en ik heb geen rammelende eierstokken. Ik weet dat ik niet veel tijd meer heb om de beslissing te nemen, dus dit blijft door mijn hoofd spoken.
  9 Hoe weet je wat/welke baan echt bij je past. Wat je levensdoel of passie is?
  Als ik (bijna) iedere dag vrolijk naar het werk ga en tijdens het werk al mijn energie kan inzetten weet ik dat ik op de juiste plek zit. De werksfeer en collega’s zijn hier een belangrijk onderdeel van.
  10 Hoe herken je je eigen gezonde verstand en leer je vertrouwen op dat stemmetje
  Na een Burn Out heb ik geleerd mijn lijf te vertrouwen. Als ik me niet goed voel bij een beslissing of situatie, dan klopt het waarschijnlijk niet. Als ik te vaak tegen mijn eigen gevoel en verstand in ga (het wordt vast wel beter, dit gebeurd vast niet nog een keer) gaat mijn lijf vanzelf op slot.
  11 Hoe ontwikkel je een volwassen levenshouding: wat is loslaten, wat is vergeven en hoe doe je dat?
  Goeie vraag, dat blijft lastig. Ik heb een tijd bij een therapeut gelopen en door haar heb ik geleerd wat het verschil is tussen de onzin van dat vervelende stemmetje in mijn hoofd en serieuze gedachten en gevoelens. Het begon met het loslaten van de eisen die ik aan mijzelf stel en daardoor kan ik dingen die anderen mij aan doen of van mij verwachten ook loslaten.
  12 Last but not least: HOE en/of VAN WIE heb je dit allemaal geleerd?
  Een deel heb ik geleerd van mijn vader, mijn moeder heeft me geleerd hoe ik het vooral niét wil, daarnaast heb ik veel geleerd van mijn therapeut en mijn vriend.

 4. Als de stoppen doorslaan roep ik heel hard om Zoon.
  Daarom spaar ik om de meterkast te laten moderniseren. Daar kan ik wel mee overweg.

 5. Mooi om jou antwoorden te lezen. Of ik mer 73 volwassen ben weet ik niet echt. Wie ik ben geworden hangt erg af van de tijd waarin ik ben opgegroeid en waarin luisteren en zwijgen een veel grotere rol speelde als tegenwoordig.Ik ben wel gelukkig met mijn leven en tel mijn zegeningen!

 6. Ik doe niet mee!
  Om reden dat de laatste tijd genoeg zelf onderzoek heb gedaan en moeten doen.
  Dus geef mijn fikkie maar aan portie.

 7. Nou….? Deze 12 vragen zijn gewoon goed voor 12 logjes.
  Alleen al de laatste vraag zou ik op m’n gemak een logje van 500 woorden schrijven maar van de rest ook,( is mijn breedsprakigheid)
  Je leert van ieder mens, van de één hoe je dingen het beste kan doen en van de ander hoe je het zeker niet moet, of wilt, doen. Ook van mijn kinderen heb ik het een en ander geleerd.
  Maar als het volwassen is om je verzekeringen te regelen, belasting aangifte te doen enz. enz… ,dan ben ik veel volwassener dan jij ;-)

 8. Ben ook wel aardig volwassen, maar het kind in mij is niet weg hoor! Wat een leuke eerlijke antwoorden!

Reacties zijn gesloten.