Rekentoets

Oh my god, daar is ie weer, die verrekte (excusez le mot) rekentoets. Ik vind het echt zo’n wangedrocht die voor een boel stress zorgt bij kinderen. Nou weet ik best dat een beetje basiskunde rondom rekenen heel erg handig is, maar jemig, je zult maar een totale nitwit zijn op dat gebied. Dan hangt zo’n toets de hele tijd als een soort van zwaard van Damocles boven je hoofd.

Maar als je het dan doet, maak er dan geen lachertje van: een 4 halen is voldoende om te slagen. Wat voor doel heb je dan eigenlijk voor ogen met die toets? Er zijn mensen (en daar hoor ik bij en mijn dochters ook) die gewoon helemaal niet goed kunnen rekenen. Heus, ik red me best en doe braaf mijn oefeningen bij beterrekenen.nl (en scoor daar ook redelijk goed al doe ik een x-aantal sommen categorisch verkeerd en dat zal ook wel nooit meer goed komen) maar het zal nooit mijn hobby worden.

Ik kan de meiden ook echt niet helpen met hoe zij rekenen leren want een moderne staartdeling, daar snap ik de ballen niet van. Ergens snap ik best dat ‘men’ wil dat er een bepaald niveau is wat rekenen betreft maar ik vind tegelijkertijd dat je het kinderen die dat echt niet kunnen wel extra moeilijk maakt. Maar goed, datzelfde geldt ook voor kinderen die absoluut geen talenknobbel hebben en toch op bepaalde niveaus verplicht Engels moeten doen. Dat je verplicht Nederlands moet doen, dat lijkt me vrij logisch al kan ook dat vak voor een boel mensen nog grote problemen geven. Al met al ben ik blij dat ik van alles mag vinden over dit soort dingen, maar dat ik er vooral geen beleid over hoef te bedenken of beslissingen over hoef te nemen.

Hoe zit het met jou rekenvaardigheden? En je Engels?

12 gedachten over “Rekentoets

 1. Mijn Engels is prima. En ik kan ook rekenen. Zolang het geen echte wiskunde is, red ik me wel. Ik vind het best gek dat heel veel vaardigheden verdwijnen in het digitale tijdperk. Rekenen? Op elke kassa staat het bedrag wat je terug krijgt. En anders reken je het uit met je mobiel. Maar ik was laatst toch wel verbaasd toen ik van iemand hoorde dat ze niet wist hoe je de oppervlakte van iets uit moet rekenen. Toch lastig als je laminaat nodig hebt. En zo verdwijnen er steeds meer dingen. Schrijven? Iedereen typt. Grammatica? Spellchecker! Vreemde talen? Google Translate! Best raar…

 2. Ik heb de volledige basisschool periode nodig gehad om mijn tafeltjes diploma te halen, gelukkig ging wiskunde me een stuk beter af.
  Daarbij heb ik dyslexie en ondanks mijn HAVO niveau bij alle andere vakken bleef ik door de 3 verplichte talen (Nederlands, Engels en Duits of Frans) een jaar zitten en moest ik bijna naar de MAVO. Gelukkig heb ik met veel bijles en wat kunst en vliegwerk mijn diploma gehaald en hoef ik nooit meer in een les te zitten die voor mij letterlijk als Frans klinkt.

 3. Ook geen problemen met rekenen en Engels. Maar vraag me niet wat de wortel ergens van in want dat snap ik echt niet… of is dat geen gewoon rekenen meer?
  Ik doe zo af en toe mee met Beter Spellen en Beter Rekenen. Op dit moment weer niet. Maar ik vind het echt niet slecht hoe die tabel eruit ziet hoor ;-)

 4. Rekenen en wiskunde waren vroeger mijn lievelings. Engels daarentegen…. Gelukkig is het met mijn Engels goedgekomen; ik ben nu groepsleerkracht op een tweetalige school en verzorg het Engelse lesprogramma voor mijn leerlingen.

 5. Goed (genoeg) en prima.

  Ik heb geen probleem met de standaard rekentoets. Mits deze goed in elkaar zit, klopt met het rekenniveau wat de persoon die de toets doet moet hebben en geen wasse neus is door te stellen dat je met een 4 al geslaagd ben. Een vier is duidelijk minder dan de helft + een beetje, en kan nooit voor geslaagd staan.

 6. Ik kan best goed rekenen, en met mijn schoolengels red ik me ook prima. Echter mijn dochter heeft dyscalculie en voor haar is rekenen een drama. Ze heeft die rekentoets nooit hoeven doen (was na haar tijd?) en dat is maar goed ook.

 7. Het lijkt me toch heel prettig als kinderen voldoende leren rekenen om later te kunnen zien of het belastingbiljet goed is ingevuld, of het huishoudboekje klopt en de rekeningen van de supermarkt kloppen. We hoeven niet allemaal bollebozen te zijn maar de rekenvaardigheid van de jongere garde is overwegend al bedroevend slecht. Ik kan me goed redden met rekenen, met Engels ook wel al mis ik oefening waar het conversatie betreft en dan slijt het toch wel aardig .

 8. School vind ik sowieso een verkeerd instituut.
  Het ontneemt de creatieve geest van de mensen, door dom stampwerk.

  Nu weet ik plots weer waarom ik hippie werd!

  Engels ken ik ook niet.
  Gelukkig maar, want ik heb vernomen dat ze daar zelfs aan de verkeerde kant van de weg rijden. En dan zou ik hun taal moeten leren?
  Nee, ik wil wel graag Engel worden.
  Daar studeer ik tegenwoordig voor.

 9. Ik ben zoo blij dat ik niet meer naar school hoef. Rekenen zal wel altijd een drama blijven. Engels spreek ik al sinds groep 8 vloeiend.

Reacties zijn gesloten.