Eigen rechter

Laat ik voorop stellen dat ik de gevoelens van de betreffende vader in het artikel hieronder volledig begrijp. Althans, dat denk ik. Maar laat ik daarna meteen stellen dat ik het absoluut niet begrijp dat iemand dan voor eigen rechter gaat spelen. Ik geloof dat we in Nederland wat dat betreft heel erg op een hellend vlak aan het leven zijn en dat het met rasse schreden de verkeerde kant opgaat.

Laat ik verder ook maar meteen duidelijk maken dat ik -gelukkig- nog nooit heel ernstige zaken mee heb gemaakt die om wraak en/of rechtvaardiging schreeuwen en dat ik dus echt niet weet hoe ik dan zou reageren, maar ik denk dat het toch met een zekere mate van ‘vertrouwen op de rechtstaat’ zal zijn. Maar nogmaals: ik weet het niet.

Laat ik tenslotte even melden dat ik het verschil in de eerste veroordeling van 10 maanden en de daarna geëiste 6 jaar door het OM aan de ene kant wel, maar aan de andere kant ook weer niet begrijp. Natuurlijk weet ik dat (en ik schreef het hierboven al) we allemaal iets vinden en die mening vaak volop ventileren, en ik begrijp ook wel dat rechtspraak niets met emoties te maken moet hebben, maar tegelijkertijd zou het op de een of andere manier wel begrip kweken. Het vertrouwen van veel mensen weer wat opkrikken. Of misschien denk ik dat wel helemaal verkeerd. Ach, ik weet het verdulleme gewoon helemaal niet meer.

Wraak nemen zoals in het krantenartikel hieronder, het kan niet. Maar zo kunnen er teveel dingen momenteel niet. Hoe zeer sommige dingen ook te begrijpen zijn: extreem reageren is niet de manier denk ik en verdeelt ons land nog meer dan dat het al verdeeld is.

De oplossing heb ik ook niet. Maar als we nu ‘ns gewoon allemaal wat rustiger worden, ons wat minder door de emotie(s) laten leiden, wat meer begrip (proberen) op (te) brengen voor mensen die anders denken. Meer de dialoog aangaan? En ja, dat zou voor iedereen moeten gelden. Tolerantie werkt alleen als het twee kanten op werkt.


Ik werd gisteren en eergisteren gewoon verdrietig van al dat gedoe rondom de intocht. Het gaat verdorie om een kinderfeest. En wie is de boel aan het verstieren? Volwassenen! Tradities veranderen uit zichzelf, dat moet niet opgelegd/afgedwongen worden. Er is al weer heel lang geleden een signaal afgegeven en als men het daarbij gelaten had, dan denk ik dat het zichzelf, langzaam maar zeker, wel zou plooien. Dingen afdwingen werkt niet. Dat werkt niet bij peutertjes en zeker niet bij volwassenen. Het werkt bij mij ook niet als ik gedwongen wordt om iets acuut te doen of te laten. Maar als ik over dingen na kan denken, mag wikken en wegen, de discussie aan mag gaan, dan verandert het wel. Het sinterklaasfeest anno nu lijkt al niet meer op het feest van 20 jaar geleden en ook niet meer op het feest van 50 of 80 jaar geleden. Het verandert toch wel, op z’n eigen tempo. Ik denk dat we veranderingen tijd moeten gunnen.

Een actiegroep als Grauwe Eeuw vind ik echt enorm op het randje van wat toelaatbaar is. Het zijn in mijn ogen een stelletje extremisten die er alles aan doen om tweespalt te veroorzaken en dat lukt ze helaas verrekte goed. Natuurlijk schreef ik er al veel meer logjes (hier en hier bijvoorbeeld) over en eigenlijk wil ik er niet eens aandacht aan schenken, maar ik kan het niet laten. Opnieuw: iedereen mag vinden wat hij/zij vindt en we hoeven het echt niet met elkaar eens te zijn. Maar sommige dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn. En daar kunnen we van alles van vinden, maar het is geschiedenis en als het goed is leren we daarvan. Het is veel beter als we allemaal onze energie ‘ns in de toekomst gaan stoppen. Dat lijkt me wel wat!

Het is wel bijzonder dat ik, als ik aan dit soort logjes wil beginnen ik eigenlijk een heleboel wil vertellen, maar dat ik keer op keer niet weet hoe ik het op kan schrijven. Juist omdat het hier gewoon op jouw scherm staat te staan en jij die zwart-witte letters leest. Er is dus geen enkele mate van nuancering mogelijk. Ach ja, ik heb er weer een logje mee gevuld en toch weer wat van me af kunnen schrijven. Laat ik het daar maar op houden.

12 gedachten over “Eigen rechter

 1. Wij zeggen vaak tegen elkaar dat de wereld gek geworden is. De je de termen ‘Sinterklaaroptocht’, ‘demonstratie’ en ‘inzet van ME’ in één zin op Teletekst ziet staan, kan ik nog steeds niet geloven. En inderdaad; voor eigen rechter spelen, vind ik ook een slecht plan. Ik vind het zo vermoeiend dat iedereen altijd maar loopt te roepen wat hij of zij wil, waar hij of zij recht op heeft zonder écht naar een ander te luisteren. Maar ik weet ook niet wat we er aan moeten doen. Bah.

 2. Voor eigen rechter spelen mag nooit. Verder heb ik zeker ook mijn bedenkingen over de agressieve pro zwarte piet groeperingen. Ze maken het eerder slechter dan beter. Als het echt op zijn scherpst gespeeld moet gaan worden denk ik. laat maar, dan maar over gaan op roetveegpieten. Zie ook mijn blogje

 3. Jij verwoord het erg goed en ik ben trots op hoe jij respect hebt voor alle meningen. We hebben de “normale” mensen hard nodig in deze tijd waarin zovele zo fanatiek alleen hun eigen standpunt zien.

 4. Eigenlijk best heftig. Wat geven wij de kinderen mee hierdoor! Ik kan er ook best verdrietig om worden. Mooi verwoord juist!

 5. Wat jammer toch allemaal !!
  Je weet dat ik pas geleden in New Zeeland was. Daar zijn een hele hoop verschillende nationaliteiten, kleuren en gewoontes, maar niemand die zich daar druk over maakt. Daar zouden we iets van kunnen leren.
  En die kleine minderheden hebben totaal geen recht om de grote meerderheid te sturen. Een eigen mening: ok. Maar die kun je niemand opdringen. Inderdaad niet.
  Jammer; echt jammer!

 6. Nou je hebt het toch best wel goed genuanceerd geschreven. Wat ik er misschien nog aan toe zou willen voegen is dat de politiek en rechterlijke macht zich wel vaak zélf tweedracht zaait. Het is natuurlijk een vreemde zaak dat demonstreren voor de deur van een moskee wél verboden kan worden, en verwezen naar een andere plaats, terwijl anti zwarte Piet demonstranten steeds weer een plaats bij de intocht toegewezen krijgen . En dan hebben we het over kinderen. dat is me een doorn in het oog. Ook worden pro piet demonstranten steeds wél aangepakt terwijl op de bedreigingen door de anti Piet groep nauwelijks sancties volgen. Het is triest dat sommige ouders niet gaan kijken omdat het niet veilig voelt en dat begrijp ik. Tot slot mogen de anti pieten iedereen racist noemen zonder dat er sprake van smaad lijkt te zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat het hele gedoe wel invloed heeft. Ik dacht vroeger niet na welke huidskleur mensen hebben en keek naar “de mens” dat wordt op deze manier wel , kortom, die groep mensen werkt racisme in de hand.

 7. Iets als wel of geen Zwarte Piet hoeft niet te worden opgedrongen, dat verandert ooit vanzelf. Maar niet “dankzij” voor- of tegenstanders die een kinderfeest verstieren …..
  Trouwens, alles is aan verandering onderhevig, zelfs taal

 8. Ik begrijp je helemaal, voor eigen rechter spelen mag niet maar ik snap het gevoel erover. En de sinterklaasoptocht…ik heb er geen woorden voor…

 9. Goed verwoord mrs. T en ik ben het met je eens, iedereen mag vinden wat hij/zij vindt…Toch voelde een soort plaatsvervangende schaamte zaterdag bij het zien van een ‘extra ingelast NOS journaal’ vanwege alle rellen, het beeld van een klein meisje met een pietenpet op, op de schouders van haar vader, met grote ogen kijkend naar schreeuwende en duwende mensen, politieagenten met blaffende hondenhonden… ik weet niet hoor, maar ook ik werd er verdrietig van.

Reacties zijn gesloten.