Een stil geloof in engelen

Ik las al weer een paar weken geleden ‘De koning van Amerika‘ van R.J. Ellory en dat vond ik best een mooi boek (vooral de schrijfstijl sprak me erg aan) al hoop ik wel op een vervolg. Door die bijzonder schrijfstijl bedacht ik dat ik ‘Een stil geloof in engelen‘ vast ook mooi zou vinden. Nou, dat klopte.

In dit verhaal kijkt schrijver Joseph Vaughan terug op dramatische gebeurtenissen uit zijn jeugd. In de jaren ’40 van de 20e eeuw wordt in het dorp in Georgia waar hij opgroeit een tiental meisjes op gruwelijke wijze verkracht en vermoord. Het dorp staat machteloos, steeds gebeurt het weer en van de dader ontbreekt elk spoor. Puber Joseph heeft zijn eigen problemen, zijn vader pleegt zelfmoord, zijn moeder stort in, maar daarnaast richt hij samen met zijn vrienden The Guardians op, in een vergeefse poging om de meisjes uit het dorp te beschermen. Na tien jaar houdt het moorden op, maar het raadsel blijft onopgelost. Het legt een schaduw op Josephs verdere leven.

Opnieuw stopt Ellory een hele bijzondere, bijna dromerige sfeer, in het boek en dat maakt dat het boek je op de een of andere manier grijpt. Het is bijzonder maar ook triest om te lezen hoe het misplaatste schuldgevoel Joseph jarenlang plaagt en in de weg zit. Het is geen spannend boek ook al gebeuren er gruwelijke dingen. Het kabbelt eigenlijk meer, maar de karakters zijn prachtig uitgewerkt en ook historische feiten worden mooi in het verhaal verweven. Joseph is een sympathiek personage dat het helaas heel zwaar te verduren krijgt in zijn leven.

4 gedachten over “Een stil geloof in engelen

  1. Hm, ik twijfel. Ik houd wel van een beetje (veel) spanning. Dus waarschijnlijk is het niet zo mijn ding.

Reacties zijn gesloten.