Aan het einde van de wereld & De jongen in de sneeuw

Van Kristin Hannah las ik al eerder mooie boeken en ook met ‘Aan het eind van de wereld‘ heeft ze mij niet teleurgesteld. Dit is een heel mooie roman over een gezin dat, in een poging om de demonen van de vader te verslaan, naar Alaska verhuist.

Als de vader van Leni terugkomt uit Vietnam is hij totaal veranderd. Hij heeft nachtmerries, mishandelt zijn vrouw en slaagt er niet in een normaal leven te leiden. Als hij grond erft in Alaska vertrekt hij zonder enige voorbereiding met zijn gezin. Leni en haar moeder hopen dat de verandering en de natuur hem goed zullen doen, maar tijdens de lange winter wordt hij onvoorspelbaar en steeds gewelddadiger. Met de hulp van buren en vrienden kan zijn gedrag nog in toom worden gehouden, maar uiteindelijk komt er een uitbarsting.

Hannah werkt als vanouds haar karakters heel mooi uit en neemt de lezer mee in de wondermooie en bikkelharde wereld van Alaska. Het is mooi om te lezen over de gemeenschapszin die daar heerst en hoe Leni en haar moeder om proberen te gaan met het gedrag van Ernt. De ontwikkeling die Leni doormaakt is boeiend en ook de beschrijvingen van het overleven in Alaska maken dit tot een keimooi boek.

De jongen in de sneeuw‘ is het derde deel dat Samuel Bjørk schreef met Holger en Mia in de hoofdrol.

Als in een Noors bergmeer een bruut vermoorde ballerina van het Nationale Ballet wordt gevonden en er vlakbij een camera op statief blijkt te staan gericht op de plaats delict, wordt in Oslo het team Moordzaken van Holger Munch, die met verlof was vanwege een zwaar ongeluk van zijn dochter, ingeschakeld. Hij vraagt zijn briljante, maar depressieve collega Mia Krüger, die net een half jaar vrij had genomen om te gaan reizen en los te komen van alles, toch mee te werken en ze zegt “ja’. Als een tweede en derde moord plaatsvinden, ook op jonge mensen die door een injectie met scopolamine (duivelstong) zijn gedood, terwijl een camera op statief op hen is gericht, is duidelijk een seriemoordenaar aan het werk.

Bjørk schreef een razendsnelle thriller waarin hij in korte hoofdstukken de lezer deze misdaden laat beleven. Dat doet hij prima en hij scheef een spannend boek, maar op de een of andere manier pakte het me toch iets minder dan de eerste twee boeken. Desalniettemin was het een zeer onderhoudend boek dat vraagt om een deel vier.
 

6 gedachten over “Aan het einde van de wereld & De jongen in de sneeuw

  1. De jongen in de sneeuw staat al even op mijn verlanglijstje gezien ik heel erg genoten heb van de eerste delen. Kristin Hannah vind ik ook altijd erg mooie boeken schrijven.

  2. De jongen in de sneeuw heb ik ook net gelezen en ik snap je mening volledig. Ook ik had even wat moeite om erin te komen, misschien ook omdat het voor mijn gevoel erg lang heeft geduurd voor dat dit deel er was waardoor ik een aantal dingen was vergeten.

  3. Die eerste trekt me niet zo. Hoewel ik niet van Scandinavische thrillers houd (ik vind ze vaak zo langdradig), is die tweede misschien wel wat. Ik heb wel eerder wat van Bjørk gelezen en dat was wel te doen, vond ik.

  4. Wil net aan een nieuw boek beginnen en aan het einde van de wereld lijkt me heel mooi, dus…..

  5. Die boeken van Samuel Bjork vind ik zo retespannend. De beste boeken die ik onlangs heb gelezen. Ik heb net deel 2 uit en kijk echt uit naar dit deel. Maar die vind ik weer niet gratis als e-boek, dus even wachten tot ik thuis ben.

Reacties zijn gesloten.