En de boer, hij ploegde zwoegde voort

En ik denk dat het voor heel veel boeren inmiddels echt zo voelt. De sector staat zwaar onder druk en de kritiek is niet van de lucht. Onderstaand artikel was er wat dat betreft een naar mijn hart. Lees het! Lees de nuancering die het probeert te bewerkstelligen.

Ik kom uit een dorp met behoorlijk wat boeren rondom me heen. Niet alleen in de familie, maar ook in de vriendenkring zitten er een aantal. In het dorp stoppen de komende tijd weer een aantal boeren. En ik denk dat dorpelingen toch anders naar dit soort dingen kijken dan mensen uit de (rand)stad.

Mr. T. is een boerenzoon en heus, hij heeft de wijsheid niet (altijd) in pacht, maar hij is wel van de nuchtere en zeer goed op de hoogte van het reilen en zeilen in de agrarische sector. En heus, hij weet ook dat er (net als in het ‘echte’ leven) ook onder agrariërs een aantal sujetten zitten die het voor de sector verknallen/moeilijk maken. Maar in de kern is de agrarische sector er een van zeer betrokken mensen. En neem maar van mij aan: beesten doen het echt niet goed hoor, als er niet voor ze gezorgd wordt.

Een ander ding: consumenten hebben de mond vol van dierwelzijn, maar blijven toch de kiloknallers kopen of betalen bij voorkeur geen cent teveel voor hun groenten, melk of welke producten dan ook. Ik vind het bizar dat er soms groenten verkocht worden voor bijvoorbeeld € 0,50 per kilo. Neem van mij aan, daar verdient een agrariër niet(s) veel (meer) aan.

Ach weet je, dit soort zaken kun je eigenlijk helemaal niet goed verwoorden in een aantal woorden op je scherm. Daar moet je minstens over kunnen praten. Maar ha, praten, dat doen we in dit land niet meer zo veel. Zoals in dit artikel ook staat: de mening van een kleine groep mensen wordt als waarheid gezien en op die manier verder verspreid. En dat gebeurt helaas steeds weer opnieuw: een kleine groep schreeuwt lang niet altijd op feiten gebaseerde opruiende dingen, krijgt (media)aandacht en weet op de een of andere manier de hele situatie te kapen.

Ik ben oprecht blij dat Mr. T. destijds niet de ouderlijke boerderij heeft overgenomen, je zult maar zo in het hoekje zitten waar letterlijk en figuurlijk de klappen vallen.

10 gedachten over “En de boer, hij ploegde zwoegde voort

  1. Ik koop biogroenten, die zijn duurder maar niet om achterover te vallen, dus hoe ze daarmee rondkomen? Ik vertrouw die deals in de supermarkt niet, zeker niet voor vlees; wat hebben ze er dan ingedaan dat het zo goedkoop wordt? Water om het zwaarder te maken? (Of ben ik nu te paranoia :-D) Het liefst koop ik rechtstreeks bij de boer maar ik geef toe, de extra moeite die me dat kost, dat heb ik er slechts zelden voor over.

  2. De boeren zijn op het moment een beetje de kop van jut geloof ik!
    Door de zeer verruimde openingstijden van de winkels zijn alle kleine winkeltjes vrijwel verdwenen en dus worden we de supermarkt ingejaagd , dié halen hun groenten overál vandaan in een kwaliteit die vaak nergens op lijkt.
    Helaas is onze laatste groenteboer ook verdwenen, m’n verse groente haal ik dus op de markt. Hád ik wat wat boeren in de buurt. Gelukkig hebben we nog wel ambachtelijk slagers dus voor mij geen kiloknallers.

  3. Toen ik een puberHulk was en tegen mijn vader klaagde, omdat ik het gesleutel zat was aan die oude tractor, “koop toch een nieuwe”.
    Was zijn antwoord, “dat kan niet, want ik vang maar 40 cent voor de tarwe”.

    35 jaar later toen alles 20x duurder was geworden en ik zelf boerde, ving ik 36 cent voor de tarwe.

    Het laatste jaar, hield ik met keihard werken 400 gulden over.
    Toen gestopt!

  4. Wij wonen aan de rand van een piepklein dorp. Vroeger waren hier -tig boerderijen en boerderijtjes, nu nog maar 2. Die 2 boeren gunnen elkaar het licht in de ogen niet trouwens, maar dat terzijde. Puur akkerbouwers trouwens, koeien hebben ze niet meer.
    Ik koop zoveel mogelijk groente los bij de groenteboer, en het vlees dat we nog kopen is biologisch. Ik kijk niet naar de prijs, maar ik besef me terdege dat niet iedereen dat kan.

  5. Hoor van Jan vaak verhalen van vroeger, echt geen makkelijk leven toen maar inderdaad nu ook niet al hebben ze voor van alles prachtige machines. Die regeltjes die nekken ze. Erg hoor!

  6. Ook wij leven tussen de boeren en niet een die biologisch boert. Meer, meer lijkt het credo van deze boeren te zijn. Mijn dochter werkte jarenlang op het ministerie van landbouw, afd, subsidie! Jij zult zelf wel weten hoeveel geld daar uitstroomt!
    Er is en boer met meer dan 700 stuks vee. De dieren komen nooit buiten, “ ze hebben het goed” beweert de boer. Hij houdt van zijn vee.Ja, zolang het geld oplevert is hij er dol op!! Ik gun de boeren een goed inkomen (gun ik iedereen) maar de manier waarop staat me vaak tegen!

  7. Wij wonen tussen de boeren en we hebben de laatste jaren heel wat boeren zien verdwijnen. Het werk levert niks meer op, kinderen willen het bedrijf niet meer overnemen, er zijn steeds meer regels bij gekomen en dan zijn er nog de ziektes waardoor sommigen keihard getroffen worden. Het is vaak de liefde voor het bedrijf en het boerenleven dat ze nog motiveert om door te blijven gaan. Onze meesten buren hebben ook nog elders een baan, om het hoofd nog een beetje boven water te kunnen houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *