Mijn verhaal / Becoming

En zo las ik een keer een heus papieren boek. Een boek dat de Sinterklaas helemaal voor me had meegebracht vanuit Spanje. Wat vond ik van ‘Mijn verhaal / Becoming‘?

Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Fraser en Marian Robinson, haar opvoedden tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Maar het leven bracht haar al gauw naar heel andere werelden, onder andere de collegezalen van Princeton, waar ze voor het eerst voelde wat het betekende om de enige zwarte vrouw in de zaal te zijn, tot de glazen kantoortoren waar ze als topbedrijfsjurist werkte – en waar op een zomermorgen een rechtenstudent genaamd Barack Obama voor haar bureau verscheen en haar zorgvuldig geplande leven in de war schopte.

In dit boek beschrijft Michelle Obama voor het eerst de beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man anderzijds. Ze maakt ons deelgenoot van hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is, over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Ze vertelt alles met charme, humor en ongebruikelijke openhartigheid en geeft een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in hetWitte Huis in die acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar.

‘Mijn verhaal’ voert ons door de bescheiden keukens in Iowa en de balzaal van Buckingham Palace, door momenten van verbijsterende droefenis en verbazingwekkende veerkracht. Het voert ons tot diep in de ziel van die unieke, baanbrekende persoonlijkheid die ernaar streeft oprecht te blijven en haar persoonlijke kracht en stem in dienst te stellen van hogere idealen. Door haar verhaal eerlijk en moedig te vertellen daagt ze ons allemaal uit: wie zijn wij en wat willen we worden?

Ik vond het een erg boeiend boek al moet ik eerlijk bekennen dat ik soms (vooral in het begin van het boek) af en toe wel wat stukjes heb overgeslagen. Maar wát een leven beschrijft Michelle. Wát een leven! Echt, dat er gewoon nog mensen zijn die überhaupt de politiek inwillen en dan ook nog voor die baan gaan.

Nou hebben politici voor een groot deel natuurlijk zelf in de hand hoe er naar ze gekeken wordt, maar man, man, man, wat een wespennest daar aan de overkant van de oceaan. Het zou over de inhoud moeten gaan, maar het is zoveel meer. De vooroordelen waar Barack en Michelle mee te maken krijgen, het net iets meer moeten presteren, de zorgen om de dochters. Het feit dat er meer naar de jurkjes en nagellak van Michelle gekeken wordt dan naar wat ze zegt, de continu aanwezige bewaking, de verschrikkelijk lastige problemen waarmee Barack te dealen krijgt, altijd maar op moeten letten op wat je doet en zegt, hoe je beweegt en nog veel, veel meer.

Het boek leest vlot en ik denk  dat Michelle zeer openhartig is. Ze vertelt over haar (jongste) jeugd, over school, haar ouders en broer, over studeren, werken, haar miskraam, zwanger raken, haar eeuwige twijfel tussen moederschap en carrière en nog veel meer. Het is bizar om te lezen hoe het eraan toe gaat in het Witte Huis en tegelijkertijd ook hartstikke interessant natuurlijk. Er zit ook de nodige humor in en de manier waarop Michelle over Barack schrijft is echt supertof. Wat een wederzijds respect moet daar zijn. Maar hé, dat kan ook niet anders, want anders is het leven daar in Washington ook echt niet vol te houden. De foto’s in het boeken geven een extra inkijkje in hun leven en maken het helemaal af.

Ik had al respect voor Barack en Michelle, maar dat is na het lezen van dit boek alleen nog maar gegroeid. Daarnaast is het ook een boek dat tot nadenken stemt. Kortom: een echte aanrader.

8 gedachten over “Mijn verhaal / Becoming

  1. Ja, ik heb het als verjaardagscadeau van dochterlief gekregen en ik ga er binnenkort aan beginnen. Ben heel benieuwd.

Reacties zijn gesloten.