IJskoud & Sneeuwengelen

Twee boeken in een logje van een schrijfster die eigenlijk een schrijver is, die in 2011 overleden is, maar onder wiens naam nog steeds boeken uitkomen. Beetje vaag eigenlijk. Net zoals de boeken moet ik zeggen. Maar ja, dát had ik natuurlijk kunnen weten, dus waarom ik er dan aan begon? Joost mag het weten.

Allereerst las ik ‘IJskoud‘. Waar gaat dit boek over?

In 1993 verdwijnt tijdens nieuwjaarsnacht de zestienjarige Johanna van Vliet op mysterieuze wijze. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is opgelost. Niemand heeft die bewuste nacht iets gezien en al snel lopen de weinige sporen die er zijn dood. Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging hem alsnog op te lossen. Maar wanneer hij de familie hierover inlicht, lijken Johanna’s broer en bejaarde vader onaangenaam verrast door deze ontwikkeling. Johanna’s moeder is bijna aan de verdwijning van haar dochter ten onder gegaan, wat voor nut heeft het dan nu om alles weer op te rakelen? Alleen Johanna’s nichtje Olivia – die enkele jaren na de verdwijning is geboren – toont interesse in het mysterie rond haar tante. Zij begint haar eigen onderzoek en volgt een spoor dat uiteindelijk strekt tot in Denemarken en Groenland. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer haar eigen leven in gevaar komt.

Mmmm, ik kan niet zeggen dat dit boek me echt kon bekoren. Beetje simpel allemaal vond ik het. En ook behoorlijk vergezocht en ook nogal ‘grote stappen, snel klaar-achtig’. Als je begrijp wat ik bedoel.

Ik denk wel dat een zekere meneer die inmiddels al weer lang in Spanje uit aan het rusten is, dacht ‘hé, ik zie dat Mrs. T. een boek van Suzanne Vermeer op haar e-reader heeft staan, laat ik haar dan op pakjesavond nog maar een boek van die schrijfster geven want ze vindt het dan vast een goede schrijfster’. Want wat kreeg ik op 5 december? Jawel: een heus papieren boek met de titel ‘Sneeuwengelen‘.

Ze waren met z’n zessen en kenden elkaar uit het Leidse studentenleven. Een hechte club meiden die lief en leed met elkaar deelden, en die elk jaar samen op wintersportvakantie gingen. ‘De sneeuwengelen’ noemden ze zichzelf. Succesvol in hun werk, niet altijd even succesvol in de liefde, en de wereld leek aan hun voeten te liggen. Totdat een van hen kwam te overlijden…De dood van Daphne komt keihard aan in de groep, maar tegelijkertijd maakt het de band tussen de vrouwen nog sterker. Ze sluiten een pact en beloven elkaar dat ze altijd voor elkaar zullen zorgen, zoals ze ook voor hun vriendin hadden gezorgd toen zij ziek werd. Dan slaat het noodlot toe. Een ongeluk, niemand weet precies hoe het heeft kunnen gebeuren. Maar bepaalde zaken kloppen niet. Was er misschien opzet in het spel? Maar waarom? En wie zou er dan achter zitten? Langzaam maar zeker komen er barstjes in wat de perfecte vriendinnengroep leek te zijn.

Tja, sorry. Ik kan echt niet enthousiast worden van dit soort boeken. Zo simpel, zo knullig, zo niet interessant. Ik heb het uitgelezen want een gegeven paard et cetera … Maar ik hoop niet dat ik nog ooit een boek van deze schrijver krijg. En nou toch ook gewoon proberen te onthouden dat ik geen boeken van hem/haar (ik weet niet wie de boeken nu schrijft) meer moet gaan lezen. 
 

9 gedachten over “IJskoud & Sneeuwengelen

 1. Heb ook een aantal boeken gelezen van Suzanne Vermeer.
  Vond ze altijd nogal voorspelbaar, maar het onlangs gelezen ‘Winternacht’ was toch best wel spannend!

 2. Ik heb het even opgezocht. Sneeuwengelen vond ik ook niet bijzonder. Gewoon simpel leesvoer (als in ‘lekker voor in de trein’j. Ik zag dat ik Winternacht iets beter vond. Ach…misschien leesik IJskoud dan ook nog wel een keer. In de trein of zo..

 3. Las ooit All-Inclusive. Nog altijd een van mijn meest bezochte blogjes werd dat. Bagger. Zonde van het papier. En die cynische move om gewoon boeken te blijven publiceren onder die naam, geeft aan dat marketing belangrijker is dan kwaliteit.

 4. Of ze nu Marion Pauw, Esther Verhoef, Loes den Hollander Linda van Rijn of Susanne Vermeer heten, ik ben er echt helemaal klaar mee. Ik heb de afgelopen week een boek gelezen wat mij wel beviel, zie ook mijn blog.
  Als je dit dan bij BOL.com intoetst, krijg je andere suggesties, dat heb ik dan maar gedaan. Vanmiddag naar de bieb geweest en een paar aardige boeken gevonden. Maar nu eerst het boek van de first lady Obama

 5. De laatste heb ik nog in mijn boekenkast staan… Denk alleen dat beide boeken wat te soft zijn naar mijn smaak… Meer een tussendoor-boek

 6. Ik heb Sneeuwengelen en Hittegolf gelezen. Ik wist eigenlijk niet (of misschien vergeten) dat het een pseudoniem was voor verschillende schrijvers of schrijfsters. Ik vind het trouwens super knap hoeveel tijd jij hebt (of maakt) om zoveel boeken te kunnen lezen.

 7. Een auteur die mij ook nooit echt kan bekoren. Het zijn leuke boeken om eveb tussendoor te lezen als je iets luchtigs wilt, maar meer ook niet. Dat heb ik ook altijd met de boeken van Linda van Rijn, die heb ik ook altijd binnen een paar uur uit omdat ze zo oppervlakkig zijn.

Reacties zijn gesloten.