Dieptepunt

Ik weet heus wel dat een lage rente gunstig is voor het kopen van een huis (en verder reikt mijn financiële kennis eigenlijk niet want ik ben een nitwit op dat gebied). Maar of dat ook geldt voor het afsluiten van andersoortige leningen dat weet ik eerlijk gezegd niet eens. Ik denk van niet, want als de banken iets kunnen verdienen, dan zullen ze het niet laten.

Wat ik wel weet is dat ik nog nooit, nooit, nooit zo weinig rente heb gehad op mijn spaarrekening. En dat is heel suf want op die rekening staat best een heel mooi bedrag. Ik kan daar niet zo heel goed tegen. Want ik herinner me de tijd nog dat ik best een tof bedrag ontving als het nieuwe jaar begon.

Heus, ik beschouw de banken echt niet als bron van alle kwaad, maar ergens toch ook wel een beetje. Ze creëerden nog niet zo heel lang geleden een crisis om u tegen te zeggen, maar nog steeds bepalen zij zo goed als alles wat de gewone man en vrouw wel of niet kan. Banken hebben, vind ik, een heel grote verantwoordelijkheid, maar ik denk niet dat ze die nemen. Investeren in foute handel en wandel is voor zover ik weet gemeengoed en dat alles komt omdat money -helaas- nog steeds makes dat the world goes round.

Enfin: ik het met mezelf afgesproken dat ik, zodra ik moet gaan betalen om mijn spaargeld op de bank te laten staan, dat ik het dan acuut opneem en wel ergens in een oude sok verstop. Geen idee of dat verstandig is, maar het idee alleen al dat ze op die manier ook nog aan me gaan verdienen (ik vind de kosten voor bankpas en zo al meer dan voldoende), dat kan er bij mij echt niet meer in.

19 gedachten over “Dieptepunt

 1. Die rente.. daar kan niemand iets aan veranderen en niemand vindt dat leuk! Tis ook te gek voor woorden. Ik stam nog uit de tijd dat toen ik als 16-jarige bij de Raiffeisenbank ging werken, de mensen met veel geld deposito’s hadden voor 10 jaar vast tegen 10% rente. Ben gewoon blij dat er nog een aardig sommetje staat en in een oude sok stoppen… In ieder geval deel ik je mening om als we moeten gaan betalen ik het er wel af ga halen hoor.

 2. Ik heb er nog niet zo over nagedacht. Maar inderdaad, het geld levert niks op, hoogstens in. Alleen die sok… dat doe ik dan toch maar niet. Beleggen in obligatie (minimaal risico)? Aandelen maar niet, dat is weer te gevaarlijk. Ik weet het niet. Ik heb er te weinig verstand van.

 3. zover had ik nog niet eens gedacht, dat je moet gaan betalen voor een spaarrekening, maar daar gaan we vast heen! het kind hier krijgt nog wel elk jaar een leuk bedrag van de asn bank, zo’n vastgezet-tot-z’n-18e rekening is dat, maar verder is het triest gesteld idd met dat hele bankwezen. stelletje criminelen! ;-)

 4. Ik zit bij de Triodos als bank en heb daar alle vertrouwen in. Helaas brengt mij spaargeld momenteel ook niets op. Helaas. Aan de andere kant: het staat daar veilig en ik geef er ook regelmatig iets van uit voor grote projecten. Daarnaast beleg ik ook op kleine schaal en hopelijk levert dat iets meer op, maar dat zijn peanuts. En aangezien ik mijn huis ga verkopen binnen twee jaar, vind ik het niet echt de moeite een deel van mijn hypotheek af te lossen. Ik heb toch overwaarde en dat kan ik gewoon in mijn zak steken.

 5. Oh, ik begrijp precies wat je bedoelt! Ik riep dit jaar ook tegen mijn lief: Wat?? Krijgen we maar zoveel? Moet je zien wat we sparen!
  Lief reageerde: wees blij dat we (nog) niet moeten gaan betalen voor ons spaargeld. Ik zal wel net zo onnozel zijn als jij, want daar had ik helemaal nog niet over nagedacht, maar blijkt toch iets te zijn waar over gepraat wordt!
  Ik heb ook besloten: als ik moet gaan betalen om te mogen sparen, dan neem ik alles, maar dan ook alles op! Ik heb mega veel oude sokken liggen. Dus…. 😅

 6. Breek me de bek niet open, ik ben nog van de tijd dat je nog rente kreeg op je betaalrekening, dat was toen ik pas getrouwd was ( 1961) nog ruim 3% en álles was gratis zonder pasjes gedoe.

 7. Ik had precies hetzelfde. Vroeger was ik blij verrast met de rente die ik over ons spaargeld kreeg. Inmiddels staat er meer maar brengt het geen bal meer op. Zoals hierboven iemand al zei, extra aflossen brengt meer op.

 8. Als je een deel van je spaargeld gebruikt als extra aflossing op je hypotheek verdien je sneller je rente terug.

  • Ons huis is al zo goed als afgelost. Soms denken we er wel over ergens een appartementje te kopen en te verhuren. Maar we hebben dat nog niet echt uitgezocht.

 9. Daarom ben ik overgestapt naar sns bank. Meer rente, en duurzamer dan de Rabobank waar ik van huis uit bij zat. Als je googelt op duurzame bank vind je snel een site waar je makkelijk kunt vergelijken op punten die je belangrijk vind (milieu, mensenrechten). En duurzamer betekent dus echt niet altijd inleveren op rente (wat ik vreesde). Mijn rente is nu veelvoud van wat het was, óók op betaalrekening. En gemak van app is even groot.

Reacties zijn gesloten.