Gedoe

Er is zoveel wat ik zou willen typen, maar het is zo lastig om het hele verhaal goed en vooral duidelijk op het scherm te krijgen. Feit is dat er weer ‘ns gedoe is in de klas van De Scholier. En gedoe is in dit geval een understatement. Maar pfffft, kan het nou nooit ‘ns soepel gaan? Kan het nou nooit ‘ns zo zijn dat kinderen gewoon aardig tegen elkaar zijn, dat ieder kind zich senang voelt en zichzelf kan zijn. En ik weet heus wel dat dat niet realistisch is, en dat af en toe een ruzietje hier en daar niet zo erg is, maar wat er in die klas van De Scholier gebeurt is wel heel extreem.

De Scholier heeft inmiddels -gelukkig- haar plekje wel gevonden in de klas. Maar, jemig wat is het een bijzondere groep kinderen bij elkaar. Er zitten, sorry dat ik het zeg, een paar echte prinsesjes in de klas die de hele sfeer bepalen. Zoals dat met tienermeisjes vaak is, heb je daarnaast de meelopers en de meisjes die er niet bij horen. De Scholier hoort er niet bij, maar heeft, zoals ik hierboven al schreef een groepje gevormd met andere meisjes die er niet bij horen omdat ze … zijn (en op die puntjes kan van alles ingevuld worden, echt geen idee wat de criteria zijn om toegelaten te worden tot de populaire kant). Maar goed, dat terzijde.

Dat groepje waarin De Scholier zit bestaat uit zes meisjes en twee jongens. Van die zes meisjes is een meisje (een tijd geleden alweer) opgenomen in een kliniek vanwege anorexia. Van de vijf overgebleven meisjes is er eentje bij die zwaar ADHD heeft en een andere die een verleden heeft van automutilatie, die grote problemen thuis heeft en die enorme woedeaanvallen heeft. Wat wil nu het geval: dat laatste meisje heeft behoorlijke trammelant met de andere drie meisjes uit het groepje. De Scholier was een tijdje ook wel ‘even klaar met haar’ want ze drukt een erg negatief stempel op het groepje. Maar zoals het meestal met De Scholier gaat, probeert ze het dan toch weer ook voor dat ene meisje goed/beter/fijner te maken. De Scholier en zij gaan dus weer goed met elkaar om, de andere drie blijven bozig. Volg je het nog? Ik ook nog amper, ik heb er soms moeite mee hoor om het allemaal te blijven volgen. Dit logje heet natuurlijk ook niet voor niets ‘gedoe’.

Maar eigenlijk dekt ‘gedoe’ totaal niet de lading, want het ene meisje zat inmiddels zo met zichzelf in de knoop dat ze tegen De Scholier zei ‘dat het allemaal niet meer hoefde voor haar, dat haar leven uitzichtloos was, dat haar ouders niet van haar hielden, dat ze doodmoe werd van zichzelf, dat niemand haar aardig vond, dat ze de pijn niet meer kon verdragen, dat het beter zou zijn als ze er niet meer was …’. Dat is nogal wat nietwaar? En of ze echt duidde op zelfmoord of niet, dat weet ik niet, maar je zal het maar allemaal aan moeten horen. De Scholier heeft, uiteraard, tegen haar gezegd dat ze geen domme dingen moest doen, maar ze heeft ook contact gezocht met de mentor (die ziek bleek) en is vervolgen naar de teamleider gegaan om zo goed mogelijk het hele verhaal te doen. De teamleider heeft accuraat gehandeld, de zorgcoördinator van de school erbij gehaald, het meisje uit de klas gehaald, de ouders geïnformeerd et cetera. Ook gaf hij richting De Scholier aan heel erg trots op haar te zijn omdat ze zo goed gehandeld heeft. Vervolgens heeft hij mij aan het einde van de middag gebeld omdat iets dergelijks uiteraard impact heeft op kinderen. We spraken elkaar toen uitgebreid en ach dacht ik, als ik dan toch die man aan de lijn heb, dan zal ik maar ‘ns wat dingen vertellen over hoe het er in die klas aan toegaat. Gelukkig was dat voor hem geen verrassing, hij gaf aan dat de klas echt hun aandacht had.

Enfin: ik kom thuis en ben nog geen seconde binnen of De Scholier zegt al ‘ik moet even met je praten’. Vervolgens komt het hele verhaal naar buiten en nog veel meer. Zoals onder andere dat zij en de drie andere meisjes het verzoek hebben gekregen om hierover niets te vertellen en ook niets op social media te delen over de situatie. Een verzoek dat mij vrij logisch lijkt. Nou is het natuurlijk zo dat ‘de prinsesjes’ een relletje ruiken en daarom, min of meer, van De Scholier en de drie anderen eisen dat ze vertellen wat er aan de hand is. Zij doen dat dus -netjes- niet. Vervolgens krijgen zij continu het verwijt van ‘de prinsesjes’ dat het hun schuld is en worden ze behoorlijk onder druk gezet en wordt het steeds grover. Een van ‘de prinsesjes’ maakt het echt helemaal bont door te melden ‘ik ruk je slokdarm eruit’ als je het nu niet vertelt. Grote paniek natuurlijk bij de twee waarop zij zich voornamelijk richtte. Echt, ik vind het bizar, wat is dat voor een taalgebruik? Waar haalt zo’n kind zoiets vandaan? Hoe kunnen kinderen zo gemeen en hard tegen elkaar zijn?

Ik ben zo ontieglijk blij met de openheid van De Scholier. Ze vertelt (bijna?) alles thuis. Heeft dat wat wij haar en haar zus altijd vertelden over boze en fijne geheimen toch zijn nut gehad.

Maar verder, pffft, wat een gedoe … En man, man, man, wat gun ik haar (en eigenlijk iedereen) gewoon een fijne en onbezorgde schooltijd zonder dat je bang hoeft te zijn, maar ook zonder dat je je zelf blijkbaar alleen goed kunt voelen door andere kinderen zich rot te laten voelen.

25 gedachten over “Gedoe

 1. Wat een geweldig kind heb je. Die doet dat toch maar even! Wel ontzettend rot dat het verder loopt zoals het loopt. Hè, verdorie! Moet dat nou zo? Het ergste is dat je er in grote mate machteloos tegenover staat.

 2. Zo dan…mijn keel knijpt dicht bij het lezen van je ‘verhaal’. Om meerdere (persoonlijke) redenen. Ik denk er van alles bij, waarvan veel al door anderen is verwoord.
  Die scholier van jou, is een pareltje. Die de bescherming van haar oester dik verdiend. Grotendeels zijn jullie dat. Maar kan de teamleider/zorgcoördinator hier ook niets in betekenen? Ik zou zeggen: de angel moet er uit.
  Sterkte voor jullie allen.

 3. Da’s best wel schrikken. Het is een harde wereld, waarin onze kinderen opgroeien. Als je niet aardt in de school waar je studeert, kan dit je flink beïnvloeden tot zelfs traumatiseren. Gelukkig helpt praten dan wel, en gelukkig maar, als ze erover kunnen praten. Dat is hier niet anders. Dat kan al veel verluchting brengen. Ik hoop dat het allemaal goed verloopt verder en dat jouw scholier haar plaatsje daar vindt, zònder dat ze zichzelf daartoe hoeft weg te cijferen.

 4. Tja, als docente MBO herken ik natuurlijk wel het één en ander. Waar de één al huppelend door de schooltijd heen komt, heeft een nader het heel moeilijk. Ik denk dat die mentor mar gauw beter moet worden en hier aan de slag moet gaan. De “prinsessen” moeten gaan leren dat niet elk leven over rozen gaat en dat er mensen zijn die heel wat voor de kiezen krijgen en dat het zeker geen kwestie is van eigen schuld dikke bult. Misschien als de prinsessen gaan beseffen dat zij bevoorrecht zijn door zo onbezorgd door het leven te kunnen gaan, misschien gaan de ijskoude harten wat open om te ontdekken dat zij iets voor anderen kunnen gaan betekenen. Jouw eigenste warme en lieve prinsesje zou daar een hele goede en mooie rol in kunnen spelen.

 5. Constant gevalletjes van: ALLES WAT JE VOEDT of aandacht geeft, GROEIT!

  En ik denk misschien heel gek, maar praten helpt niet, CBD wel!

 6. Heftig! Ik kan me niet herinneren of dat net zo erg was toen ik nog naar school ging. Ik denk het namelijk niet of ik heb er nooit iets van gemerkt. Toegegeven: ik hoorde min of meer bij het ‘populaire’ groepje, maar ik heb nooit iemand gepest of bedreigd. Ik kan me voorstellen dat je daar als moeder behoorlijk mee kunt zitten, met zo’n verhaal en hoe maak je je kind dan weerbaar? Maar goed, what does not kill you makes you stronger, zullen we maar zeggen. Sterkte ermee.

 7. Dat heeft jouw scholier enorm goed gedaan. En het is inderdaad bizar wat mensen tegen elkaar zeggen, heel heftig.

 8. Complimenten voor ‘je scholier’ inderdaad. Wat heeft ze dat goed aangepakt. En wat een vreselijke kinderen zitten er bij haar in de klas zeg. Bah. Mijn jongste zoon gaat vanaf 1 februari naar een andere klas, omdat hij zich helemaal niet prettig voelde in de huidige.

 9. Ongeloofelijk knap hoor van je scholier. Had niet beter kunnen reageren. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het een bizarre situatie is, waarbij ik ook hoop dat de school de juiste acties onderneemt. Toitoitoi

 10. Ik kan me je reactie wel heel goed voorstellen. Ik vind het ook wel extreem wat hier gebeurt. Dit gaat volgens mij ver uit boven het gangbare puberale gedrag. Amerikaans highschoolTVseries zijn er niks bij. Wel prima dat dochter het allemaal bij je meldt. Dat zegt iets over de veilige sfeer bij jullie thuis.
  Die prinsesjes gaan het nog moeilijk krijgen in hun wollige, roze leventje. Ze zullen snel weer met de voetjes op aarde komen.

 11. Prinsesjes zijn van alle tijden. De dames hebben alleen dankzij internet en allerlei ‘reality shows’ en vocabulair waar je akkelig van wordt.

  Jammer dat de Scholier er weer tussen zit. Meiske heeft niet vaak geluk.
  Je hebt haar wel heul goed opgevoed want mén, wat heeft zij adequaat gehandeld.

 12. Het is wel een harde leerschool voor je dochter, maar misschien best wel een goeie. Fijn dat ze stand houdt! En pluim en een griffel! Rotmeiden vind je overal; ook later als ze gaat werken. Tmoes ni mogen, maar daar heb je weinig aan.

 13. poeh wat ontzettend naar allemaal, en het is prachtig dat ze gelukkig een groepje heeft, maar ook wel weer heftig dat meerdere kinderen in dat groepje zulke toch wel heel grote problemen hebben.
  Jouw scholier is een echte kanjer, ze had het niet beter kunnen doen.
  Maar ja, dan die prinsesjes, aan de ene kant moet je je als moeder er niet mee bemoeien, maar met wat hier allemaal speelt , mag dat wel vind ik.
  Laat de school maar extra goed aktie ondernemen, en ook de ouders van de prinsesjes informeren. Blijft lastig natuurlijk, want gaan ze dan niet nog weer extra rot doen, maar er zal zo te horen wel wat moeten gebeuren
  Hoop dat het zich wat mag oplossen, helemaal zal vast niet lukken

 14. Wat zul jij trots op jouw scholier zijn, en terecht natuurlijk. Ik lees toch óók heel positieve dingen in jouw verhaal
  bijv. “Enfin: ik kom thuis en ben nog geen seconde binnen of De Scholier zegt al ‘ik moet even met je praten’. Vervolgens komt het hele verhaal naar buiten en nog veel meer.”.
  Geweldig dat zij er ook direct mee thuis komt zodat ze er niet alleen mee blijft zitten tobben én een groot vertrouwen in je heeft. Ook de houding van de school is positief. Natuurlijk zou je liever zien dat jouw scholier niet met dit soort “gedoe” te maken kreeg maar zij is wie ze is. Ze heeft gevoel en inlevingsvermogen en zal altijd pal voor de zwakkere gaan staan, zo zit zij in elkaar. Opvoeding kan daar wel iets in sturen maar het is haar aard en dat is wat de prinsesjes onder ons missen, gevoel en inlevingsvermogen.
  Helaas beperkt dit soort “gedoe” zich ook niet tot de schooltijd, ook in de latere werkkring zal zij te maken hebben met groepjes en prinsesjes.
  Dat mag somber klinken maar toch, jouw scholier heeft er al aardig mee om leren gaan dankzij jou en het zal haar zeker voldoening geven dat zij iets voor dat meisje heeft kunnen betekenen. Ook dat is een gevoel dat de prinsesjes onder ons nooit zullen kennen. Gefeliciteerd met jouw scholier!

 15. Oke ik krijg allemaal van die fijne flashbacks naar mijn schooltijd. Er is nog niks veranderd merk ik. Ik snap dat niet iedereen elkaar ligt, maar ik begrijp niet dat de school niet ingrijpt als er duidelijk mensen zijn die de sfeer verzieken. En de dingen waar je dochter mee in aanraking komt, automutilatie, anorexia en depressie dat is niet zomaar iets. Heel veel sterkte.

 16. Oh jeetje wat heftig allemaal voor jouw scholier! Pfff ik herken het aan mijn nichtje, 13 jaar en jee, wat zijn meisjes onderling lastig. Ik kan mij niet herinneren dat het er vroeger ook zo aan toe ging maar zie tegenwoordig mijn nichtje vaak verdrietig thuiskomen, dan wordt die weer gepest, dan die. En vaak zij zelf. En waarom? Echt sneu! Arme meiden.

 17. Jeetje inderdaad wat een gedoe. Ik hoor tegenwoordig ook verhalen van dochter die les geeft op een middelbare school en zich regelmatig afvraagt wat sommige kinderen bezielt. Prijs je gelukkig dat je dochter dit soort problemen met je deelt en er niet in haar eentje mee blijft rondlopen. Sterkte met al het gedoe pffff.

 18. Tsja tegenwoordig is dat indd wat, in die klassen heel wat gedoe… Zo jammer aangezien wat je zegt iedereen een fijne schooltijd verdiend. Succes!

 19. Onwijs dapper van scholier hoe ze zich weert in deze nare situatie. Logisch willen we allemaal dat onze kinderen een onbezorgde jeugd hebben. Maar helaas lukt dat niet altijd. Wees in elk geval trots op jullie dochter.

 20. Oei!
  Goed op haar inzoomen en benoemen wat jullie van haar houding vinden. ( trots, krachtig)
  Wij hebben ook het een en ander mee gemaakt en gelukkig wordt er ook veel verteld door de meisjes. Hier leert jullie dochter zó veel van. Uiteraard had je het haar willen besparen maar nu is het dealen met de situatie.
  En tssss ‘je slokdarm eruit rukken’. Te schokkend!
  Succes

 21. Getverderrie wat een ellende zeg. Ik weet uit eigen ervaring met de middelste dat meiden heel heftig kunnen zijn onderling en je voelt je zo machteloos als ouder. Vind het wel heel goed dat ze aan de bel heeft getrokken ivm de zorgleerling. Hoop dat het zich gauw oplost qua prinsessen…!

 22. Ik schrik hier best wel van. We weten allemaal wel dat er gedoe is op scholen en in klassen, maar die prinsesjes gedragen zich wel heel erg als misbaksels. Je dochter heeft er goed aan gedaan om actie te ondernemen en ik hoop dat er vanuit school goede begeleiding komt. Helaas is het wel zo dat alles wat buiten school om gebeurt lastiger is om aan te pakken. In elk geval sterkte ermee, want je gunt inderdaad een kind een onbezorgde en fijne schooltijd en het is heel erg wrang dat dit door anderen wordt verpest.

Reacties zijn gesloten.