Stemmingmakerij

Onderstaande foto kwam ik vandaag tegen op facebook en die was, helaas, door een ‘vriend’ geliket en -erger nog- gedeeld. Ik kan zulke stemmingmakerij niet zo heel goed hebben. Ik snap het ook niet, denkt zo’n ‘vriend’ nou echt dat dit waar is? Wat een oelewapper dan zeg, iemand die nou niet bepaald nadenkt of even wat feiten checkt. En voor de duidelijkheid: de ‘vriend’ in dit voorbeeld is geen echte vriend, meer een zijdelingse passant waarmee ik toch ‘bevriend’ ben. Ook raar eigenlijk realiseer ik me als ik dit zo typ.

Er zijn wel meer ‘vrienden’ die regelmatig, in mijn ogen, stomme berichten liken of delen. Berichten die gevoelens van onbehagen voeden, mensen tegen elkaar opzetten en die vaak niet eens gebaseerd zijn op de feiten. Ik vind het echt zo bijzonder dat mensen zoiets doen en zich zonder nadenken allerlei dingen aan laten praten of zich laten gebruiken om toch een soort van ‘fakenews’ te verspreiden.

Zo’n foto als hierboven, wie verzint zoiets nou eigenlijk, en waarom wordt het geplaatst onder de noemer van ‘Help de zorg’? En waarom verzint iemand dat? Dat bedrag dat genoemd wordt is zo absurd. Bizar vind ik het dat mensen dit geloven. Als je vervolgens alle reacties onder dit soort berichten leest, dan zou je zomaar ineens je vertrouwen in de mensheid verliezen. Verschrikkelijk. Ik heb er geen ander woord voor. Wat een haat, frustratie, onzinnig ‘ik ben zielig’ gedrag en vul het maar in. Ik weet dat ik het niet moet doen, want het frustreert me enorm en ik word er ook wel verdrietig van, maar toch lees ik ze soms. Dom!

Ik weet best dat iedereen zijn eigen mening mag hebben. Dat lijkt me logisch. Maar zorg dan wel dat die mening goed beargumenteerd is. Soms ga ik wel eens een mondelinge discussie aan met een ‘vriend’ die een dergelijk bericht deelt of liket. Maar dan alleen als ik die persoon goed genoeg ken om er nog enigszins energie in te willen stoppen. Gewoon om te proberen te snappen waarom hij/zij zoiets vindt. Ha, meestal hebben ze niet eens echte argumenten, gaat het meer om een gevoel. Tja, wat dat betreft is social media niet bepaald social. Maar ja, dat wisten we natuurlijk allemaal al wel. Soms denk ik dat dat hele social media circus maar weer gesloten moet worden, dat zou volgens mij een heleboel haat en nijd schelen.

19 gedachten over “Stemmingmakerij

 1. Ik snap dat ook echt niet. Wie verspreidt die rommel? En erger: wie gelooft dat zomaar? Waarom kijken mensen niet meer verder dan hun neus lang is? Ik probeer me er niet aan te ergeren en al zeker niet op te reageren want het is verloren moeite, vrees ik. Zucht.

 2. Onzinnige figuren houd je altijd. Vroeger schreven ze schotschriften op muren en ramen, tegenwoordig gebruiken ze internet ook. Idioterie waar je maar niet al te lang bij moet blijven stilstaan.

 3. Ik hanteer het principe ‘3 strikes:out’ principe. Deed ik vroeger ook bij verzoeken voor spelletjes ook, werkt perfect. En verder probeer ik me er niet druk om te maken. Domme mensen zullen er altijd blijven.

 4. Eens met jou.Ik mik zoiets direct weg. Als het een goede vriend is, stuur ik een pb en als ik sterk in mijn schoenen sta, stuur ik een feitelijkereactie.
  Dank dat je hier aandacht aan besteed

 5. Herkenbaar! Helaas kan ik niet iedereen ontvrienden die deze berichten geloofd en verdeeld, mijn schoonfamilie zit er namelijk ook tussen. Ik blijf (vaak met plezier) de discussie aan gaan en echte bewijzen vragen, maar vaak komen ze niet verder dan een gevoel en een ingezonden brief uit de krant. Jammer, maar volgens mij is dit van alle tijden. Mijn opa en oma praatten vroeger al zo over de Duitsers en Italianen die ‘van ons willen profiteren’.

 6. Als ik zo’n bericht krijg haak ik direct af en zorg ik dat het van mijn tijdlijn verdwijnt. Verder negeer ik het en zet ik de persoon even op geen berichten. Gelukkig komt het bij mij niet zo vaak voor.

 7. Triest! Dat vind ik ervan. De mensen die dit “liken” en doorgeven zijn mensen zonder verstand. Helaas.

 8. En dan zegen ik maar weer het feit dat ik niets op op dat soort sites doe.
  Hoewel mijn zoon op dit moment , na 20 jaren in Amerika, hier nu ook een soort asielzoeker is die in moet burgeren om weer Nederlander te mogen zijn is hij natuurlijk geen vluchteling en heeft dus ook geen uitkering.
  Ik weet er veel te weinig vanaf om te weten of dit wel of niet waar is , daar kan ik dus geen zinnig woord over zeggen.

 9. Ik zie inderdaad ook dingen voorbij komen waar ik niet zo van gediend ben. Meestal negeer ik het. Er zitten ook voordelen aan social media. Zoals iemand hierboven zegt is deze actie snel in de categorie “dommerik sputtert ook wat” in te delen, te zien aan taalfouten en slechte opmaak. Helaas is dat niet altijd het geval.

 10. Een van de redenen waarom ik niet (meer) op FB lees. Ik vorm me liever een (waarheidsgetrouw) beeld van dingen door het lezen van kranten en veel artikelen

 11. Ik ben helemaal met je eens dat dit stemmingmakerij is. Maar eh… Eerlijk? De eerste zin op de foto loopt niet lekker. Hoewel ik dit soort dingen sowieso niet like of deel, haak ik dan direct al af. Ik denk dan altijd dat er nooit goed over nagedacht kan zijn. Precies wat jij ook schrijft.

 12. Ik heb met zoveel plezier met ze gewerkt en weet dus dat dit bedrag eerder per week is dan per dag. Zolang ze in het kamp wonen en zelf moeten koken hebben ze recht op eenmalig wat geld voor pannen en dergelijke. Ze hoeven geen zorgkosten te betalen maar ze krijgen geen oneindige zorg. Tandarts bijvoorbeeld wel gaten vullen geen facings. Zodra ze uit het kamp verhuizen vallen ze onder de gemeente en hebben ze waar elke Nederlander zonder eigen vermogen (huis, grond) recht op heeft. Bijstand en toeslagen.
  Ik ben blij dat ik niet meer op FB zit, dat het soms oneerlijk lijkt snap ik. Dat er dingen niet kloppen ben ik het ook mee eens. Maar dat ze onbeperkt geld krijgen is echt grote onzin.

 13. Ik erger me ook aan dit soort onware en haatdragende meldingen. Ik deel het nooit! Maar ik spreek er ook niemand op aan.

 14. Dat vind ik ook het nadeel van social media, iedereen is ineens overal expert. Dit soort berichten, maar ook al die nare filmpjes van dieren, noem maar op. Ik zit er ook regelmatig aan te denken om social media af te sluiten. Om met marie Kondo te spreken : it doesn’t sparks joy

 15. Ik kom die berichten ook tegen en soms lees ik ze en soms lees ik er ook gewoon overheen. Het zijn eigenlijk ook altijd dezelfde ‘vrienden’ die dit soort onzin delen of liken. Waar ik me ook altijd over verbaas zijn van die zielige (gejatte) foto’s van zieke kinderen waar dan bij staat dat niemand op hun verjaardag wil komen en waar dan ‘amen’ onder getypt moet worden en de hoeveelheid mensen die er dan ook daadwerkelijk ‘amen’ onder schrijft. Af en toe deel ik een bericht van Hoaxmelding in de hoop dat het anderen de ogen opent.
  Heel veel mensen dragen het recht van meningsvrijheid als argument aan om maar te pas en te onpas ergens hun mening op te kunnen geven of iets uit te kunnen dragen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook zomaar alles kunnen en mogen zeggen. Er bestaat ook nog zoiets als je fatsoen houden en daar gaat het nogal eens mis in de social media.

 16. Dit is een van de grote nadelen van Social Media dat iedereen er maar roeptoetert.
  Ik heb gelukkig niet dergelijke ‘vrienden’ die dit bericht zouden liken maar wel van die mensen die een diarree van semiwaarheden en dierenfilmpjes delen. Lastig om mee om te gaan. Gelukkig is er de snoozeknop en als het te gek wordt dan ontvriend ik ze.

Reacties zijn gesloten.