Het moerasmeisje & Leven voor de liefde

Ik moest even in ‘Het moerasmeisje‘ van Delia Owens komen, maar toen had het boek me ook volledig in de greep: wat een pracht van een boek!

In Barkley Cove, North Carolina, gaan al jarenlang geruchten over het moerasmeisje. Ze is wild. Men wil niets van haar weten. Kya is in haar eentje opgegroeid in het moeras. Hier voelt ze zich thuis. De natuur is haar leerschool. Dan komt de tijd dat ze ernaar verlangt lief te hebben. Twee jonge mannen uit de stad raken gefascineerd door haar schoonheid. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Het was echt een bijzonder boek, fijn leesbaar en af en toe raakte ik gewoon een beetje verontwaardigd om het onrecht dat Kya aangedaan werd. Wat een vooroordelen leven er toch, hoe kunnen mensen die zich christelijk noemen zo’n hoge pet van zichzelf en hun geloof hebben en zo ongelooflijk kleinzielig en vol vooroordelen zijn. Het Amerika van toen met de rassenscheiding en de kloof tussen arm en rijk en ‘netjes’ en ‘vies’. Heel schrijnend. Ik kon me als lezer helemaal inleven in hoe Kya dacht terwijl ik (uiteraard) geen enkele ervaring deel met haar. Ik had echt met haar te doen. Kortom: een mooi boek.

Dan ‘Leven voor de liefde‘ van Nicolas Sparks. Ik schreef het hier nog: eerst even checken op mijn blog voordat ik weer in een boek van Sparks begin. Tja, dat deed ik niet en gaf in dit geval ook niet. Ach, een boek als ‘Leven voor de liefde’ lezen na een boek als ‘Het moerasmeisje’ is eigenlijk gewoon heel slim.

Hope Anderson staat op een kruispunt in haar leven: haar relatie is op een dood spoor terechtgekomen en haar vader blijkt te lijden aan de vernietigende ziekte ALS. Om tot rust te komen en alles op een rijtje te kunnen zetten, trekt ze zich voor een tijdje terug in het familiehuis in Sunset Beach. Daar ontmoet ze Tru Walls, een man die sinds de traumatische dood van zijn moeder in het reine probeert te komen met zijn familieverleden en moet zien te achterhalen wie en waar zijn vader is. Hope en Tru voelen zich onmiddellijk tot elkaar aangetrokken, maar staan al snel voor een onmogelijke, hartverscheurende keuze: die tussen hun familie en hun persoonlijke geluk.

Het is een prima leesbaar boek en ik moest tijdens het lezen regelmatig aan (een van) mijn lievelingsfilm(s) denken. Want in die film ‘offeren’ twee mensen die eigenlijk voor elkaar bestemd zijn hun liefde op voor een andere toekomst. Al met al toch wel een van de ‘betere’ boeken van Sparks denk ik. Maar dat komt denk ik toch grotendeels door die link die ik legde met ‘The bridges of Madison County’.
 

6 gedachten over “Het moerasmeisje & Leven voor de liefde

  1. Ik vind de titel alleen al prachtig. Maar het boek ben ik nog niet ergens tegen gekomen. En ik zweer je: ik kom dagelijks in boekwinkels. Ik zoek verder.

  2. Het moerasmeisje klinkt als een boek dat mij ook aanspreekt, dus die komt op de lijst. Ik heb in de loop der jaren al heel wat hier getipte boeken gelezen. Dus dankjewel weer!

Reacties zijn gesloten.