Kruidenvrouwtje

Hier schreef ik al dat ik steeds minder pakjes en zakjes gebruikte in de keuken en hier wist ik trots te melden dat ik dus nooit meer pakjes en zakjes gebruikte. Gossie, dat dat ooit nog zou gebeuren.

Schreef ik in juli 2016 nog dat ik dacht dat ik nooit een keukenprinses zou worden, zo zou ik mezelf nog steeds niet willen noemen, ik ben -denk ik wel- gepromoveerd naar keukenbarones (als dat woord zou bestaan uiteraard). Ik verzamel veel recepten, heb een aantal favoriete recepten die heel regelmatig op tafel komen en door al dat gekokkerel frummel ik vaak uit de losse pols zelf wat in elkaar.

Nou zal het heus niet altijd gezonder zijn wat ik nu kook, want bijvoorbeeld kookroom, crème fraîche en de kaas die ik soms door gerechten heen roer zijn niet heel verstandige keuzes (al gebruik ik soms wel de lightvariant) maar het is potjeverdikkeme wel allemaal reuzelekker.  En ook ketjap, maggi en sojasaus zijn natuurlijk niet supergezond natuurlijk. Maar hé, het is wel lekker (en ook daarvan koop ik soms de minder zoute variant).

Mijn kruiden- en specerijenvoorraad is inmiddels best gegroeid zoals je op de foto hieronder ziet (goed hé, grotendeels op alfabet geordend!). De pot zout is de tweede pot die ik in mijn leven gekocht heb. En als je bedenkt dat ik al sinds 1989 niet meer thuis woon, is dat dus heel, heel bescheiden natuurlijk (zout bederft niet, toch?). Ik kook nooit met zout (en jaha, ik weet dat er in bijvoorbeeld die ketjap die ik hier boven noemde een boel zout zit), maar echt zout dus nooit. Waarom heb ik het dan eigenlijk in de kast staan?

Het valt me trouwens op dat alle potjes vrij vol zitten op dit moment. Dat is eigenlijk best raar, want ik gebruik veelvuldig specerijen en (gedroogde) kruiden. Verse kruiden vind ik altijd wat lastiger, want het is vaak teveel voor wat ik nodig heb en weggooien dat vind ik zonde.

De oplettende kijker ziet dat er geen knoflookpoeder in het kastje staat. Nou, ik heb altijd knoflooktenen in huis (soms de verse variant). Ik gebruik echt in heel veel gerechten knoflook. Ik vind het lekker en ik vind het ook zo lekker ruiken als dat aan het bakken is. Tja, je kunt maar een tic hebben natuurlijk. ;-)

Maar wat ik me nu afvraag … ontbreekt er volgens jou nog een specerij of kruid in mijn kastje? En zo ja, welke is dat dan? En heb je er dan ook meteen een lekker receptje bij?

34 gedachten over “Kruidenvrouwtje

 1. Hier ook iemand die graag met look kookt, het hele huis ruikt dan direct zo lekker, daar krijg je toch meteen honger van? :-)

 2. Standaard kook ik met zout, peper en knoflook. Altijd met knoflook. Ik ben tenslotte Indo :)

  Ik ben gewend dat er volle kruidenkasten zijn. Vroeger, toen ik op de basisschool zat en vriendjes mee naar huis nam, zei iedereen altijd dat het bij ons zo lekker rook. Naar kruiden dus, maar ik rook dat natuurlijk zelf niet meer. Het is zo’n normale geur voor me. Net zoals knoflook. Dan zeggen mensen: “Pas op, er zit misschien te veel knoflook in en dan ruik je zo.” Daar heb ik echt geen last van. Knoflook is voor zo goed als geurloos geworden. Zelf heb ik ook Ve-Tsin in huis. Maar ik gebruik dat nauwelijks. In een bepaald Indonesisch gerecht een heel klein beetje. Alhoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, las ik dat er ook veel negatieve gevolgen aan zitten bij veel gebruik daarvan. Ik gebruik het zo minimaal, dat je dat niet gaat merken. En het gerecht maak ik hoogstens 1 keer per jaar (het is erg tijdrovend). Dus.. het is niet iets wat je nou nodig hebt. Het is ook geen kruid, maar een smaakversterker.

 3. dille en pepermunt. Dille voor over de zalm en bij komkommerschijfjes/ salade. Daar gebruikte ik de pepermunt ook voor. Citroenpoeder doe ik vaak in de cake. Koek- en speculaaskruiden voor in de appeltaart, cake, pudding en zelfgemaakte cruesli ( al doe ik er dan vaak toch nog een beetje extra kruidnagel of kaneel ergens in)

 4. Ziet er prachtig uit haha… Ik heb ze tegenwoordig in een la..maar moet daar erg aan wennen omdat niet op alle deksels staat wat het is :-). Maar net als jij, pakjes gebruik ik zo goed als helemaal niet, al liet ik met dit weekend verleiden om een pakje door de soep te doen… en had ik dus niet moeten doen; te zout, bleh… Goede leer voor de volgende keer dus :-)
  Wens je een mooie week!

 5. Oooh dat is een lekkere olijfolie! Die hebben we ooit op vakantie in Griekenland mee genomen en nog lang van kunnen genieten.
  Ik heb zelf een flesje Worcestersaus in de kast staan om vlees te marineren of als smaakmaker in sauzen en schotels.

 6. Mooie collectie! Wij hebben ook veel kruiden in huis en ik vind het altijd heerlijk om in die schuif te snuffelen op zoek naar wat ik dit keer ga gebruiken :-) (al wil ik onze schuif wel nog wat beter inrichten, want zo handig bereikbaar als bij jou, zijn nog niet alle potjes).
  Of het echt een “gemis” in jouw kast is, betwijfel ik, maar waar ik nog wel eens graag mee kook, is berbere. Dat is een mix van pepers, knoflook, gember, basilicum en fenegriek en wordt gebruikt in de Ethiopische keuken (al kruid ik er evengoed ook al eens een gewone tomatensaus mee :-) ). Recepten daarvoor vind ik o.a. hier: https://westher.home.xs4all.nl/thema's/Ethiopie.htm

 7. Pijnboompitten? Die staan bij mij ook in het kruidenkastje. Voor de broccoli pesto pasta saus. Steeltjes van broccoli 4 min koken in 200 ml bouillon (die staan ook in dat kastje, trouwens), roosjes erbij. Nog 5 minuten koken. 200 gram geraspte parmezaanse kaas, eetlepel pijnboompitten, teen knoflook, eetlepel citroensap, peper en peterselie erbij. Pureren, 200 ml kookruimte erdoor en vlindertjes pasta erbij. Wij doen er ook nog uitgebakken spekjes door. Aten we vroeger heel vaak. Laatst weer gemaakt en toen vond ik het niet heel bijzonder. Gek is dat toch!

 8. Jemig, wat ben ik ontzettend slordig als ii jouw kruidenkast zie. Met als gevolg dat ik t overzicht soms kwijt ben en wederom laurierbladeren koop die er nog blijken te zijn. Hier ook vrij van pakjes, veel leuker en lekkerder. Gebruik wel echt meer zout dan jij…

 9. Grappig, ik ben juist ook aan het broeden op een blogje over mijn kruidenpotjes. Zoals het er bij jou uitziet…zo is het bij mij dus niet. Maar het wordt hoog tijd dat het wél zo wordt. Komt op mijn to-do-lijstje.

 10. Mooie verzameling heb je daar! Ik heb een lade vol :-) The husbond koopt ALTIJD kruiden als hij op een markt is. Van mij mag het iets simpeler.
  Fijn dat koken een (beetje) hobby is geworden. ‘t Wordt nog wat met jou ;-)

 11. Ik kook niet graag, maar heb wel een keukenka vol kruidenpotjes, en sinds vorig jaar buiten een grote bak vol verse kruiden, die zelfs na de lange winter toch weer fijn ‘kruid’ staan te zijn.

 12. Ik gebruik weinig pakjes en zakjes. Er zit inderdaad veel rommel in. Ik zou niet de light-variant gebruiken. Vaak adviseert men de volle variant en is die beter. In light zit veel rommel. Ik eet koolhydraatarm.
  Ik koop soms verse kruiden en mik dat zoveel mogelijk overal in. Ik heb een klein kruidenhoekje. Dat is handig. Ik kook veel van https://rinekedijkinga.nl/recepten/ de bietensalade, de curry en de wortelsalade zijn erg lekker

 13. Helaas ik kan je ook niet adviseren, heb er geen verstand van! Zoveel heb ik ook niet, het blijft bij mij beperkt tot knoflook (heel weinig), ketjap, kerriepoeder, paprikapoeder, zout, peper, aromat en bouillonblokjes. En… Mix voor kip (traditioneel) van Verstegen, dat smaakt werkelijk overal in en op. Ik maak er zelfs mijn gehaktballen mee op smaak.
  Ik gebruik dus nog regelmatig zakjes en pakjes, maar zout voeg ik tijdens het koken sowieso nooit toe. Dat doen we wel op het bord als het echt nodig is.
  Je bent een kanjer hoor!

 14. Wat mij betreft ontbreekt er niets. Heb zelf, ondanks dat ik zonder pakjes kook (met uitzondering van currypasta’s), een stuk minder. Heb te vaak bijna volle potten van het een of ander weg moeten doen want over datum. Tegenwoordig bekijki ik een recept, en bedenk ter plekke de vervanger van afwezige kruiden. Aangezien we niet weten hoe het met het oorspronkelijke kruid zou smaken, hebben we geen last van die vervanging.
  Goed bezig mevrouw de Barones!

 15. Wauw, dat is een flinke verzameling kruiden inderdaad! Dat doe ik je niet na. Ik zit nog steeds met de pakjes en de zakjes tot mijn schande.

 16. Grappig om te zien, jij hebt ongeveer dezelfde ontwikkeling qua koken doorgemaakt als ik. Ik kook nu al enige jaren H. ello Fr. esh en daardoor ben ik ook weer anders gaan koken, veel van geleerd. Dus als je nog eens tips wilt?

 17. Mooie verzameling! Wij gebruiken ook nog gerookt paprika poeder. Op gebakken aardappels en in allerlei gerechten. Een aanrader.

 18. Wat ik bij jou nog niet kon ontdekken is Ras el Hanout een mengsel uit de Marokkaanse keuken. Ik stoof er vlees in met abrikozen. Ben bezig met mijn recepten bij te werken. Binnenkort hopelijk op mijn blog.

 19. Tip voor de verse kruiden: invriezen! Is genoeg over te vinden op het internet, wat wel en niet. Maar hoef je dus niet meer weg te gooien. Wat ik ideaal vind is kruiden en specerijen bij de toko kopen, in plastic zakjes. Die doe ik over in deze potjes van de action. https://www.action.com/nl-nl/p/kruiden-voorraadpotten/
  Voordelen: dingen zitten in dezelfde potjes, stickertje er op maakt duidelijk wat er in zit, potjes zijn te stapelen en ook een flinke theelepel is geschikt om er rechtstreeks uit te scheppen (handig voor de recepten waarin je meerdere tl’s toe moet voegen).
  Met mijn kruiden en specerijen maak ik soms een eigen mix, ook in zo’n potje. Bv. Mexicaans of Italiaans. Als je dan eens snel wat op tafel wil zetten ben je met wat wraps, gehakt, bonen en wat Mexicaanse kruiden zo klaar. De ingrediënten/verhoudingen voor zo’n mix zijn ook op internet te vinden (en altijd naar eigen smaak aan te passen, minder zout, meer chilipeper etc. )

 20. Bij mij sluipen er langzaam maar zeker ook steeds meer potjes met kruiden het huis in. Ik heb niks tegen pakjes en zakjes, maar ik merk dat ik ze bijna nooit meer gebruik (lees: hooguit tien keer per jaar). Alles gaat er toch een beetje hetzelfde mee smaken ofzo en ik vind vers toch wel heel erg lekker.
  Goed idee wel om de kruiden op alfabet te zetten. Ik zoek me altijd een ongeluk, namelijk.
  Kun je niet eens wat lekkere recepten met ons delen?

 21. Dan kan ik helemaal niets voor je betekenen;-) Ik krijg één zo’n plankje van jou niet eens vol denk ik. Maggi staat er wel voor Henk, ik gebruik het nooit en verder houdt het wel op met peper, nootmuskaat, kerrie, paprika , oregano, laurierblad,kruidnagel en bouilionpoeder. Knoflook komt er niet in! En nee, natuurlijk nooit pakjes of sausjes.

 22. Hier kan ik je niet bij helpen. Robbert is de kok sinds eind jaren 90. Jij hebt trouwens meer kruiden in huis dan wij.

Reacties zijn gesloten.