Soms … snap ik het niet meer

Echt, ik snap het. Ik vind het ook heel erg. Zoals jullie wel weten ben ik heel erg van de historie en in 1998 stond ik nog -al bibberend- boven bij de torens.

Maar ik snap niet dat er in no time € 700 miljoen euro gedoneerd is, terwijl er in mijn ogen op zoveel andere fronten veel en veel meer behoefte aan (financiële) steun is. #rampen #oorlogen #armoede

Kan iemand mij dit uitleggen? Ik ben namelijk even de weg kwijt.

17 gedachten over “Soms … snap ik het niet meer

 1. Awel ik snap dat ook niet. Het zoveelste teken dat de prioriteiten van de maatschappij compleet fucked up zijn.

 2. Doneren voor ND is goede reclame. In ieder geval is het geld voor een volledige renovatie nu wel beschikbaar. Voor de brand niet.
  Las net dat er een wedstrijd wordt uitgeschreven onder architecten om een nieuwe spiraal te ontwerpen.
  Ik snap er geen hout van…

 3. Dit is geld waarvan ze zien dat het nut heeft en z er iets voor terug krijgen. De meeste oorlogen worden als bodemloze put gezien. Ik vind die crowdfundings wel vaker enigszins krom. Als je dan geld geeft stop het dan gewoon in iemands hand dan weet je zeker dat het er terecht is gekomen.

 4. Ik had het mooier gevonden als dat geld door iedereen ingezameld was. 2 euro van die, 5 euro van die. Wij hadden best iets willen storten. Vriendjelief heeft jaren in Parijs gewoond en was best ontdaan over wat er gebeurde. Dat er nu ineens zo’n smak geld binnenkomt lijkt mij vooral borstklopperij. ‘Kijk eens hoe goed ik ben! Ik geef een paar miljoen’ Straks willen ze nog reclame op de Notre Dame. Ik houd maar vast aan de gedachte dat er veel mensen een hele hoop werk gaan hebben aan de restauratie. Zo komt het geld toch weer een beetje bij de arbeiders terecht .

 5. We zullen samen de weg moeten zoeken want ik ben ‘m ook kwijt, té belachelijk voor woorden. Het Vaticaan is mega rijk en zal ook wel een verzekering hebben maar wat dan nog als ze niét hebben.
  Het blijft een “gebouw” . Belachelijk dat er blijkbaar mensen zijn die daarvoor zomaar met miljoenen willen smijten terwijl dat blijkbaar niét kan voor dingen die nog altijd belangrijker zijn een mooi gebouw.

 6. Het roept heel veel op. De media besteden er ook veel aandacht aan. Het heeft m.i te maken met media-aandacht, icoonvorming en emotie. En vooral met het tegen elkaar opbieden van miljonairs. Het geeft te denken. Eigenlijk vind ik dat overheden zorg moeten hebben voor hun momenten en ervoor moeten zorgen dat er fonds is om te gebruiken bij rampen. Daarbij was de Notre Dame slecht onderhouden.het legt Macron in ieder geval geen windeieren. Aan de andere kant geniet ik van de saamhorigheid en ben ik blij dat de kerk hersteld wordt ( maar er zijn meer monumenten die daarom vragen)

 7. Ik kan het je helaas ook niet uitleggen.. maar heb ook hetzelfde gevoel…
  Weet je, ik denk dan altijd maar, gelukkig hoef ik niet alles te snappen wat er op deze aarbol gebeurt… en heel soms geeft dat genoeg rust om zonder te oordelen door te gaan :-).

 8. Snap je wel hoor, maar het is wel Werelderfgoed en zo zonde als er een ruïne blijft staan en er niets meer aan gedaan wordt. En dat het zo snel gaat met die gulle giften is bizar. Voor de Parijzenaars en Frankrijk is het prachtig dat de kathedraal hersteld zal kunnen worden. Zal heel veel tijd gaan kosten.

 9. Ik snap je wel een beetje, maar vind het toch ook belangrijk dat alles goed hersteld gaat worden. Ik heb de gedachte als ik lees wat een krankzinnige bedragen voetballers en tennissers en zo verdienen

 10. Kerken zijn doorgaans heel goed verzekerd. Het Vaticaan heeft een vermogen van ongeveer 20 miljard Euro. Die som is makkelijk wat mij betreft.

 11. Ik vermoed dat ik naast je loop daar waar je de weg kwijt bent. Hoewel…. Het heeft denk ik ook te maken met dat het ‘opeens’ is. Bij grote natuurrampen wordt ook veel meer opgehaald dan bij doelen die het hele jaar door geld ophalen. O enne… Ja, ik vind het ook erg. Ik was er nooit, maar keek toch geschokt naar de beelden. En toen de toren nog rechtop overal bovenuit kwam, gingen m’n gedachten naar 11 september. Die toren zou toch niet net zo in elkaar zakken als we toen zagen? Toch bizar hoe je brein dan dingen aan elkaar linkt. Vlammen om een toren brengen me blijkbaar terug naar die ene dinsdag inmiddels al heel wat jaren geleden.
  En weet je wat ik trouwens ook niet snap? Dat er dan binnen de kortste keren iemand op Twitter iets roept over bevolkingsgroepen die dit op hun geweten hebben, terwijl tot nu toe alles wijst op een ongeluk. Eerst even tot tien tellen, mensen. Maakt de wereld een stuk minder eng.

  • Maar weet je, ik volg die vergelijking met 11 september juist helemaal niet. Daar hebben mensen willens en wetens duizenden anderen de dood in gejaagd. En waarom?
   Hier gaat het hoogstwaarschijnlijk om restauratiewerkzaamheden die heel erg mis gegaan zijn. Ook al is dat op dit moment nog niet duidelijk.
   Ik vind het echt erg, maar ik kijk vooral vol bewondering naar wat er nu gebeurt …

   • Qua oorzaak ging ik ook niet terug naar 11 september, maar wel qua beeld. Zo’n toren in het vuur. Bang dat ie in zou zakken. En hij hield het inderdaad niet. Het ging mij alleen om het beeld, niet om het hoe en waarom. Ik ben heel blij dat er nu hoogstwaarschijnlijk geen sprake is van kwade opzet!

Reacties zijn gesloten.