Het oordeel & De munt van Judea

Ik kwam er een beetje bij toeval achter dat deel zes van de Bergmankronieken uit gekomen was dus dat ebook heb ik snel gekocht. Waar gaat ‘Het oordeel‘ over?

Sebastian Bergman is teruggekeerd naar zijn oude leven en heeft nog slechts sporadisch contact met de Nationale Recherche. Van zijn dochter Vanja heeft hij al vier maanden niets meer gehoord. Ze woont en werkt inmiddels in Uppsala, bij de plaatselijke politie. Dan wordt Uppsala opgeschrikt door een serieverkrachter die zijn slachtoffers verdooft voor zijn daad. Een van hen komt daarbij te overlijden en een ander slachtoffer pleegt zelfmoord wanneer de aanval zich herhaalt. De politie roept de hulp in van de Nationale Recherche en ook Bergman sluit zich weer bij het team aan. De angst voor nieuwe verkrachtingen wordt steeds sterker. Vanja besluit zichzelf als lokaas in te zetten en brengt daarmee haar eigen leven in gevaar. Maar de dader heeft nog een ander doel…

Tja, wat kan ik zeggen, ik was een beetje teleurgesteld. Dit boek had niet dezelfde vaart als de andere en ik vond het ook allemaal wat onwaarschijnlijk en vergezocht en bijzonder hoe de dader handelde en hoe de slachtoffers reageerden en nodeloos ingewikkeld alles gemaakt werd of zoiets … nou ja, gewoon alles viel dus tegen. Jammer dus eigenlijk.

Sebastian zelf echter blijft een intrigerend personage dus die stukken zijn dan weer wel interessant. Ook de manier waarop Vanja met hem omgaat is bijzonder om te volgen. Maar het allerspannendste is toch wel de gebeurtenissen rondom Billy en wat naar welke climax die zullen gaan voeren. Die rode draad roept om een zevende deel.

En dan is daar ‘De munt van Judea‘ van Kefah Allush.

Gabriel Davids krijgt een mysterieus e-mailbericht dat verwijst naar zijn Palestijnse vader, die dertig jaar geleden spoorloos is verdwenen. Het bericht is afkomstig van een antiquair uit Jeruzalem, die hem dringend uitnodigt een pakket in bezit te komen nemen dat zijn vader bij haar bezorgd heeft. Ondanks zijn weerzin tegen de vader die hem als klein kind heeft achtergelaten, stapt hij op het vliegtuig. De beslissing om af te reizen naar de heiligste stad ter wereld werpt hem een zeldzame en zeer kostbare oude Joodse munt en een prachtige vrouw in de schoot, maar hij belandt ook in een levensgevaarlijke zoektocht naar zijn verloren vader. Diens verdwijning blijkt het gevolg te zijn van machtige krachten die voor niets terugdeinzen om hun positie zeker te stellen. Gabriel stort zich in een spannend avontuur dat hem leidt naar plaatsen in het Midden-Oosten en Afrika. Hoe kwam zijn vader aan deze munt? En wat maakt dat de onbekenden tot alles bereid zijn om dat kleinood te bemachtigen?

Een prima boek voor tussendoor, zeker niet hoogstaand, maar aardig. En daar is dan wel alles mee gezegd. Bijzonder dat Allush de hoofdpersoon niet laat vloeken maar hem telkens ‘verdulleme’ laat zeggen en tja, dan verlies ik toch een beetje mijn interesse. Laat hem dan überhaupt niet vloeken of leg er niet juist de nadruk op door uit te leggen waarom Gabriel ‘verdulleme’ zegt. Totaal overbodige info die voor mij een boek minder interessant maakt. Wat ik dan weer wel leuk vind is de achtergrond van de auteur en het feit dat dit boek deels in Nederland en deels in voor mij onbekende landen plaatsvindt.

7 gedachten over “Het oordeel & De munt van Judea

  1. Knap dat je van een boek dat je maar zo zo aardig vindt, toch een zo prima recensie weet te schrijven. Maar het is niet mijn soort boek, helaas.

  2. Hmmm… dit zijn geen boeken/thema’s die ik zelf zal lezen. Het is altijd jammer als je teleurgesteld bent in een boek. Ik kan daar soms echt van balen. Het principe tussendoor boeken snap ik heel goed. Ik lees daar bewust wel eens een chicklit voor. Even lekker tussen andere boeken door. Net zoals een magazine eigenlijk.

  3. De Bergmankronieken kende ik nog niet. Ik dacht in eerste instantie dat ik die dus wel wilde lezen, maar nu zie ik dat deze je tegenviel, dus eh ik denk er nog maar even over…

    • De eerste vier delen zijn echt heel tof, daarna wordt het wat minder. Vind ik tenminste. Maar dan nog werk de moeite waard.

Reacties zijn gesloten.