De vergeten Deverill, Hannekelief & The hate u give

Santa Montefiore schreef inmiddels al een vierde deel rondom de ‘Deverills’ en dat moet je natuurlijk lezen als je de eerste drie delen al gelezen hebt. Waar gaat ‘De vergeten Deverill‘ over?

Kasteel Deverill, 1892. De zeventienjarige Arethusa Deverill is een ongetemde schoonheid. Ze weigert zich erbij neer te leggen dat vrouwen alleen maar geschikt zijn om te trouwen en kinderen te krijgen. Om te ontsnappen aan een huwelijksaanzoek, overtuigt ze een nicht van haar vader ervan haar uit te nodigen voor het balseizoen in Londen. Ze geeft niets om de aristocratische mannen die haar daar het hof proberen te maken, maar als de Madison Brothers uit New York komen optreden op het bal, verandert haar leven ingrijpend.

Nantucket, Massachusetts, 1962. Als na de dood van Arethusa Clayton blijkt dat zij haar as wilde laten uitstrooien op een heuvel bij het Ierse kasteel Deverill, zijn haar kinderen stomverbaasd. Zij hebben nog nooit van het kasteel gehoord, hoewel ze weten dat hun moeders meisjesnaam Deverill was en dat ze als jonge vrouw de armoede in Ierland ontvluchtte. Nog groter, en onaangenamer, is de verrassing als blijkt dat Arethusa een derde van haar erfenis nalaat aan een onbekende. Als er op de uitvaart geen enkel familielid van hun moeder aanwezig blijkt te zijn, realiseert dochter Faye zich dat ze eigenlijk niets over haar weet. Waarom wilde Arethusa na haar dood terugkeren naar het land waaraan ze bij leven een hekel leek te hebben?

Tja, wat kan ik ervan zeggen? Eigenlijk heb ik het boek vooral ‘scannend’ gelezen want ik denk niet dat de bijna 500 pagina’s mij anders zo erg hadden kunnen boeien dat ik het helemaal uitlas. Het was een prima boek hoor, de stukken die ik gelezen heb, maar verder ook wel heel veel langdradig en zoetsappig gedoe.

 * * *

Dan ‘Hannekelief’, een boek gebaseerd op het verhaal van een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in een dorp hier op een kilometer of vijf vandaan ondergedoken zat. Hanneke is als jong meisje door Ru Paré naar V. gebracht waar zij terechtkwam in het boekwinkeltje van ‘de Badkaat‘ (aan wie we op 4 mei al een keer aandacht besteed hebben). Via de Badkaat en kwam Hanneke in E terecht waar ze liefdevol is opgevangen door tante Joske en oom Jan en waar zij gewoon meedraaide in het dagelijkse leven. Men had bedacht dat Hanneke gerust een meisje uit Indonesië kon zijn wier ouders tijdens het bombardement van Rotterdam om het leven kwamen. Tijdens Operatie Market Garden lag E. middenin de frontlinie en zijn tante Joske, haar babietje Regientje en Hanneke op de fiets voor het oorlogsgeweld gevlucht. Hanneke zat achterstevoren op de pakkendrager en trok zo de wieg met daarin Regientje mee. Op hun vlucht komen ze ook in ons dorp terecht waar ze een nachtje overnachten. Uiteindelijk vindt de moeder van Hanneke haar dochter terug omdat Hanneke haar een keer een brief geschreven heeft met ‘Houdoe Hanneke’ eronder. Haar moeder fietste vervolgens heel Brabant door om uiteindelijk herenigd te worden met haar dochter.

Het boek is een echt kinderboek en leest dus heel gemakkelijk. Het is wel een heel intens boek met mooie opmerkingen/gedachtes van Hanneke waarvan ik betwijfel of een achtjarig meisje ze zo denkt. Tegelijk zou het best kunnen eigenlijk. De zin ‘in die laarzen zit veel stamp’ vond ik zo bijzonder, die zit nog steeds een beetje in mij hoofd. Hanneke heeft het dan over de laarzen van de Duitsers, boze laarzen dus. Met veel stamp.

Het boek is geschreven door een man uit een ander kerkdorp van onze gemeente en is ook opgenomen in het lesmateriaal voor alle scholen in onze gemeente. Ru Paré redde vele kinderen en daarover is een expositie genaamd ‘de onderduikkinderen van Tante Zus’ samengesteld. Die expositie komt eind augustus voor een paar maanden naar onze gemeente.

Ik heb het boek ‘Hannekelief’ met veel interesse gelezen en was er van onder de indruk. Dat komt natuurlijk deels omdat het me ‘werktechnisch’ raakt, maar vooral toch ook om het verhaal en omdat ik vind dat we dit soort dingen nooit moeten vergeten.

Er staan poëziegedichtjes in en een heleboel foto’s en de layout past precies bij het soort boek vind ik. Het boek is niet via bol.com te koop en ik vermoed dat het ook niet in bibliotheken te leen zal zijn. Het is wel te koop voor € 12,50 en ik denk dat dat geen cent te veel is. Niet voor volwassen en ook niet voor (eventuele) (klein)kinderen. Ga naar hannekelief.nl en snuffel daar maar ‘ns rond. Het is echt een interessante website.

 * * *

Tot slot las ik ‘The hate u give‘ van Angie Thomas.

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

In het vliegtuig naar Kaapstad heeft De Student de film gezien die gebaseerd is op dit boek en zij was er zwaar van onder de indruk. Starr woont in een zwarte, arme wijk en de verschillen tussen blank en zwart zijn groot, er is veel agressie en wantrouwen tussen verschillende groepen. In de wijk zijn gangs die elkaar het leven zuur maken en ook al is dat natuurlijk hartstikke fout, ergens snap je het ook wel als je vanaf je geboorte eigenlijk al kansloos bent omdat het systeem nou eenmaal niet klopt. Al van jongs af aan leert Starr dat ze, mocht ze ooit aangehouden worden door een agent, haar handen omhoog moet doen en mee moet werken. Als Starr en Khalil worden aangehouden wordt Khalil zonder enige aanleiding door een agent doodgeschoten. De agent lijkt ermee weg te komen en Starr worstelt met wat ze moet doen. En of ze dat kan en of ze dat durft.

Het begin van het boek vond ik behoorlijk warrig en daar komen ook een heleboel namen in voor dus ik moest er even inkomen. Maar na dat wat stroeve begin heb ik het boek in één adem uitgelezen. Wat een vooroordelen leven er toch onder mensen. Wat een oneerlijkheid, wat een uitzichtloosheid ook. En wat een kanjer is Starr! Een boek dat het lezen waard is en ik zal binnenkort de film ook gaan kijken.

Naar welk boek gaat jouw voorkeur uit?

8 gedachten over “De vergeten Deverill, Hannekelief & The hate u give

  1. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste boek!
    Lijkt me zeer de moeite waard.
    Van Montefiore heb ik ooit één keer een boek gelezen. Net als jij met dit boek scannend. Daarna nooit meer aan een boek begonnen van deze schrijver.
    Niet echt mijn stijl.

  2. Oh ja! Die laatste was ik alweer vergeten! Ik zag een voorstukje van de film ooit en toen dacht ik ook dat ik het boek wilde lezen. Thanks!

  3. Hannekelief lijkt me een heel indrukwekkend, mooi boek. Heel mooi ook dat het deel uitmaakt van het lesprogramma op de scholen. Zo krijgt de oorlog voor kinderen ‘een gezicht’ en dat helpt vaak om er bewuster mee om te gaan.

  4. Zeer beslist gaat mijn voorkeur uit naar het laatste boek, The hate u give. De andere twee boeken ken ik nog niet, maar the hate heb ik gelezen. Ik was heel erg onder de indruk en vond dat het op middelbare scholen verplichte kost zou moeten zijn. Evenals de film, die ik later zag.

Reacties zijn gesloten.