Boete

Ik appte de meiden laatst een berichtje over de boete die er vanaf 1 juli staat op appen op de fiets. En uiteraard bevond ik mij in een niet voortbewegende staat toen ik hen dat appte. In dat appje maakte ik de dames duidelijk dat eventuele boetes voor hun eigen rekening zouden komen.

Geen idee of de dames appen op de fiets. Ik hoop van niet, maar ik weet ook dat het niet reëel is om te denken dat ze nooit zulke dingen doen. Maar nogmaals: ik hoop van niet. Ik vind het al behoorlijk vervelend dat (vooral) De Student vaak rondfietst met oortjes in. De muziek mag van mij dan ook nooit hard staan. Maar of ze zich eraan houdt? Ik weet het niet. Ik hoop het! En man, man, man, wat zijn het er veel die appen op de fiets en wat kan het toch ongelooflijk verkeerd aflopen.

Eerlijk gezegd kan ik het niet eens. Appen op de fiets. Of in de auto. Ik ben zo gewend om gefocust te zijn op het verkeer en ik vind het ook zo suf, dat altijd maar bereikbaar willen zijn. Of moeten zijn. Of denken te moeten zijn. Vooral dat laatste is een issue geloof ik.

Maar nogmaals: ik kan het niet eens. Ik kan niet naar beneden kijken als ik fiets. En dan ook nog typen. Dat gaat never nooit niet lukken. Gelukkig maar.

Tot grote frustratie van De Scholier zeg ik er ook altijd iets van als ik iemand zie appen op de fiets. Meestal iets in de trant van ‘niet appen joh, hartstikke gevaarlijk!”, of ‘boe’.  Maar goed, dat is ‘voor schut’ aldus De Scholier en ze denkt ongetwijfeld ook ‘waar bemoeit mama zich nu weer mee’. Maar eerlijk? Ik hoop dat iemand dat ook doet richting De Student of De Scholier als zij al append op de fiets zitten.

Mijn telefoons staan heel vaak op stil. Heerlijk rustig. Mijn werktelefoon gaat sowieso op stil als ik thuis ben. Ik loop er dan wel af en toe langs en kijk of ik nog iets heul belangrijks heb gemist. En afhankelijk daarvan reageer ik. Of niet. Maar goed, daar wilde ik het niet over hebben. Als ik tijdens het fietsten gebeld wordt, dan ga ik stilstaan en neem op. In de auto neem ik sowieso nooit op. Maar goed, vaak staat de telefoon gewoon op stil.

Appen in de auto. Ook zoiets. Nog nooit gedaan. Ook dat kan ik niet. Je kunt toch niet op het verkeer letten dan. Maar jemig, wat zijn er veel mensen die wat dus blijkbaar wel kunnen. Echt ongelooflijk. Tot het een keer verkeerd gaat …

Hoe zit dat met jou? App je ooit op de fiets? In de auto?

31 gedachten over “Boete

 1. Ik snap niet hoe mensen dat doen. Ik kan niet blind typen op mijn gsm, dus die zit altijd mooi in mijn handtas of fietstas. Soms check ik wel even de route (als ik ergens heenga waar ik het niet goed ken), dat is dan wel snel ff in de hand (want anders moet ik op elke straathoek stoppen) maar dan wel meteen de gsm weer in mijn zak. Bon, ik zal vanaf nu dat dan ook maar niet meer doen :) :)

 2. Ik heb geen auto. Voordeel: ik kan er niet in appen (rijden kan ik trouwens ook niet). Sinds ik 10.000 stappen per dag loop, fiets ik bijna niet meer. En als ik wel fiets kan ik ook niet appen. Daar ben ik niet handig genoeg voor.
  Ze zouden appen trouwens ook moeten verbieden bij het oversteken van straten. Dat zie ik regelmatig en in Maastricht zag ik eens twee jongeren die al append op het zeebrapad bijna tegen elkaar op botsten. Ze mompelden even sorry en vervolgden hun weg.

 3. Ik heb geen app-araat. Wel weet ik iets van statistiek en fietsen. De toename van het aantal dodelijke ongevallen zit in de groep boven de 50 en dan vooral oudere mannen. In de groep scholieren is al jaren een afname van het aantal fietsslachtoffers. En juist die groep appt meer, en trekt onderweg ook doodleuk een blikje redbull op de fiets open. Wat me wel opvalt is dat het aantal fietsslachtoffers dat in de voorrang is bij rotondes of oversteken de laatste jaren ‘onverklaarbaar’ toeneemt. Het gaat dus om automobilisten die ‘plotseling’ op die plekken geen voorrang meer geven. Zelf heb ik een vaag vermoeden dat deze autobestuurder teveel afgeleid zijn en dat kan deels in de communicerende elektronica zitten. Neemt niet weg dat ik voor het verbod op afleiding ben. Dus ook meteen maar reclameborden bij zebrapaden en op rotondes weghalen.

  • Verwacht overigens ook niets van de handhaving. Stadswachten checken hier alleen of auto’s betaald parkeren. Een auto die een voetpad of een fietsstrook blokkeert pakken ze niet aan. Fietsen op de stoep net zo min. De politie heeft tekort mensen en komen alleen voor de grotere problemen. Ze zullen best wel eens een razia houden, zoals nu een paar keer per jaar met een rollerbank voor snorscooters. 100% prijs, al die dingen kunnen te hard. Maar na 10 minuten komt er geen scooter meer langs omdat ze op de hoogte zijn. Bij fietsers zal dat niet anders gaan. Een bekeuring zal net zo’n toevalstreffer worden als een grote prijs in de loterij.

 4. Tommy-Boy komt uit mijn dorp en ik ben zeer begaan met zijn vader (ouders) die de actie hebben opgestart. Ik ben dan ook heel erg blij voor ze dat de boete er nu komt en appen op de fiets wordt verboden!

  Zelf heb ik mijn telefoon ook altijd op stil staan, heerlijk rustig. Ik kijk wanneer ik kijk en hou de telefoon sowieso in mijn tas als ik in de auto zit.

  Goed dat je jouw dochters erop wijst! Het kan zo mis gaan!

 5. Nee ik app nooit op de fiets of in de auto. Toen er pas mobieltjes waren wilde ik nog wel eens telefoneren in de auto, maar ook dat hoort al weer tot een ver verleden.

 6. Appen op de fiets? Dat slaat nergens op. Dat is gigantisch onverantwoord. Want ook al vinden die jongeren (maar het kunnen natuurlijk ook volwassenen zijn) dat ze prima tegelijk kunnen fietsen en appen. Dat is puur omdat ze het geluk hebben dat anderen wél op letten. En dat geldt natuurlijk ook voor appen tijdens het auto rijden. Je auto kan niet omvallen. Dat is het verschil.

 7. Ik kan dat ook niet, appen in de auto of op de fiets. Ik denk tenminste dat ik het niet kan, want ik heb het nog nooit geprobeerd eigenlijk…

 8. Nee ik app nooit op de fiets of in de auto. Sowieso hoor ik mijn telefoon vaak niet als ie in mijn tas zit, maar los daarvan: ik snap echt niet dat mensen dat kunnen autorijden en appen tegelijk?
  Verder voer ik hier al jaren discussie met mijn dochter die dus wel altijd zit te appen tijdens het fietsen. Aangezien ze tegenwoordig voor de klas staat op een middelbare school heb ik gezegd dat ze nu toch echt het goede voorbeeld moet geven en het wel heel erg voor schut zou zijn als ze straks een boete krijgt voor appen op de fiets terwijl verderop een groepje van haar leerlingen staat.

 9. Nou, je lokt veel reacties uit zeg. En merendeels hoort niet bij de appende verkeersdeelnemers. Zal wel een leeftijds-dingetje zijn ;-)…

  Jouw verhaal zou ik zo één op één over kunnen nemen. Wat betreft mijn eigen gedrag, maar ook dat van Jongste. Appen doet hij niet, maar die oortjes in…oh, een gruwel vind ik het.

  Ik ben blij met de mogelijkheden die een smartphone me geeft. Maar ik wil niet mee in het ‘altijd bereikbaar’ zijn. Ben dat dus ook niet. Althans, ik reageer daar niet naar. Het geeft me een opgejaagd gevoel en dat vind ik erg onprettig.

  Wanneer ik dan op een moment op de dag ‘mijn administratie ga doen’ – ik beantwoord dan appjes en mails – denk ik “zo, taak gedaan.” Maar binnen 5 minuten krijg ik de helft aan reacties alweer terug. Dat geeft mij dan het gevoel dat ik ‘weer aan de beurt ben’. Dat is een soort van opgelegde druk, die ik niet prettig vind. Maar ja, dat is mijn probleem. Mijn oplossing is dan niet direct reageren, maar weer even opsparen tot een administratie moment.
  Het mooie is dat mensen dit prima accepteren en zeggen “ja, dat weet ik van jou, dat jij altijd later reageert’. Nou, mooi toch?

 10. Grinnik. Ik bel niet eens op de fiets. Ik ben zo’n muts dat ik twee handen nodig heb om op- of af te stappen. In de auto ook niet. Al is het alleen maar omdat ik dan geen luidkeels commentaar kan leveren op al die anderen die het wel doen.

 11. Tja, je hebt hier de verkeerde doelgroep denk ik :-))
  Maar ook hier zie je (regelmatig) af en toe fietsers die app’en. Ook hier gaat er een flinke bekeuring aan komen en da’s maar goed ook.
  En in de auto is het al helemaal link.

 12. Ik ook zeker niet. In de auto gaat de telefoon automatisch over op handsfree (was overigens heerlijk rustig toen dit weken niet lukte haha). Appen doe ik dan alleen heel soms in de file (als ik echt stilsta…) en fietsend sowieso niet… ook iets met motorisch niet helemaal een goed idee haha.

 13. Als ik aan het verkeer deelneem dan laat ik mijn telefoon voor wat het is. Ik heb alleen in de auto mijn bluetooth aanstaan zodat ik kan opnemen mocht ik onder het rijden gebeld worden.

 14. Nee echt niet. Ik vind appen gewoon al lastig. Gelukkig kan ik mijn smartphone aansluiten op mijn computer en dan gewoon appen via mijn beeldscherm. Dat typet veel makkelijker dan op dat kleine schermpje van mijn smartphone.

 15. Heb nog steeds prepaid, dus afhankelijk van wifi, en die heb ik niet in de auto of op de fiets. En wat je niet kent mis je niet. Bovendien zou ik het ook niet kunnen. De appjes die binnenkomen wanneer ik weer in wifi gebied kom blijken ook nooit zo dringend. Had eerlijk gezegd wel eens app contact met dochter, als zij wel eens in het donker in haar eentje naar huis kwam……

 16. Ik app nooit. Kan het niet eens met mijn foon uit de vorige eeuw. En ik ben het helemaal met je eens.

 17. Ik app zelfs niet tijdens het wandelen. Dan ga ik even stilstaan.
  Mijn vorige telefoon was verbonden met mijn auto. Dan kon ik siri de appjes voor laten lezen en haar een antwoord dicteren. Zelfs dat nauwelijks gedaan. Alles wat de aandacht bij het verkeer wegtrekt voelt (is) als gevaarlijk.

 18. In de auto app ik nooit, tenzij ik er als passagier naast zit en echt moet appen, maar anders staat mijn telefoon sws op stil. Ik neem ook nooit de telefoon aan als ik in de auto wordt gebeld, zowel mijn vriend als ouders weten dat, dus als er echt iets dringend is, dan moeten ze gewoon nog een keer bellen, dan ga ik zsm naar een parkeerplaats om terug te bellen.

 19. Ik maak genoeg mee als tourfietser met appende fietsers, oortjesfietsers, en die het leuk vinden om slalommend over de onderbroken streep op het fietspad te rijden.

  Let op mijn woorden:
  Ook na 1 july is dit gedrag niet meer uit te bannen!

  Een collega fietser doet het rigoureus.
  Hij slaat die apparaten tijdens het langsrijden uit hun handen.
  Gevolg, enorme scheldpartijen van de jeugd.
  Daarop keert hij en vraagt ze vriendelijk, WAT MOT JE????
  Ook met deze methode, die hij al jarenlang toepast, ban je dit gedrag niet meer uit.
  En de politie zal dit ook niet kunnen handhaven.

 20. Volgens Jan ben ik geen fietser. Mijn motoriek schijnt niet geweldig te zijn op de fiets. Nooit met losse handen kunnen fietsen ook. Dus nee, echt nog nooit gedaan. Bellen ook niet. Dan stap ik af, als ik het al hoor.
  In de auto wel eens, maar echt al jaren geleden, even snel een smiley terugsturen of zo. Maar daar kwam ik al snel van terug. Om de goeie smiley in te drukken moet je toch op je telefoon kijken en nee, autorijden en iets anders doen gaat gewoon NIET samen. Dus dat gebeurt gewoon niet.
  Goed dat je je dochters erop wijst. De jeugd denkt er gewoon veel te gemakkelijk over.

 21. Mijn telefoon is nog nog steeds ” sim only” ik kán bellen en niet al te veel mensen hebben mijn nummer, als ik alleen op stap ben, wat zelden gebeurt, heb ik in de auto de oortjes in om bereikbaar te zijn voor het geval er een probleem is met Henk waar dan altijd een oppas bij is. De app kan ik alleen gebruiken als ik WIFI heb en ik vind het prima zo. Zie inderdaad al genoeg gevaarlijk dingen in het verkeer in combinatie met telefoon of harde muziek

 22. Ik heb geen auto, dus daar hoef ik niet over na te denken. Op de fiets doe ik het nooit meer. Een keer geprobeerd een telefoontje te zien. Niet gelukt en snel afgestapt

 23. Ik app nooit op de fiets, ben daar ook veel te onhandig voor :-) maar zie soms mensen rijden en capriolen uithalen…zucht. ben blij dat ze het gaan beboeten!

 24. Appen op de fiets heb ik wel eens gedaan, maar ik merk dat het echt niet veilig is. Ik ben er daarom maar mee gestopt. In de auto app ik alleen in de file (echt stilstand) en zelfs dan vind ik het nog een beetje eng.
  Als ik in de auto mensen zie appen of weet ik veel wat ze met hun telefoon doen, vind ik dat altijd eng. Je merkt ‘t echt, bijvoorbeeld door geslinger op de snelweg. Ik ben trouwens wel benieuwd hoe ze die wet gaan handhaven. Lijkt me nog niet zo simpel.
  Bellen op de fiets gaat bij mij overigens prima, want dan kijk ik gewoon om me heen kijken. Het probleem is alleen dat de ‘rijwind’ ervoor zorgt dat de ander me niet kan verstaan.

 25. Nope nooit, veel te gevaarlijk, en de telefoon zit gewoon diep in mijn tas als ik rij op fiets of in de auto. Ik hoef inderdaad niet altijd bereikbaar te zijn, en hoe dringend kunnen dingen zijn, als je pas na een half uur of uurtje reageert. Als ie 3 x afgaat in een 5 minuten zoek ik een veilige plek om even te chequen, familie en vrienden weten dat ik onderweg niet opneem. Hoop dat dochterlief van 17 er ook zo mee omgaat, ze zegt van wel, maar weten doe je het nooit.

 26. Wel eens gedaan maar nee heel praktisch vind ik het niet. Ik kan makkelijk met m’n handen los fietsen maar dat nodigt me alsnog niet uit. Ik spreek mensen ook aan zeker jongeren. Meestal iets in de trant van je hebt zo’n leuk koppie dat schuurt er echt af als je valt.

 27. Ik ben motorisch niet zo heel handig.
  Appen en lopen tegelijkertijd vind ik al lastig laat staan op de fiets, ik zou er meer naast liggen dan op die fiets zitten vrees ik.
  En in de auto doe ik “het” eigenlijk ook nooit.

Reacties zijn gesloten.