Witte vleugels zwarte vleugels * De witte kamer * Laatste weduwe

Witte vleugels zwarte vleugels‘ van Sue Monk Kidd maakte diepe indruk op mij.

Charleston, South Carolina, begin 19e eeuw Voor haar elfde verjaardag krijgt Sarah het tienjarige slavenmeisje Hetty ‘Handful’ cadeau. Er ontstaat een gecompliceerde maar hechte vriendschap, die hun levens zal beïnvloeden. Gedurende vijfendertig jaar worden de meisjes gevolgd op hun levensweg. Ze worden geconfronteerd met verdriet, hoop, geschonden vertrouwen, onbeantwoorde liefde en haat. Hetty weet haar kracht en levenslust te behouden, terwijl Sarah de moed vindt om zich samen met haar jongere zus Angelina in te zetten voor de afschaffing van de slavernij en de rechten van de vrouw.

Ik vond het een indrukwekkend en prachtig boek dat, maar dat had ik tijdens het lezen niet eens door, deels gebaseerd is op het leven van Sarah en Angelina Grimké. Wow, wat een leven hebben die dames geleefd! De verhaallijn met Handful is vooral aangrijpend en heftig, wat is de slaven toch veel leed aangedaan. Verschrikkelijk.

Een zin vond ik overigens wel heel bijzonder. Op een gegeven moment zegt Hetty iets in de trant van ‘zij zijn dan wel vrij van lichaam, ik ben in ieder geval vrij van geest’. Die zin is zo raak. Hetty is slaaf maar haar gedachten zijn vrij, Sarah en Angelina mogen dan wel ‘vrij van lichaam zijn’, hun geest zit vast in conventies, vooroordelen en verwachtingen. Dit boek is een echte aanrader.

* * *

 ‘De witte kamer‘ van Samantha Stroombergen verraste mij ook best positief.

In een park in Leiden doet een wandelaar een schokkende vondst: een uitgemergeld lichaam met het cijfer 5 in zijn buik gekerfd. Het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Rechercheur Léon Coeur is geschorst vanwege een schietincident en moet zich eigenlijk gedeisd houden, maar ziet deze moordzaak als zijn kans om te bewijzen dat zijn team niet zonder hem kan. Hij besluit de hulp in te roepen van zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert. Als blijkt dat de journalist is onderworpen aan een wrede Midden-Oosterse marteltechniek, opsluiting in een volledig witte kamer, vermoeden ze dat hij te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam. Was hij een complot op het spoor? Was de werkelijke dader van de aanslag wel de vluchteling die samen met de bom tot ontploffing kwam? Stukje bij beetje komen Léon en Hanna dichter bij de angstaanjagende waarheid.

Vooral het begin van het boek vond ik zeer de moeite waard en dat maakte dat ik toch zo snel mogelijk het einde wilde bereiken. Helaas werd het boek richting dat einde wel wat minder boeiend moet ik zeggen, maar voor een debuut en voor een Nederlandse schrijver toch zeker een goed eerste boek.

* * *

Tenslotte las ik toch dat boek waar ik het in dit logje over had: ‘Laatste weduwe‘ van Karin Slaughter.

Een onschuldig uitje verandert in een nachtmerrie wanneer Michelle Spivey wordt ontvoerd terwijl ze met haar dochter aan het winkelen is. De politie zet een grote zoekactie op touw en haar partner doet een emotionele oproep in de media, maar Michelle is en blijft spoorloos. Een paar weken later, op een rustige zondagmiddag, worden Will Trent en Sara Linton plotseling opgeschrikt door het geluid van explosies. Ze gaan erop af, maar binnen no time loopt alles volledig uit de hand: Sara wordt gekidnapt en Will moet noodgedwongen undercover. De situatie voert hen naar een afgelegen plek in de bergen, naar de vreselijke waarheid over het lot van Michelle en een moordzuchtige radicale groepering…

Het boek wist me best wel te boeien al vond ik het allemaal wel wat bekend overkomen. Net alsof ik al ooit een boek dat hierop lijkt gelezen heb. Dat kan natuurlijk best wel, want sektes en afzondering en radicaliseren is al vrij vaak in boeken beschreven. En tja, het boek vond ik oké. Maar waar ik nou eigenlijk vooral nieuwsgierig naar ben is hoe Wil en Sara zich in al die voorgaande boeken hebben ontwikkeld. Ik ben immers met deel 1 gestopt voordat ik wist hoeveel trauma’s Wil opgelopen heeft in zijn jeugd en hoe hem dat vormde tot de blijkbaar uiterst bijzondere man die hij nu is. En dat vind ik dus wel jammer.

Is er iemand die me beknopt die informatie kan geven? En als je dan toch bezig bent, vertel ook even wat meer over Sara. Dank!

9 gedachten over “Witte vleugels zwarte vleugels * De witte kamer * Laatste weduwe

  1. Vooral het boek over de slavernij wil ik graag lezen. Dus….

  2. Ik ben fan van de boeken van Karen Slaughter, al ben ik niet helemaal bij met de laatste delen. Dat komt omdat ik te weinig tijd heb (en maak) om te lezen. Mijn advies is om met het echte deel 1 te beginnen: Nachtschade. In dit deel maak je kennis met Sara, haar (ex) man Jeffrey, haar ouders en zus en het werk wat ze doet in Grant County. Wil komt pas in beeld in het boek Triptiek, dat ik het minste boek van de hele reeks vind. Als je van het lezen van series in volgorde houdt, dan kan ik je de Grant County (Sara/Jeffrey), de Atlanta (Wil) en de Georgia (Sara/Wil) van harte aanbevelen.

  3. Dat eerste boek ga ik zeker lezen. Ik googlede het op een deense site en zie dat ze nog meer boeken heeft geschreven. Moet ik onthouden!

  4. Ik heb ook Witte vleugels zwarte vleugels gelezen en vond het ook een heel goed boek.

  5. Eh nee, ik kan je niet aan informatie helpen. Maar ik vond ‘De witte kamer’ ook echt een fijn boek. Las lekker snel en af en toe wat Nederlands tussendoor vind ik wel prettig.

Reacties zijn gesloten.