Op zoek naar hét idee …

Binnenkort start De Student met haar vierde jaar aan de Hogeschool. Wow, die meid studeert half 2020 gewoon helemaal af als alles volgens planning verloopt.

Het afgelopen jaar heeft ze twee toffe stages gelopen waarvan de stage in Kaapstad natuurlijk een fantastische ervaring was en ze heeft de laatste weken van het studiejaar nog een minor (ik moet zeggen dat ik niet heel veel meer snap van hoe opleidingen in elkaar zitten maar volgens mij heette het minor) marketing gedaan die ze ook met een prachtig punt heeft afgesloten.

Ze heeft echt de perfecte studie gekozen en leert heel veel. Het is prachtig om te zien hoe ze zich ontwikkelt en het past helemaal bij haar dat ze als afstudeerrichting ‘packaging’ (want nadenken over hoe je voeding wilt/kunt verpakken, prototypes ontwikkelen en nadenken over duurzaamheid (heeft ze heel erg hoog in het vaandel, ik hoop dat dat nog lang zo blijft)) heeft gekozen.

Enfin: het komende jaar bestaat uit twee blokken → 1. een eigen project en 2. een afstudeeropdracht. Bij dat eigen project is het de bedoeling dat de student zelf ‘iets ontwikkelt/bedenkt/maakt/presenteert’. En dat is nog best lastig natuurlijk.

Want wat gaat ze bedenken? En waarmee kan ze het verschil maken? En wat is nou echt iets wat duurzaam is, weinig milieubelastend, goedkoop in productie en handig in gebruik? Gaat ze iets revolutionairs ontdekken wat de plastic soup doet verdwijnen? Wow, als dat toch ‘ns zou kunnen. Maar laten we realistisch zijn … ik denk dat dat er niet in zit.

Zelf vind ik dat er best een boel lastige verpakkingen zijn die best verbeterd kunnen worden, ook hebben we het wel ‘ns over mensen met weinig kracht in hun handen en hoe frustrerend het dan moet zijn dat je sommige verpakkingen bijna niet open kunt krijgen. En volumeverkleining komt ook regelmatig ter sprake. Want als je je afval veel kleiner weg kunt gooien, dan scheelt dat natuurlijk ook een boel. Of wat te denken van verpakkingen die bestaan uit verschillende materialen en hoe tof zou het zijn als je die heel gemakkelijk uit elkaar kunt halen om het op de juiste manier te scheiden.

Enfin: dit is natuurlijk voor jou het moment om jouw frustratie rondom verpakkingen hier te delen of juist aan te geven wat jij nou mist in verpakkingsland. Met welke verpakking heb je altijd ruzie met het openmaken en wat zou jou nou helpen? Deel je frustratie en je idee hier en wie weet besluit De Student zich daarin vast te bijten.

Overigens weet ze niet dat ik dit logje schrijf. Maar wees gerust dat ik de (ongetwijfeld vele) ideeën allemaal met haar zal delen. Want hé, mijn lezers zijn allemaal consumenten en hebben ongetwijfeld allemaal een mening over verpakking(smaterial)en.

23 gedachten over “Op zoek naar hét idee …

 1. Nadat ik gisteren een online bestelling met kleding binnen kreeg (als je niet zo goed ter been bent is online winkelen echt een uitkomst) waarom elk kledingstuk apart in een plastic zak zit. Kan het niet gewoon opgevouwen bij elkaar in de doos?

 2. Jeetje wat veel reacties. Ik heb niet alles gelezen dus misschien staat het er al bij maar ik vraag me af waarom de vleeswaren in onze supermarkt tegenwoordig in een zakje zit wat voor de helft bestaat uit plastic en voor de helft uit papier. Ja het ziet er sjiek uit maar het is met geen mogelijkheid goed van elkaar te krijgen en dat irriteert me mateloos.

 3. Supergave studie! Ik probeer steeds bewuster boodschappen te doen en qua groenten en fruit is de markt toch wel favoriet voor mij. Zeker wat verpakkingsmateriaal betreft! Geen probleem om het spul rechtstreeks in mijn boodschappenmand te kieperen daar. En boontjes? Die mogen gewoon in de plastic bak, die ik zelf duizend keer (en meer) weer afwas thuis. Kaas, eieren, noten… het mag allemaal in zelf meegebrachte pakjes. Heerlijk!! Er is nog veel te verbeteren, maar het begin is er!

 4. Wat veel ergernissen worden er al beschreven!
  Mijn ergernissen zijn heel anders, want niet in Nederland woonachtig.
  Groenten en fruit worden hier meestal lost verkocht, maar ik word bijna altijd gedwongen om het in een plastic zakje te doen. Die moet vervolgens op een speciale manier dicht waarbij de prijssticker om het zakje gaat. Vervolgens kan ik het zakje alleen openmaken door het open te scheuren. Héél vervelend!

 5. Interessante studie. Wie weet wat voor geweldigs ze verzint! Ik heb niet veel verpakking-ergernissen. Ik vind het alleen allemaal zo veel! Ongelooflijk.

 6. Vriendjelief is er enorm mee bezig. Toen ik nog in Eindhoven woonde hing hij een tasje op en zei hier doe je al het plastic, glas, blik en batterijen in. Ik leeg de tas. Hier gaat de kliko maar zelden aan de straat want zelfs de yoghurtpotjes worden hier nog gebruikt voor ze de groene zak ingaan.

 7. Losse rietjes bij pakjes drinken. Slecht voor het milieu, raken kwijt en gaan vaak stuk voor je ze gebruikt hebt. Nu.lopen we hier altijd met herbruikbare flesjes te zeulen en kopen we eigenlijk geen pakjes, maar ik zou graag een andere vorm van verpakking zien voor pakjes drinken.

 8. Natuurlijk kennen we die frustratie helemaal. Het voorbeeld van ‘geen kracht in de handen’ was erg van toepassing op mijn moeder. Met haar reuma-handen kon ze echt heel weinig open maken maar ook knippen ging lastig. Ze scheurde vaak maar een eind weg, bijvoorbeeld melk- en yoghurtpakken. Nu zijn er veel met draaidop, dat had ze ook nooit gered.
  Waar ik me aan erger is aan de verpakkingen van klein zomerfruit. Alles in plastic en alles met dekseltjes die er om de haverklap afschieten met het gevolg dat het fruit door je winkelwagen (dus op de grond) of door tas ligt. Dat zou handiger kunnen, gewoon bruikbaar maar wel goedkoop, dun recyclebaar karton. Er moet toch iets makkelijkers te bedenken zijn…
  Ik wens je Student heel veel succes! Tjonge dat meisje dat ik ontmoette in het theater zo’n 8-9 jaar geleden heeft zich toch tot een topper ontwikkeld!

 9. Wij hebben altijd van die plastic containers voor de melk, die enorm veel plek innemen als ze leeg zijn. Het lijkt me handig als die bol staan vanwege de inhoud, en zonder de melk als het ware in elkaar kreukelen als papier : )

  • Ja, dit is ook een goede! Ook sommige soorten sap (jumbo, in de koelkast) komen in grote plastic containers van 2 liter en die zijn bijna niet klein te maken voor bij het PMD.

 10. Een ‘kies-wijzer’.
  Als ik de gemiddelde gezinsboodschappen doe hoe kies ik dan wijzer?
  Melk; drinkpak of plastic?
  Brood; papieren zak of plastic?
  Erwtjes; diepvries of glazen pot of blik?
  Yoghurt; plastic ronde verpakking of karton?
  Ei; ik hoorde dat de witte eieren uit plastic verpakking veel minder milieu belastend worden gemaakt door de kip, ???
  Etc etc.

  Neem mij mee op de route door de supermarkt en help mij bewuste verpakkings/ milieu keuzes maken

 11. Kan zij alsjeblieft een appelstickererafschietkanon uitvinden?

  Ik krijg die dingen er namelijk niet af gepeutert.
  Snap ook niet waarom die dingen erop zitten?

  Bij voorbaat dank!
  Groet Hulkiepulkie.

 12. Kan de tekst op de verpakkingen niet met wat grotere letters worden gedrukt? Ik ben de pineut als ik geen leesbril bij heb. Of is er een andere oplossing?
  Hopelijk komen hier veel goede ideetjes! Succes!

 13. Ik vind de meeste blisterverpakkingen van elektronica, speelgoed etc. niet te openen. Ook met behulp van een schaar en blikopener gaat het heel slecht. Als ze daar nou eens een grote rode pijl op zouden zetten en een perforatiestrip in zouden maken.

  Verder vind ik het vervangen van alufolies door plasticfolies erg belangrijk omdat die wel gerecycled kunnen worden.

  Ik vind veel grootverpakkingen onhandig vormgegeven. Beter een rechte vorm om te kunnen stapelen (wasmiddel) of geschikt voor in de meeste koelkastdeuren (niet te lange en brede flessen).

  Verder zijn flessen van azijn en olie etc. altijd heel lastig te openen met een klein stripje waarop je geen kracht kunt zetten of zo’n lus waar je vinger net niet inpast.

  Ik gebruik eigen zakjes voor fruit, maar bijna alles is in een netje of sealed verpakking of zak in de supermarkt. Ik vind de doosjes voor champignons erg lastig omdat die niet hersluitbaar zijn en ook de verpakkingen voor gesneden producten zouden veel beter zijn met een zippersluiting als je minder gebruikt.

  Verder erger ik me aan verpakkingen die te gauw stuk gaan bijv. de zakken van bloem en bakmeel. Die zouden beter van plastic zijn.

  En dan heb ik een hekel aan dubbele verpakkingen zoals al eerder genoemd. Bijv. yoghurtbekers met een karton eromheen.

  Tenslotte vind ik het vervelend dat veel doppen van plastic flessen niet meer losgedraaid kunnen worden om aller eruit te kunnen halen. Je moet dan de flesdoorknippen. Ik hergebruikook wel flessen maar dat kan tegenwoordig niet meer omdat je de dopsluiting niet meer los krijgt.

  Ik ben benieuwd wat je dochter voor onderwerp gaat kiezen en wens haar in ieder geval veel succes

  • Mag ik hier even op reageren. Ik ergerde mij ook altijd aan de doosjes en dekseltjes van de champignons, totdat mijn dochter vertelde dat je na gebruik het dekseltje ondersteboven op het bakje moet zetten. Werkt perfect.

 14. Echte frustraties heb ik niet zo op dat gebied, maar natuurlijk al die dingen die je al noemt komt ik af en toe tegen. Sommige kan ik zelf oplossen door ergens te kopen waar men minder scheutig is met plasticverpakkingen maar “terug naar de uitschep bakken met de grauwe papieren zak” zal de student niet aan een project helpen!

 15. Het gebeurt wel eens dat ik iets online bestel, iets kleins dat makkelijk in een envelop past. Soms zit er om dat kleine dingetje een plasticje, vervolgens wordt het nog eens in een diepvrieszakje gedaan en daarna wordt in een doosje gestopt. Doordat het in een doosje zit past het niet meer door de brievenbus en wordt het pakje met een bestelbus bezorgd, die daar extra voor moet rijden. Als het brievenbuspost zou zijn dan komt het gewoon met de postbode mee, die toch wel zijn/haar ronde doet.
  Dit heeft natuurlijk meer te maken met hoe een webshop spullen verpakt en hoe ze iets verzenden, maar ik kan me er best wel aan ergeren.

 16. #ontlurkt

  Irritant en onnodig; stickers op fruit. Het is zo klein dat ik niet weet of het als verpakking telt maar wel iets waar je volgens mij niks aan hebt, wat niet bijdraagt aan de houdbaarheid (dat schijnt met die in plastic verpakte komkommers/paprika’s waar ik me ook aan erger wel zo te zijn) en als we al die stickertjes weglaten besparen we toch best wat.

 17. De studie van De Student vind ik dus echt heel interessant. Ik heb twee grote frustraties op het gebied van verpakkingen. De eerste is er één die jij ook al beschrijft, namelijk dat ik graag mijn afval wil sorteren, maar dat sommige verpakkingen bij het restafval verdwijnen vanwege te veel materialen in één verpakking. De tweede frustratie zit bij verpakkingen vleeswaren (bijvoorbeeld leverkaas, één van mijn favorieten). Die moet dan onderaan bij het puntje open en dan scheurt áltijd dat plastic, waardoor het een rommel wordt en de verpakking niet goed sluit.

  Iets anders waar ik trouwens niks van begrijp in verpakkingsland: Op een zak M&M’s zit zo’n sticker zodat je de zak na openen kunt afsluiten. Volgens mij totaal overbodig, want die zak moet in één keer leeg toch? :p

Reacties zijn gesloten.