Het achtste leven (voor Brilka)

Wat een pil zeg dat ‘Het achtste leven (voor Brilka)‘ van Nino Haratischwili. Maar ook wat een prachtig boek! Haratischwili heeft werkelijk waar een monumentaal boek geschreven waarin ze de geschiedenis van Georgië en het reilen en zeilen van een familie en passant in elkaar verweeft. De geschiedenis van Georgië is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met dat grote land erboven en dat is uiteraard volop in het boek terug te vinden.

“Het achtste leven (voor Brilka)’ van Nino Haratischwili is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar.
Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de “rode’ twintigste eeuw.

De chocolatier (die eigenlijk maar weinig in het boek naar voren komt en ook het verhaal rondom de chocloade vind ik geen rol van betekenis spelen) heeft vier dochters waarvan vooral Stasia en Christine een rol in het boek spelen. Er overkomen hen dramatische dingen. Stasia heeft twee kinderen, Kitty en Kostja. Het leven van Kitty kent grote verschrikkingen maar het lukt haar uiteindelijk een leven op te bouwen in Engeland en daar zelfs beroemd te worden. Gelukkig zal ze echter nooit worden. Kostja vond ik niet te begrijpen en tegelijkertijd ook weer wel. Hij maakt carrière in het leger en doet verder ook heel geheime dingen, kent vele privileges, zet de hele wereld naar zijn hand en is ontzettend dominant. Maar gelukkig is hij niet. Elene is de dochter van Kostja, en ook haar leven is vooral triest te noemen. Elena schenkt het leven aan twee dochters Daria en Nitsa. Beiden geboren in de jaren zeventig van de vorige eeuw dus ook zij maken vele dingen mee die de wereldgeschiedenis kenmerken. Brilka tenslotte is de dochter van Daria.

Het hele boek is vol historische feiten en onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Sovjet-Unie en dat maakt het boek nog interessanter, maar soms ook best lastig te lezen. Er zijn uiteraard ook veel personages, dus het is af en toe goed opletten.Lenin, Stalin, Beria, en nog veel meer leiders, ze komen allemaal voorbij. De showprocessen en goelagkampen, de tsaar, de strijd tegen Hitler en de Koude Oorlog, het komt allemaal voorbij. En uiteraard ook het uiteenvallen van de Sovjet-Unie waardoor Georgïe dan wel onafhankelijk wordt, maar ook in chaos gesleurd wordt.

En daar tussendoor leven de personages uit het boek dus hun gecompliceerde levens. Nitsa vertelt het verhaal van haar familie aan Brilka en moet vele angsten en frustraties overwinnen voordat ze zichzelf openstelt voor Brilka. Uiteindelijk doet ze dat en dan is het boek afgelopen. En dat, lieve lezers, is verdomde jammer!

“Wees alles wat wij wel en niet waren. Wees een luitenant, een koorddanseres, een matroos, een toneelspeelster, een filmmaker, een pianiste, een minnares, een moeder, een verpleegster, een schrijfster, wees rood en wit of blauw, wees chaos en hemel, wees hen en mij en wees dat alles ook niet, dans vooral ontelbare pas de deux. Ik heb alle woorden voor je opgeschreven die ik bezat.”

6 gedachten over “Het achtste leven (voor Brilka)

  1. Ik lees het boek op dit moment en vind het zeer de moeite waard. Wat is het een drama hoe mensen steeds weer klem komen zitten in de geschiedenis van hun tijd.Dank je wel voor de tip.

  2. Hm, klinkt best een beetje ingewikkeld. Ik sla ‘m over. Ook wel eens fijn, gezien de lange leeslijst;).

  3. en dat citaat dat jij onderaan de blog plaatste herinner ik me gelijk al na een paar woorden gelezen te hebben…mooie zinnen in overvloed in dit boek!

  4. Wat fijn dat jij ook hebt genoten van Het achtste leven!
    Echt schitterend hè….en veel te snel uit 😉
    Misschien moet ik je nog even waarschuwen dat het lezen van dit boek bij mij het begin was van nog veel meer van Russische schrijvers/boeken over Rusland willen lezen…hierna volgde Anna Karenia, ook zo ontzettend mooi!
    En…eind september komt een nieuw boek van Nino Haratischwili uit….die moet ik ook absoluut lezen 🙂

Reacties zijn gesloten.