Het instituut & Meester Mitraillette

Een heerlijke dikke pil is ‘Het instituut‘ van Stephen King en ik heb genoten van dit boek.

Midden in de nacht, in een huis in een rustige straat in een buitenwijk van Minneapolis, worden de ouders van Luke Ellis stilletjes vermoord. Luke zelf wordt in een zwarte SUV geladen en weggereden. Dit alles duurt minder dan twee minuten. Luke wordt wakker in het Instituut, in een kamer die precies op zijn slaapkamer lijkt, alleen zonder raam. Aan de andere kant van de deur zijn meer deuren, met daarachter meer kinderen, die daar allemaal op dezelfde manier zijn beland als Luke. Kalisha, Nick, George, Iris en de tienjarige Avery hebben allen speciale krachten, zoals telekinese of telepathie. Zij zitten in Voorkant. Ooit waren er nog meer kinderen, maar die zijn naar Achterkant verhuisd. Het personeel van deze sinistere faciliteit, dat onder leiding staat van de genadeloze mevrouw Sigsby, wil de bovennatuurlijke gaven van de kinderen inzetten voor zijn eigen doeleinden. En deinst nergens voor terug om dat te bereiken. Als je meewerkt, krijg je muntjes voor de automaten. Zo niet, dan wacht een wrede straf. Hoe meer kinderen er naar Achterkant worden gestuurd, hoe wanhopiger Luke wordt om te ontkomen en hulp te zoeken. Maar er is nog nooit iemand uit het Instituut ontsnapt …

Ik vond het echt weer een heerlijke King en heb het boek met heel veel plezier gelezen. Wat een geweldige auteur is King toch, hij schrijft zo soepel en meeslepend en de personages komen op mij zo echt over (zowel de good als de bad guys). Je moet natuurlijk wel openstaan voor een vleugje bovennatuurlijkheid, maar als je dat doet dan zul je net zo van dit boek genieten als dat ik dat deed.

Meester Mitraillette‘ van Jan Vantoortelboom is van een heel andere orde, maar man, man, man wat is dit ook een prachtig en indrukwekkend boek.

De Eerste Wereldoorlog, een jonge schoolmeester staat voor het vuurpeloton, als deserteur veroordeeld tot de dood. Waarom is hij gedeserteerd? Wat heeft de jongen Marcus Verschoppen ermee te maken? En zijn moeder? Jan Vantoortelboom laat op onnavolgbare wijze zien hoe schuldgevoelens een leven kunnen ontwrichten.

Dit is wel een heel korte ‘achterflap’ eigenlijk maar eigenlijk is dat ook niet relevant voor het boek. Het eerste hoofdstuk gaat meteen over David die voor het vuurpeloton staat en dat te lezen maakt dat je wilt weten wat hier dan allemaal aan vooraf is gegaan. Vantoortelboom doet dat op buitengewoon indringende manier, schrijft prachtige (bijna) poëtische zinnen, rijgt fantastische zinnen aaneen en dat alles maakt dat je (tenminste ik) maar door en door wilt lezen. Tegelijkertijd vertelt hij ook heel veel niet en laat hij het aan de lezer open die dingen zelf in te vullen. Echt een prachtig boek.

Als ik zou moeten kiezen tussen deze twee boeken dan zou me dat niet lukken omdat het twee totaal verschillende genres zijn en ik heb van allebei volop genoten. Maar vertel ‘ns, naar welk boek gaat jouw voorkeur uit?

10 gedachten over “Het instituut & Meester Mitraillette

  1. Het tweede heb ik gelezen, een hele tijd geleden, dat ik het mij nog herinner is veelzeggend. Het eerste heb ik op mijn leeslijst gezet; het is lang geleden dat ik nog eens iets van King las!

  2. Ik zou voor de laatste gaan. Stephen King las ik vroeger heel vaak; tot ik er ineens genoeg van had. Maar dat laatste boek ga ik onthouden!

  3. Ik ben al een jaar of 30 van King af. Niet meer interessant. Liever zou ik geen van beide boeken kiezen maar als het moet dan dus he 2e. Het boek roept in elk geval levensvragen op. Dat kun je van de boeken van King niet zeggen. Die zijn plat.

  4. “Het instituut” lijkt me een echte killer. Die wil ik lezen! Ik ben sowieso fan van Stephen King: een echte grootmeester. Maar bij sommige boeken heb ik het gevoel dat hij ze afraffelt. Dat hij in z’n hoofd al met z’n volgende boek bezig is of zo…
    Dank voor je recensie ♥

  5. Ik heb net ” Meester Mitrailette” uit. Inderdaad prachtig boek.Het begint bij het einde, en je wilt steeds weten wat er aan vooraf ging. Dank zij jou weer.spannende uren doorgebracht. Het andere boek ga ik ook nog lezen.

  6. Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste. Simpelweg omdat ik de laatste tijd wat meer boeken las over de Eerste Wereldoorlog en er dan heel diep van onder de indruk was. Ik lees nu trouwens, met dank aan jouw tip, ‘Alice, het wolvenmeisje.’ Nogmaals dank voor die tip, want wat een geweldig boek!

Reacties zijn gesloten.