Maquettes

Rondom 75 jaar bevrijding heeft onze provincie 75 ‘life changing stories’ opgehaald. Verhalen van gewone mensen zoals jij en ik. Verhalen die zich afspeelden in de periode 1939 – 1945. Die verhalen zijn bijeengebracht in een bijzonder boek waarin de verhalen opgetekend zijn. Vervolgens zijn die verhalen door een ‘social designer’ vertaald naar 75 ‘stilllevens’ (en ja daar horen drie ellen naast elkaar te staan).

Tijdens de Dutch Design Week waren alle maquettes tegelijk te zien op de Strijp T in Eindhoven en daar gingen De Scholier en ik dus maar ‘ns samen kijken.

Voor zover ik social media bij heb kunnen houden werd de expositie druk bezocht en ook toen wij er waren (op de laatste dag van de Dutch Design Week) vond ik dat er veel mensen rondliepen.

De stilllevens vertellen dus de verhalen van gewone mensen zoals jij en ik. Mensen die keuzes maakten. Soms ging men in het verzet, soms heulde men met de vijand. Soms deed men iets doms dat men met de dood moest bekopen, soms zat er een engeltje op iemands schouder.

Hieronder een scene van een ‘moffenliefje’ dat na de bevrijding kaal geschoren wordt.

Helaas zijn de foto’s niet echt heel goed. Het viel niet mee om met m’n mobiel scherpe foto’s te maken, maar het geeft in ieder geval wel een idee.

Hieronder de verhalen uit mijn gemeente waarvan maquettes zijn gemaakt. De foto hier meteen onder gaat over een Duitse vrouw, gehuwd met een Nederlander, die beneden in haar winkeltje Duitse soldaten ontving en boven in haar huisje Joodse vluchtelingen verborg. Juist door haar Duitse achtergrond wekte ze bij de Duitsers geen argwaan. Na de oorlog is ze helaas nog jarenlang met de nodige achterdocht bekeken door de plaatselijke bevolking. Vele jaren later ontvingen zij en haar man overigens de Yas Vashem-onderscheiding.

De foto met de parachutes gaat over Operatie Market Garden die hier natuurlijk plaatsvond en in deze maquette wordt het verhaal van een parachutist verteld dat ik hier al aan jullie liet zien.Pfffft, kijk dan hieronder. Een vader die zijn vier omgekomen kinderen moet identificeren.

De bevrijding van Breda en bezoekers konden zelf ook een poppetje plaatsen. Dat deden De Scholier en ik dus uiteraard ook even.

Gebeurtenissen die overdag plaats hebben gevonden zijn in wit uitgevoerd, gebeurtenissen die ‘s avonds plaatsvonden in zwart. De hoofdpersonen van het verhaal zijn altijd in kleur.

Ook het tragische verhaal van Settela is in een maquette verwerkt.

Ik vond het een heel mooie overzichtstentoonstelling en ben blij dat ik toch nog de tijd heb gevonden om erheen te gaan want het was een drukke week.

Het is echt aan te raden om te gaan kijken. Dat kan vanaf eind november 2019 tot en met begin mei 2020 opnieuw want dan is de expo te zien in de Lochal in Tilburg.

14 gedachten over “Maquettes

  1. Spijtig dat het zo ver weg is, want het lijkt me een heel leerrijke en confronterende tentoonstelling!

  2. Waw, hoe mooi gemaakt! En zo sober, met dat zwart/wit en een paar poppetjes in kleur. Vind het puur op basis van de foto’s en jouw uitleg al heel indrukwekkend!

  3. Wat een prachtige manier van herdenken! Kun je ons er niet even eind november weer aan herinneren? ;)

  4. Het was inderdaad een prachtige , en indrukwekkende tentoonstelling. Zo mooi gemaakt !

  5. Ik blijf dit altijd knap vinden. In studeer zelf motion design (film & animatie) maar heb in het eerste jaar ook wel eens maquettes moeten maken. En als er iets niet aan mij is besteed, is het dat wel, haha. Ik ben best precies, maar met maquettes lukt het me gewoon echt niet. Vind het daardoor wel altijd heel leuk om de kunstwerkjes van anderen te bewonderen.

Reacties zijn gesloten.