Koud!

Laatst waren Mr. T. en ik bij vrienden op bezoek en daar stond de thermostaat op 18°C. Wow, het was me daar een partijtje koud zeg. Echt brrrrr …

Wij hebben zo’n Nefit thermostaat en dat is best een handig ding.

De thermostaat verwarmt ons huis volgens onderstaand schema:

Het lichtroze is 20°C, het blauw is 17°C. Overdag vind ik 20° meer dan genoeg, ‘s avonds heb ik het graag toch net wat warmer omdat je dan vaak stil zit.

Onze meiden zijn nogal van de kouwelijke. Ze vinden het snel te koud in huis. Dat ze op heel dunne sokjes rondlopen, dat vergeten ze voor het gemak vaak. Hoe vaak we niet zeggen dat ze sloffen aan moeten doen, of een trui (als ze in een dun flodderbloesje rondlopen): het is niet op één hand te tellen. Er liggen een paar fleecedekens bij de bank en die hebben ze vaak in gebruik.

Zelf heb ik ‘s avonds vaak dikke sokken aan, een lekker warme joggingbroek en een lekker warme fleece-trui. Het zit lekker comfortabel en is lekker warm (veel te heet trouwens in tijden van opvliegers, maar gelukkig zit er een rits in de trui). Mr. T. heeft het eigenlijk nooit koud. Hij loopt tot ver in de winter nog in shirts met korte mouwen rond en een hemd dragen, daar doet hij niet aan.

Wat is jouw ideale kamertemperatuur? Hoe hoog heb jij de verwarming staan? Heb je een kachel? Stook je die vaak aan? 

 

20 gedachten over “Koud!

 1. Onze thermostaat staat op 22 graden *bloos* en dan nog zit ik graag onder een fleecedekentje ‘s avonds. Als ik hem lager zet, echter, wordt de gewenste temperatuur te snel bereikt en dan is het in de living wel warm, maar boven nog niet (waar het lief zijn bureau heeft), dus moet het wel op 22 blijven. (I tried.) In het nieuwe huis hopen we op termijn de kamers allemaal apart te kunnen instellen, maar dat kost wel wat dus vandaar dat we het nog nit van in ‘t begin doen.

 2. Bij ons staat de thermostaat eigenlijk altijd op 15 graden. Met de houtkachel stook ik het warmer als ik thuis ben. Dan kom ik rond de 18,5 / 19 graden uit.
  Ik heb deze week wel gemerkt dat dat comfortabeler is dan 19 graden met de verwarming. Vanwege een vogel in de kachel kon ik namelijk niet stoken en met de verwarming op 19 voelde het een stuk minder behaaglijk aan.

 3. De cv staat overdag op 20 graden, en een half uur voor we naar bed gaan, zetten we ‘m op 15 graden. Ik ben nogal een koukleum dus draag graag een trui.
  Fijn weekend!

 4. Zo! 18 graden vind ik ook koud, hoor. Wij hebben een thermostaat en een goed geïsoleerd huis. Overdag staat de verwarming amper aan, hoewel Vriendje-lief overdag wel thuis is. ‘s Avonds zetten we hem heel even aan als we het koud hebben. Dan gaat-ie op 21 graden en na een paar uur zetten we hem weer uit.

 5. 19,5… soms 19. Een uur of twee voordat ik naar bed ga, zet ik ’em op 17,5 … Een ouderwetse draaithermostaat (in een nieuw jasje).Bevalt prima

 6. Vanaf een uurtje of 16.00 uur gaat de CV naar 20 graden en als het heel erg koud is, eventueel naar 21 graden. Overdag ligt het eraan of we thuis zijn of niet. ‘s Avonds zit ik sowieso op de bank onder een kleedje omdat ik dat gewoon heerlijk vind in deze tijd van het jaar.

 7. Bij ons is het (als we thuis zijn) 20 graden. En ik trek ‘s avonds ook gewoon lekker dikke sokken aan, mijn joggingbroek en een lekkere trui. Vind ik stiekem ook heerlijk, om lekker in weg te kruipen na een drukke dag.

 8. Onder protest van Henk staat in de avond de thermostaat op 22 graden, hij is een koukleum en altijd dikker aangekleed dan ik, overdag rond de 20 graden.

 9. Hier staat ie overdag op 20, en ‘s nachts 5 graden lager (denk ik). Ik zit overdag vaak stil en dan vind ik het beneden de 20 graden echt te koud.

 10. Hm, bij mij is het 19, maar ik moet zeggen dat ik dan eigenlijk ook wel even een extra vest aan moet trekken. Als er visite komt, stel ik ‘m in op 20. Anders krijgen ze het koud. Maar ja, onverwacht bezoek zit dus in de ‘kou’. ‘s Nachts gaat ie op 16, maar ik woon in een appartement en het moet buiten echt vriezen wil het binnen ‘s nachts bij mij 16 graden worden.

 11. Ha, zoals je misschien gelezen hebt, ben ik hier afgelopen week over gaan nadenken. Ik had mijn temperatuur op 19,5 staan. Inmiddels heb ik dat bijgesteld naar 18,5 en iets warmere kleding. De afgelopen dagen is daardoor de verwarming uitgebleven.
  Mijn ervaring is dat je went aan de temperaturen. Dat merkte ik vooral wanneer ik na een week kamperen in het naseizoen of in de winter, weer mijn huis binnenkwam.

 12. Grappig. Hier ‘mijn’ Jan loopt in de winter nog in korte broek. Ik ben zelf ook niet echt heel kouwelijk (mijn thermostaat in HD staat op 19 gr.), maar vind het wel fijn als het lekker aangenaam warm is, liefst van de gashaard. Wij hebben in WO vloerverwarming maar toch is de vloer vaak koud. Dikke sokken inderdaad. En die opvliegers zijn soms een vloek en soms een zegen. Ik heb er gelukkig niet echt heel veel overmatig last van.

 13. We hebben een thermostaat die je handmatig moet draaien. De nacht temperatuur is 17 graden. Overdag doordeweeks draaien we deze zelden hoger. In het weekend als het kouder weer is, willen we deze wel eens aanzetten. ‘S avonds gaat ie vaak pas rond uur of 7 a 8 aan en dat stel ik op 19. Enkele keer als ik het koud vind dan op 20. Mijn mannen hebben het vrijwel altijd warm en ik ben zelf ook verre van kouwelijk denk ik. Wel soms deken over me heen op de bank omdat dat lekker knus is. Scheelt denk ik dat we een goed geïsoleerd huis hebben, dus dat de temperatuur niet heel erg daalt bij kouder weer.

Reacties zijn gesloten.