Excursie

Ik deed de laatste paar weken een boel leuke dingen die werkgerelateerd waren. Die dingen bestaan dan deels uit interessante lezingen (zo was ik bij een bijeenkomst ‘crisis, en dan …’ maar daar kan ik niets over schrijven want dat waren nogal gevoelige onderwerpen die er vanuit verschillende gemeentes aan bod kwamen) of het uitwisselen van ervaringen/tips, netwerken én excursies. En ik organiseerde ook nog een fantastisch symposium waarbij de voorstelling van 4 mei nog een keer voor het voetlicht gebracht werd. Dat was echt geweldig en daar schrijf ik ook nog over.

Maar laat ik bij het eerste leuke ding beginnen: dat was een excursie naar Koninklijke Begeer. Want daar worden de Koninklijke onderscheidingen gemaakt. En ik heb daar ook onze gemeentelijke penningen laten maken. Die we overigens op afroep bestellen. Ze liggen daar dus klaar te wezen en als we er een nodig hebben laten we die daar graveren en gruwelijk goed poetsen. Daarna gaat ie pas op de post. Vorige week kregen nog twee jongeren een zogenaamd jeugdlintje opgespeld. Gemaakt dus bij Koninklijke Begeer.

Wat ze er ook maken zijn de medailles van de Nijmeegse Vierdaagse. En heel veel voor het leger en politie.

En er worden de meest prachtige beeldjes gegoten.

Hieronder zijn een heleboel stempels te zien. Ze zitten in een enorme kast en ergens in een van die laden zitten de stempels van onze gemeente ook.
 

Ze maken best veel dingen via machines, maar het overgrote deel bestaat nog gewoon uit handwerk. Met pincetjes worden minuscuul kleine dingetjes ergens op geplakt, er wordt gepolijst, gewreven, gegraveerd en nog heel veel meer.

Het aanwezige personeel vertelt vol enthousiasme over hun werk. Er is weinig verloop blijkbaar. Het schijnt zo te zijn dat personeel of binnen een jaar weg is, of dat men in dat eerste jaar ‘het virus oploopt’ waarna dus een heel lang dienstverband volgt.

Moet je al dat gereedschap zien, al die priemen en soms zo ongelooflijk klein. Wat een gepriegel lijkt me dat.

Wat hieronder in die bak gebeurt weet ik niet meer precies. Iets met schoonmaken geloof ik. De balletjes die op de vloeistof liggen houden het bad warm(er).

Wow, kom ik daar gewoon even de wereldbeker voor clubteams tegen! En ik zag ook een TMF-award staan. En nog een boel prijzen meer. Nooit geweten dat die daar ook gemaakt werden.

Er was zoveel moois te zien: prachtige producten, relatiegeschenken. Echt, aan alle kanten straalde het vakmanschap ervan af. Ik vond het echt heel bijzonder om een kijkje in de keuken te mogen nemen.

We zagen heel erg veel bekende dingen die volgens mij iedereen wel kent. Kijk hier dan: moeder en dochter …

Ik vond het een erg interessante excursie en ik begrijp nu veel beter wat er allemaal op die plek gemaakt wordt. Wel handig dat ik nu ook snap waarom de dingen soms wat langer duren dan dat ik wil. Goed werk heeft nu eenmaal tijd nodig.

Maar vertel: wat voor medailles heb jij eigenlijk allemaal in huis?

18 gedachten over “Excursie

  1. Ha, dit zijn zo van die dingen waarvan ik tot nu toe niet bij stilstond hoe of door wie of waar ze worden gemaakt 🙂 Ik heb zelf geen medailles, maar het lief heeft er eentje van de Antwerp 10 Miles van een paar jaar geleden. Ook geen bekers hier 😀

  2. Medailles en (hoofd)prijzen van toerclub de Waardrenner. Ergens in een doos op zolder (-: Ik heb weleens geholpen met graveren. Daar heb je een mal voor nodig en dan nog moet je oppassen dat je hand niet “uitschiet.”
    Zeker leuk, dit kijkje in de keuken.

  3. Ontzettend leuk zeg om die foto te bekijken. Wat een mooie ervaring heb je opgedaan, en met ons gedeeld 🙂 Ik heb een paar avondvierdaagse medailles, en ik heb nog een medaille die ik ook ooit bij Defensie opgespeld heb gekregen. Ik krijg nog wel eens een -onzichtbare- medaille van echtgenoot, voor dapperheid oid 🙂

  4. Wat een bijzondere plek en dat je daar bent geweest. Leuk om ook mee te kijken zo met de foto’s. Ik had geen idee dat dat alles op 1 plek werd gemaakt. Lijkt me een geweldige plek om te werken ook. Ik houd wel van priegelwerk en ambachten.

  5. Waarschijnlijk ligt er hier maar één die dáár gemaakt werd, het 4 daagse kruisje. En dan nog wat spul van bijv, vroegere danswedstrijden, schaatstochten en iets uit Henk zijn diensttijd, niet belangrijk genoeg om dáár gemaakt te zijn.
    Snap wel dat het heel interessant voor jou was, nou ja eigenlijk voor iedereen wel natuurlijk.

  6. Leuk hoor, zo’n excursie!
    Ik heb hier nog een oude medaille liggen van de diensttijd van mijn schoonvader (1942). Medailles van de chef die vroeger gedanst heeft, van mijn zoon die bij de koninklijke garde was, van mijn dochter van folkloredansen…maar de mijne kan ik niet vinden..

  7. We hebben een aardige collectie medailles in huis omdat mijn vriend prins van onze carnavalsvereniging is geweest. Dan deelt hij zelf medailles uit en krijgt er van elke prins die hij tijdens zijn “regeerperiode” tegen komt. We hebben dus van alles door elkaar, goedkope massaproductie en unieke (soms zelfs zeer oude) stukken.
    Hij heeft zelfs nog de handgemaakte medaille die zijn opa ooit heeft gedragen.
    Mooi om te zien hoeveel werk er in gaat zitten, dan begrijp je ook meteen waarom ze zo duur zijn.

  8. Wat interessant zeg. Ik heb nogal wat medailles in huis die ik bij elkaar heb gelopen, gefietst en zelfs geschaatst. De meeste zijn machinaal gemaakt, maar er zitten er ook van de vierdaagse tussen. Een paar weken geleden kreeg ik voor het eerst een houten, duurzame medaille trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *