Rusland

Op de e-reader telde ‘Rusland‘ 1589 bladzijdes, ik kan wel spreken over een heel dikke pil dan nietwaar? Waar gaat deze roman van Edward Rutherfurd over?

In de historische roman “Rusland’ (Russka) wordt bijna twintig eeuwen geschiedenis verteld van een van de meest intrigerende landen ter wereld: Rusland. Op magistrale wijze neemt Rutherfurd ons mee aan de hand van de lotgevallen van vier families. Zij allen hebben hun wortels in Russka, een dorpje gelegen in het hart van Rusland tussen de Don en de Wolga, daar waar bossen en steppen elkaar ontmoeten.

Door oorlogen, huwelijken en persoonlijke veroveringen raken de families met elkaar verbonden. Sommige leden blijven in Russka, andere zwerven uit over Rusland of vluchten naar het Westen… maar hun afkomst vergeten zij nooit. De tsaren, de Wolga, Lenin, Moskou, Stalin, Leningrad, De Russische Revolutie, “Rusland’ is een roman die doorspekt is met de rijke geschiedenis van het land.

Ik vond het een mooi boek, maar wel een heul dik boek met wel heel veel personages en soms wel iets te veel geschiedenis (dat ik dat nog ooit zou schrijven: te veel geschiedenis in een historische roman!). Volgens mij heb ik ook nog nooit zo lang over een boek gedaan als dat ik over dit boek deed, wel zo’n week of drie. Maar dat is ook wel te verklaren doordat mijn weekend Bastogne ook in die weken viel en toen las ik welgeteld 5 bladzijdes.

Desalniettemin: houd je van dikke pillen en geschiedenis, dan kan ik je dit boek van harte aanraden!

Welke historische roman kan jij mij aanraden?

7 gedachten over “Rusland

 1. “Land van gebroken beloftes”
  dochters van Rusland
  Geschreven door Anna Brouwer

  Dit boek gaat over 4 generaties Russische vrouwen

  Boeiend boek!

 2. toevallig heb ik het boek ook net uitgelezen!
  Schitterend (en ja wel erg dik, maar ik hou van dikke boeken)….
  net als de andere boeken trouwens van Rutherfurd die ik las: Parijs en New York!
  (Londen en Sarum liggen nog te wachten)

 3. Ik las het eerste boek van Rurherfurd. Historisch en mooi. Sarum. Mijn zoon heeft al zijn boeken gelezen, ik nog niet. Ik heb Paris hier liggen….

 4. Dat is wel écht een dikke pil ja. Ik sla ‘m over. Denk niet dat ik mezelf daar doorheen kan worstelen;).

Reacties zijn gesloten.