15 gedachten over “Raak. In alle opzichten!

 1. Wat een goeie column. Hartstikke mee eens!
  Rotterdam heeft als eerste grote stad een vuurwerkverbod ingelast. Niet te handhaven? Een mens moet ergens beginnen…

 2. En het grappige is… Sterretjes en gillende keukenmeiden en een handvol kinderrotjes, dat is de traditie. Al dat spul wat tegenwoordig aan siervuurwerk de lucht in gaat, was vroeger voorbehouden aan experts en werd alleen de lucht ingeschoten als onderdeel van iets feestelijks, georganiseerd door gemeentes en bedrijven. Met vergunning. De hele stad kwam daar op af.
  Over vuurwerkbommen ga ik het helemaal niet hebben. Die zijn nooit van enige tijd geweest.

 3. Het zal niet zomaar op te lossen zijn vrees ik. Zelfs met een verbod niet, al ben ik daar wel een voorstander van. Ik blijf hopen op nieuwe inzichten en het besef dat we eigen verantwoordelijkheid hebben om dit om te buigen.

 4. Even aan de heren vragen…Ik heb bijna nooit een vrouw met vuurwerk gezien.
  (mijn eigen man heb ik intussen “bekeerd”, die houdt zich ook niet bezig met vuurwerk).

 5. En toch gaat ze voorbij aan wat er werkelijk mis is, niet het vuurwerk is de boosdoener maar het gebrek aan moraal van een heleboel mensen, dát verander je niet door vuurwerk te verbieden, drugs zijn ook verboden maar veroorzaken evengoed héél veel criminaliteit. Niet dat ik even snel weet hoe een mentaliteitsverandering bewerkstelligd kan worden (behalve dat ouders zich meer met hun opgroeiende kinderen moeten bezig houden) maar ik weet wel dat vergoelijken van dingen die niet in de haak zijn zéker niet helpt.

  • Ik vind juist dat ze het daar wel over heeft. Over de moraal en het gedrag van mensen in zijn algemeenheid als het om omgaan met andere meningen gaat.

   • Ja ze signaleert het wel maar zoekt de oplossing in de verkeerde hoek. Vuurwerk verbieden lost niet de problemen die zij signaleert op. Dat het bij het vuurwerk zo mis kan gaan is óók een gevolg van het ontbreken van fatsoensnormen dus dát moet opgelost worden, dan kan het vuurwerk weer net als het vroeger een plaats hebben. Men is geneigd om oorzaak en gevolg niet helemaal helder te zien.

 6. Helemaal mee eens! En inderdaad, die 77 miljoen. Daar had veel goeds mee kunnen gebeuren, denk ik dan…

 7. Ik ben ook voor een vuurwerkverbod. Als 1 actiegroep het voor elkaar kan krijgen dat zwarte Piet niet langer zwart mag zijn, dan moet het toch ook lukken om vuurwerk te verbieden?

 8. De spijker op z’n kop natuurlijk. Er gaan nu in ieder geval meer stemmen op om een totaalverbod. Laat maar komen!

Reacties zijn gesloten.