Mea Culpa & De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde

Ik las pas voor het eerst een boek van Clare Mackintosh en ik moet zeggen dat smaakte naar meer. ‘Mea culpa‘ stond al enige tijd op mijn e-reader dus ben ik maar ‘ns snel gaan lezen.

Wanneer een alleenstaande moeder de hand van haar zoontje even loslaat, gebeurt het ondenkbare: hij rent de straat over en wordt aangereden door een auto. De bestuurder rijdt door. In een fractie van een seconde verandert Jenna’s wereld in een nachtmerrie. Om de vreselijke waarheid te ontlopen verhuist ze naar een afgelegen plek aan de kust in Wales, maar de herinneringen, angsten en rouw zijn allesoverheersend.
Inspecteur Ray Stevens leidt het onderzoek naar de dader. Vastbesloten om tot de bodem van de zaak te komen, zet hij zowel zijn professionele als zijn persoonlijke leven op het spel. Intussen wordt Jenna ingehaald door haar verleden, met alle verwoestende consequenties van dien…

En ook dit boek kan ik je van harte aanraden. Goed uitgewerkte personages en een zeer onverwachte wending halverwege het boek. De schrijfstijl is plezierig en het boek leest heel fijn weg.

Van een heel ander kaliber is ‘De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde‘, het zoveelste boek dat ik over WOII las. Op de een of andere manier kan ik er gewoon ook geen genoeg van krijgen en hoewel ik wéét dat ik nooit zal kunnen begrijpen hoe mensen elkaar de meest verschrikkelijke dingen aan kunnen doen, ergens vind ik het belangrijk om het te lezen, erover te praten, erover te schrijven en op die manier de verhalen met anderen te delen.

In 1939 werden Gustav Kleinmann, een Weense stoffeerder, en zijn zestienjarige zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS. Losgerukt van hun familie werden Gustav en Fritz in eerste instantie naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar het beruchte concentratiekamp op dat moment werd gebouwd. Het is het begin van een oorlogsverhaal dat zijn weerga niet kent, voor de eerste keer verteld in dit boek. Gustav en Fritz werden gedwongen om te helpen Buchenwald te bouwen. Ze deden loodzwaar werk in de steengroeve van het kamp waaraan veel dwangarbeiders stierven. Toen de ouder wordende Gustav en vierhonderd andere Joden werden geselecteerd voor overplaatsing naar het angstaanjagende nieuwe kamp Auschwitz, kon Fritz het niet verdragen om gescheiden te worden van zijn vader. In een daad van buitengewone liefde en moed bood Fritz zichzelf ook aan voor het transport naar Auschwitz. Zo begon een nieuwe beproeving voor hen allebei, nog wreder en gruwelijker dan hun ervaringen tot dan toe.

Tja, wat kan ik zeggen: als je leest dat van de 1035 mannen die in 1939 naar Buchenwald werden gestuurd er 25 (!!!!) de oorlog overleefden, dan zegt dat denk ik genoeg …

Welk boek ga jij lezen?

7 gedachten over “Mea Culpa & De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde

  1. Ik zet ze allebei op mijn lijst. Maar ik begin met de eerste. De laatste tijd teveel oorlogsverhalen gelezen. Het andere boek is ook drama. Maar fictie is ook wel eens lekker.

  2. Mea culpa zou ik graag willen lezen. Het boek: “De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde heb ik al gelezen. Zeer indrukwekkend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *