Wandelen

In 2019 wandelde ik 1.327 kilometer en, jawel, 5 losse meters. Dat is best een heel eind al zeg ik het zelf. Ik moet zeggen dat ik er me heel erg goed bij voel.

Mijn topwandelmaand was juli waarin ik 214 kilometer liep. Een groot deel daarvan liep ik in het Franse land. Heerlijk!

Het minste wandelde ik in juni, slechts 75 kilometer zoals de app liet zien.

Ik stond er eigenlijk niet zo bij stil dat ik juist in de donkere maanden meer wandel dan in de lente en de zomer (juli uitgezonderd dus). Beetje raar eigenlijk want ik vind het heerlijk om het in zonnetje te lopen, muziekje erbij. Wie doet me wat?

Inmiddels zit januari er ook al weer op en in die maand heb ik bijna 144 kilometer gewandeld. Natuurlijk wandel/loop ik veel meer, maar dit zijn echt alleen de wandelingen waarvoor ik de wandelschoenen aantrek en me in een straf tempo de paden op, de lanen in begeef.

Bijna altijd loop ik alleen en mijn gemiddelde snelheid ligt dan altijd tegen de 7 kilometer per uur aan. En dat is best snel, maar ik vind dat fijn en het is dan ook een soort van sporten. Heel af en toe dan lukt het om binnen het uur ook echt 7 kilometer te lopen, maar dat is maar zelden het geval.

Als Mr. T. of (soms) De Student of De Scholier meewandelen, dan gaat het tempo behoorlijk omlaag, maar dat is ook logisch omdat we dan ook lekker kunnen kletsen.

Ik heb twee paar wandelschoenen: hoge en lage (allebei van Lowa). De lage heb ik vorig jaar april gekocht, en zijn al weer aan vervanging toe. De zolen zijn finaal weg. Hoe lang ik de hoge heb, weet ik eigenlijk niet, maar ook die gaan niet heel erg lang meer mee. De hoge lopen fijner dan de lage, maar de hoge draag ik eigenlijk alleen in de herfst/winter en heel soms in de bergen.

De lage die ik in april kocht zijn ook niet van dien aard dat ik er heel blij mee was (jammer, want ze waren behoorlijk prijzig), dus dat worden sowieso nieuwe schoenen, of ik de hoge laat verzolen, daar ga ik even goed over nadenken. Ook dat waren destijds vrij dure schoenen, dus misschien moet ik dat maar overwegen. Tja, goede wandelschoenen zijn nu eenmaal duur, maar gezien het feit dat ik ze zoveel gebruik zijn ze per kilometer eigenlijk hartstikke goedkoop. 😉

Wandel jij veel? En zo ja, wat voor wandelschoenen draag je?

18 gedachten over “Wandelen

  1. Ik wandel ook graag, maar bijlange niet zoveel als jij 🙂 ik heb bergschoenen van Vaude en van Meindl, maar die gebruik ik beide zo weinig mogelijk op asfalt want dan verslijten de zolen te snel. Heb ook lagere schoenen bv voor citytrip of kleinere wandelingen, ik denk van the north face. Die draag ik ook graag!

  2. Wow, dat is veel! En snel! Ik wandel ook veel. Lekker inderdaad. Beetje overal binnen gluren enzo. Of over het strand wandelen. Ook zo lekker. Ik loop sowieso ongeveer 3 kilometer per dag. En zo’n twee of drie keer per week maak ik een wandeling van een uur. Dan loop ik ongeveer 5 kilometer. Maar ik heb maar hele korte beentjes…

  3. Ik loop ook veel, maar niet zoveel en snel als jij. Zou je als je alleen nieuwe lage wandelschoenrn koopt het verschil niet merken qua demping, voetbed met de hoge wandelschoenen als je die laat verzolen? Want ook van binnen “verslijten” je schoenen.

  4. Ik loop ook enorm veel, wat logisch is met een hond die altijd energie heeft, maar deed het sws al veel. Ik loop gemiddeld 6 kilometer per dag in de winter.

  5. Ik wandel gemiddeld. Meestal op mijn gewone schoenen, maar als ik weet dat het een zooitje is buiten, of wanneer ik wat last heb van mijn rug, dan trek ik mijn halfhoge Iowa’s aan.

  6. Ik loop gemiddeld 8 km per dag stevig door. Circa 6km/h of 100m/min. Voorheen liep ik wat sneller. Bijelkaar komt dat op 2900km/jr. Maar het zijn vaak combinatiewandelingen. Stuk door het park, stuk door wat buitenwijken, door de stad en dan via de supermarkt en/of de bieb terug. Die afstanden zitten er dus ook bij in. Ik heb zo lichtmogelijke en lage schoenen. Geen idee wat het merk is.

  7. Wat heerlijk zeg, als je zo snel kunt wandelen… Ik heb de laatste jaren steeds meer last van mijn knieën, artrose denkt de fysio, dus ik lees dit met jaloezie. Ik hoop ooit weer gewoon 10 km of zo te kunnen lopen, maar of dat zonder kunstknieën zak lukken???

  8. Dat zijn heerlijk veel kilometers. Ik wandel in de koude maanden vaak ook meer dan in de warme maanden, maar dat komt omdat ik bij mooi weer ook graag de fiets pak. Qua schoenen pak ik vaak mijn ‘gewone’ schoenen, maar ik moet zeggen dat het zondag toch wel heel lekker was om weer eens op mijn ‘wandelschoenen’ te lopen. Sneakers van het merk Hartjes. Mijn favoriete merk voor alle schoenen.

  9. Ik wandel weinig. Het gaat me te langzaam. Ik loop liever hard. Alleen samen met anderen vind ik het leuk. Of op vakantie van die hikes in de bergen. Vroeger heb ik wel een paar keer de Nijmeegse vierdaagse gedaan. Ik heb Iowa schoenen nu. Ik heb Hanwag gehad maar die waren gauw versleten. Ik wandel ook vaak op hardloopschoenen voor trails. Jij hebt echt een hoog tempo.

  10. Wandelen is zelf beter als sport dan hardlopen. Jij zou op je sloffen, nou ja niet echt natuurlijk, de vierdaagse uitlopen. Tegenwoordig loop ik véél minder dan me lief is en dan kom ik zeker niét aan 7 km p.u. want dat is best snel. Wandelschoenen verzolen….? Ik weet niet of je dat we; moet doen, na het verzolen heb je vaak een “andere”schoen dan ervoor.

    • Ik heb ooit getraind voor de vierdaagse en toen een botvliesontsteking aan mijn beide voeten overgehouden. En altijd als ik te veel kilometers loop (meer dan pak ‘m beet 20) speelt dat op. Dus die vierdaagse gaat hem niet worden. Al weet ik niet eens of ik dat nu nog erg vind (zou toch niet in mijn eigen tempo kunnen lopen dan namelijk).

  11. Jij loopt hard, zeg! Ik ben blij als ik 5,5 km per uur haal.

    Vorig jaar kocht ik lage schoenen van Hi-Tec, die best nog wel een jaartje mee kunnen. In het najaar kocht ik hoge schoenen van het merk Merrel en die lopen goed, alleen kreeg ik last van mijn knieën en ben ik overgestapt naar goedkopere schoenen van Scapino (Mountain Peak) en daarmee zijn de problemen met mijn knieën ook verdwenen.

  12. Ik ben in januari vorig jaar begonnen met 10.000 stappen per dag (dat komt neer op 7 a 7,5 km per dag. Op werkdagen wordt mijn auto een ruime km van mijn werk geparkeerd, tussen de middag ben ik buiten en in mijn vrije tijd wandel ik ook. En ik zweer bij mijn Lowa’s 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *