The handmaid’s tale & Outlander

Sinds twee maanden hebben wij een gratis (!) abonnement op Videoland. Ik heb altijd gezegd dat ik niet extra ga betalen voor bijvoorbeeld Netflix of Videoland en dat doe ik dus ook niet. Mr. T. spaart echter airmiles via het tanken van het werk en ineens kreeg ik een mailtje dat er een heleboel zouden gaan vervallen en toen ging ik maar ‘ns kijken wat er allemaal te koop is met die airmiles. Nou twee maanden Videoland dus onder andere (inmiddels heb ik dus 4×2 maanden gratis Videoland) en de meiden vonden dat natuurlijk geweldig.

Ik ben eigenlijk vooral een seriekijker op tv. Op dit moment volg ik ‘Dit zijn wij‘ (echt een geweldige serie, ik vind het zo raar dat er blijkbaar zo weinig mensen kijken dat het van NPO1 op donderdag ‘gedegradeerd’ is naar NPO3 op woensdag. Ik kijk deze serie met zo veel plezier en dat het blijkbaar remake is van een Amerikaanse serie doet daar wat mij betreft helemaal niets aan af), ‘Hoogvliegers‘ (eigenlijk vind ik het niet echt heel tof maar De Scholier kijkt het dus ik kijk maar gezellig mee), gisteren nam ik de eerste twee afleveringen de tweede reeks van ‘Meisje van plezier‘ op en eergisteren keek ik de eerste aflevering van  het laatste seizoen ‘Hollands Hoop‘. Echt, wat is dat een bizarre serie. Weet eigenlijk nog niet of ik er verder mee ga.

Maar waar ik het in dit blogje over wil hebben is dus ‘The handmaid’s tale‘ dat ik via Videoland keek. Wat een fantastische, akelige, mooie, ontroerende, griezelige serie is dat zeg!

The Handmaid’s tale speelt zich af in een akelige (gelukkig) denkbeeldige toekomst. Door allerlei redenen worden er bijna geen kinderen meer geboren en na een oorlog neemt een totalitair regime van christenen de macht over. Het land wordt zeer streng en geleid door een mannelijke elite. Vrouwen zijn ondergeschikt, zo zijn ze onderdanig aan hun mannen en mogen ze bijvoorbeeld niet lezen. Je niet houden aan de talloze wetten levert zware straffen op. Executies zijn eerder regel dan uitzondering.

Er zijn nog maar een paar vruchtbare vrouwen en zij worden gedwongen tot de rol van ‘handmaid’ (dienstmaagd). Zij dragen rode gewaden en een witte kap en worden aan een mannelijke bevelvoerder en diens onderdanige echtgenote toegewezen. Als een handmaid aan een bevelvoerder wordt toegewezen krijgt zij de naam van de bevelvoerder met het woordje ‘of’ (van) ervoor. Zo wordt June als zij bij bevelvoerder Waterford terecht komt ‘Offred’. Handmaids worden volgens hun cyclus ritueel verkracht door hun bevelvoerder terwijl zijn echtgenote aanwezig is. Het is echt heel raar om te zien. Als een handmaid zwanger wordt en bevalt, dan wordt na de geboorte het kind meteen afgestaan aan de meester en diens echtgenote. De machthebbers zijn aan de buitenkant hartstikke vroom en christelijk, maar stiekem zijn het net zulke smeerlappen als dat er nu smeerlappen zijn wat maar weer ‘ns extra duidelijk wordt als de kijker meegenomen wordt naar de Jezebels.

De handmaids worden in de gaten gehouden door de tantes en Aunt Lydia is een enorme takkentrol (excusez le mot). Afwijkend of opstandig gedrag wordt streng gestraft en in iedere straat staan militairen die de boel in de gaten houden en dan zijn er ook nog de spionnen (Eyes) waarvoor je extra uit moet kijken. De huishoudens worden gecontroleerd door zogenaamde Martha’s.

Op het plaatje hieronder: de dame is het blauw is de vrouw van een bevelvoerder, de dame in het bruin is een ‘tante’ en rechts een dienstmaagd.

De serie (tot nu tot drie seizoenen) volgt de gebeurtenissen rondom June Osborne die met haar man Luke en dochtertje Hannah uit Gilead probeert te ontsnappen. Het is echt, echt, echt een geweldige serie vond ik. Ik begrijp dat de opnames voor het vierde seizoen binnenkort van start gaan en dat we dus -hopelijk- eind van het jaar aan dat seizoen kunnen beginnen. Als ik dan geen airmiles meer kan inwisselen voor gratis Videoland, dan zal ik mijn principes denk ik overboord moeten gooien. ;-)

En vanavond, oh joy (!!!), start seizoen vijf van Outlander via Ziggo. Op de een of andere manier heb ik daar een abonnement op sinds Vodafone en Ziggo samen zijn gegaan (of juist uit elkaar, dat weet ik niet precies). Maar oh, wat heerlijk!

En al had ik echt, echt, echt een heel andere Jamie in mijn hoofd dan Sam Heughan, ik krijg het toch met heel veel plezier.

Heb jij The handmaid’s tale gezien? Of Outlander? Zo ja, wat vond je ervan? En welke serie op Videoland kan je me aanraden?

13 thoughts on “The handmaid’s tale & Outlander

 1. Ik vond het eerste seizoen van The Handmaid’s Tale heel straf, het tweede seizoen minder (het geweld voelde vaak te gratuit), maar ben blij dat ik het derde seizoen toch nog een kans gegeven heb :-)

 2. Ik vond hand maid’s veel te heavy. Bij voorbaat afgehaakt. Dit zijn wij wilde ik graag kijken, de eerste 2 afleveringen opgenomen, maar niet gezien,toen vergeten op te nemen, ik ben op donderdagavond altijd weg en daarna het maar gelaten. Leek me wel een mooie serie.

 3. Handmaid’s tale* is prachtig (maar sinister). Hoewel ik absoluut geen bingewatcher ben, heb ik van deze afleveringen wel steeds meerdere achter elkaar bekeken. Wij delen een Netflixaccount met onze zelfstandig wonende kinderen. Outlander heb ik vorige week in het zkh** geprobeerd te kijken maar was te heavy onder de omstandigheden.

  * het gaat om haar verhaal, niet haar staart ;-)
  ** nav een eerder (wandel-)blog: voorlopig ben ik helaas uitgewandeld! Vorige week heb ik na een uurtje skiën een tibia plateaufractuur opgelopen. Met platen en schroeven is alles weer op zijn plek en vastgezet door de traumachirurg. Na een week zkh ben ik weer thuis en nu een jaar revalideren (3 mnd niet belasten en daarna voorzichtig opbouwen) :-((
  Ik houd sowieso je leestips in de gaten!

 4. Ik kijk “dit zijn wij” niet omdat ik “This is us” het origineel dus, zo ontzettend goed vind. De remake kan dit nooit overtreffen en bovendien ken ik het verhaal en de afloop van sommige verhaallijnen natuurlijk al. Op Videoland keek ik tijdens mijn gratis proefmaand naar “a million little pieces” en dat is ook een goede serie in dit genre.

 5. Geen van alle gezien. Ook de series op tv die je noemt niet. Ik ben geen tv kijker. Ik zag wel (bij reclame voor Videoland) de voorstukjes van The Handmaid’s tale voorbij komen en dat leek me wel wat. Maar om daar nou Videoland voor te nemen gaat me te ver. Helaas pindakaas.

 6. Ik vind de hanmaid s tale zo beklemmend dat ik er niet meer naar kon kijken.

  Outlander kon mij niet pakken.
  Hollands Hoop volgt mijn man en ik keek nu de afleveringen mee en het is een serie met heel veel humor vind ik. Ze zijn allemaal harstikke maf daar.
  Dit zijn wij is inderdaad goede serie. Ik ken het van de amerikaanse versie
  Ik hou van Nederlandse series maar heb nu al 2 maanden Netflix en kijk veel Spaanse serie en dus bijna niets op NL.

 7. Ik kijk weinig tv. Was begonnen met de handmaids tale maar vond het te akelig en heb geen 2e aflevering gekeken. Ik heb dat vaker. Ik kan niet meer dan 1 detective per week aan. Ik weet dat het gespeeld is maar ik amuseer me daar dan niet mee. Ik lees heel veel maar daarover bloggen doe ik weinig. Ik heb geen tips voor je. Maar ik dacht dat je het toch misschien interessant vond om te weten waar een van je vaste bloglezers van houdt 😉

 8. De serie samen met oudste dochter gekeken. Indrukwekkend. Nu wil ik eigenlijk het boek lezen waar deze serie op gebaseerd is.

 9. Ik heb seizoen 1 en 2 van the Handmaid’s tale gezien via het serie pakket bij mijn tv abonnement. Ik was zo gefrustreerd dat seizoen 3 er niet bij staat! Ik moet toch maar bij videoland gaan kijken want het duurt me allemaal te lang. Wat een indrukwekkende serie. De sfeer en emoties worden zo mooi en indringend weergegeven.
  Ik ben net begonnen met de mini serie Tjernobyl, ik heb pas 1 (van de 5) aflevering gezien. De waanzin en de tijdsgeest zijn heel neutraal in beeld gebracht, ik ben benieuwd wat de rest van de afleveringen brengt.

Reacties zijn gesloten.